Parc Monceau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parc Monceau
Plattegrond van het park uit 1790
Locatie Parijs, 8e arrondissement
Coördinaten 48° 53′ NB, 2° 19′ OL
Detailkaart
Parc Monceau (Parijs)
Parc Monceau

Parc Monceau is een park in Parijs, gelegen in het 8e arrondissement.

Het park was eigendom van Louis Philippe Joseph d'Orléans, Hertog van Chartres en werd ontworpen door Louis Carrogis, ook wel bekend als Carmontelle. Het was gebouwd in 1769. Op 22 oktober 1797 vond de eerste parachutesprong plaats boven het Parc Monceau. Claude Monet schilderde het park in 1876.

In het park bevinden zich een aantal folly's zoals een Egyptische piramide, een colonnade van Korinthische zuilen, een windmolen. Daarnaast staan er beelden van Guy de Maupassant, Frédéric Chopin, Charles Gounod, Ambroise Thomas en Edouard Pailleron.

Restanten Merovingische nederzettingen: les monceaux. Wie de trappen van de kerken Saint-Gervais en Saint-Jaques de la Boucherie beklimt moet zich realiseren dat daaronder nog twee heuveltjes liggen, ‘ monceaux’ genaamd waar zich vroeger Merovingische nederzettingen bevonden. De overige monceaux met veel prehistorische en historische delen van Parijs zijn door Haussmann geëgaliseerd om ruimte te creëren voor zijn stadsrenovatie.bron : Metropolis, Ben Wilson, pag. 306, ISBN 9789000358816.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Parc Monceau op Wikimedia Commons.