Église Saint-Eustache

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint-Eustache
Jean-Baptiste Colberts praalgraf in de Église St. Eustache

De Église Saint-Eustache (Sint-Eustachiuskerk) is een deels gotische kerk in Parijs. Het ontwerp van de kerk is van Lemercier. De bouw duurde van 1532 tot 1637.

De kerk is gebouwd in verscheidene fasen, kenmerkend zijn de classicistische voorgevel en het gotische schip. Het vijfschepige interieur is 100 meter lang, 44 meter breed en 33 meter hoog met kruisbreuk en koor. In een koorkapel bevindt zich de graftombe van Colbert, minister van Financiën van Lodewijk XIV. De tombe werd ontworpen door Charles Le Brun, terwijl het beeld van Colbert en de schitterende sculptuur van de overvloed werden vervaardigd door Coysevox. De kerk geniet ook bekendheid omdat de moeder van Wolfgang Amadeus Mozart er ligt begraven.

In een zijkapel van de kerk hangt een bronzen drieluik van Keith Haring.[1] Het werd geschonken door de Spirit Foundation, opgericht in 1978 door John Lennon en Yoko Ono.[2]

Het orgel van de kerk is het grootste van Parijs. Het werd in 1985 gebouwd door de Nederlandse orgelbouwer Jan van den Heuvel.