Canal de l'Ourcq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Canal de l'Ourcq in het Parc de la Villette

Het Canal de l'Ourcq (Kanaal van de Ourcq) is een kanaal in de Franse regio Île-de-France. Het is 108,7 km lang en verbindt het stadje La Ferté-Milon met de Seine in het centrum van Parijs

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal is tamelijk smal en telt een aantal sluizen. Het begint in La Ferté-Milon en volgt aanvankelijk de loop van het riviertje de Ourcq, een zijrivier van de Marne. Vanaf Lizy-sur-Ourcq gaat het kanaal rechtstreeks naar Parijs, waar het uitmondt in het bassin de la Villette, dat via het Canal Saint-Martin in verbinding staat met de Seine in het centrum van Parijs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal dateert uit de tijd van Napoleon en werd geopend in 1822. In het begin werd het gebruikt voor vervoer van graan, hout en drinkwater naar Parijs. Bedoeling was om met het water van het kanaal de openbare fonteinen van Parijs te voeden, ook in tijden van droogte. Daarom werd het water van vijf rivieren afgeleid naar de rivier Ourcq. Deze werd gekanaliseerd naar het bassin de la Villette. Dit bassin ligt 25 meter hoger dan het niveau van de Seine en was dus geschikt om de openbare fonteinen van Parijs te voeden.[1] Vanaf 1838 werd de post over het water vervoerd. Bij Villers-lès-Rigault en Trilbardou bevinden zich uit de negentiende eeuw daterend pompstations waarmee water vanuit de langs stromende Marne in het kanaal wordt gepompt. De aandrijving geschiedde door een scheprad dat werd aangedreven door waterkracht van de Marne. Inmiddels is dit systeem vervangen door elektrische pompen.