Marne (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marne (rivier)
MapMarne.jpg
Lengte 525 km
Hoogte (bron) 423 m
Debiet 100 m³/s
Stroomgebied 12 800 km²
Van Plateau van Langres
Naar Seine
Stroomt door Frankrijk
De Marne
De Marne
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Bron van de Marne

De Marne is een rivier in Frankrijk, die op het plateau van Langres ontspringt. De Marne en de Seine komen in het oosten van Parijs samen.

Ligging[bewerken]

Het plateau van Langres wordt ook wel het 'dak van Frankrijk' genoemd, omdat daar behalve de Marne ook de Maas, de Seine en de Aube er ontspringen. Het Lac du Der-Chantecoq is in 1974 aangelegd om de Marne te reguleren. Voor een groot deel stroomt de Marne door de Champagne, voor de wijnbouw daar is de Marne een belangrijke rivier. Van Épernay tot Parijs kan er over de Marne worden gevaren, daar is de Marne daar breed genoeg voor of gekanaliseerd. Het dal van de Marne wordt daar ook steeds dieper, bij Château-Thierry is de helling aan de noordkant een forse helling. Omdat de helling op de zon ligt, wordt ook daar wijnbouw gepleegd. Ongeveer een derde van het water dat in Parijs door de Seine stroomt, komt van de Marne.

Stroomgebied[bewerken]

Regio's, departementen en steden langs de Marne:

Zijrivieren[bewerken]

Kanalen[bewerken]

De Marne is verbonden met de Rijn via het Marne-Rijnkanaal. Deze werd in 1853 voor het scheepvaartverkeer geopend. Het kanaal is alleen geschikt voor kleine schepen en heeft haar belang voor de beroepsvaart verloren.

Naamsverwijzingen[bewerken]

Nabij de rivier zijn 55 gemeenten met namen die naar de rivier verwijzen:

Eerste wereldoorlog[bewerken]

Hoewel ze niet direct aan de Marne zijn uitgevochten, zijn er in de Eerste Wereldoorlog twee belangrijke veldslagen geleverd, die naar de Marne zijn genoemd: de Eerste, in 1914, en de Tweede Slag bij de Marne, in 1918. Beide veldslagen zijn door de geallieerden gewonnen. Na de Eerste Slag bij de Marne konden de Duitsers hun aanval op Frankrijk niet voortzetten, maar konden ze zich nog wel ingraven. Dat betekende het begin van de loopgravenoorlog. De Tweede Slag bij de Marne werd ingezet met het laatste grote Duitse offensief aan het westelijke front. De geallieerde overwinning kondigde het begin van het einde van de oorlog aan. Als aandenken voor de Tweede Slag hebben de Verenigde Staten bij Château-Thierry een groot monument opgericht, met een weids uitzicht op de Marne.

Literatuur[bewerken]

  • Bruno Pernot: Les Grandes Inondations de 1910 en Haute-Marne, Langres, Editions Dominique Guéniot, 2010
  • Gérard Rondeau: La Grande Rivière Marne - dérives et inventaires, Éditions La Nuée bleue, 2010
  • (fr) Jean-Paul Kaufmann: Remonter la Marne, 2013, 2014 bij Le Livre de Poche