Naar inhoud springen

Église de la Sainte-Trinité (Parijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Église de la Sainte-Trinité
De façade van de kerk
Plaats Parijs
Gewijd aan Heilige drie-eenheid
Coördinaten 48° 51′ NB, 2° 21′ OL
Gebouwd in 1861-1867
Architectuur
Architect(en) Théodore Ballu
Detailkaart
Église de la Sainte-Trinité (Parijs)
Église de la Sainte-Trinité
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Église de la Sainte-Trinité (Kerk van de Heilige Drie-eenheid) is een kerk in de Franse hoofdstad Parijs, gesitueerd in het 9e arrondissement op het Place d'Estienne-d'Orves, aan het einde van de Rue Blanche en langs de verlenging van de Rue Saint-Lazare en de Rue de la Chaussée d'Antin. De laatste is zo aangelegd dat men vanaf de kerk zicht heeft op de Opéra Garnier. De kerk is toegewijd aan de heilige Drie-eenheid.

Het gebouw is ontworpen door de architect Théodore Ballu. De bouw, in opdracht van baron Haussmann, duurde zes jaar, en ondanks de weelderige decoratie lagen de kosten uitzonderlijk laag - iets minder dan 4 miljoen frank. Het gebouw is er niet minder indrukwekkend om.

Voor de bouw van de kerk was op deze locatie een beroemd restaurant te vinden, het La Grande Pinte. De kerk is de naamgever van het metrostation Trinité.

De heilige drie-eenheid

Het oorspronkelijke orgel werd gebouwd in 1869 door Aristide Cavaillé-Coll. Het instrument had het echter zwaar te verduren tijdens de Commune van Parijs, en Cavaillé-Coll moest het compleet heropbouwen. Het werd onder andere bespeeld door Alexandre Guilmant, de bekende componist, die een groot deel van zijn werk op de grote orgels van de kerk heeft gecomponeerd. Hij werd in 1901 opgevolgd door Charles Quef, die op zijn beurt in 1931 werd opgevolgd door Olivier Messiaen. Van 1992 tot 2008 was Naji Hakim organist van deze kerk, daarna opgevolgd door Loïc Mallié.

Dit is een (incomplete) lijst van kunstenaars die bij hebben gedragen aan de decoratie van de Sainte-Trinité.

[bewerken | brontekst bewerken]
Commons heeft media­bestanden in de categorie Église de la Sainte-Trinité de Paris.