Portaal:Ierland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Inleiding

Vlag van Ierland
Wapen van Ierland

Ierland (Iers: Éire, Engels: Ireland) is een Europees land dat ongeveer 80% van het eiland Ierland beslaat. De andere twintig procent van dit eiland bevat de staat Noord-Ierland, wat tot het Verenigd Koninkrijk behoort.

Om het land van dat eiland te onderscheiden wordt het vaak aangeduid als de Republiek Ierland (Iers: Poblacht na hÉireann, Engels: Republic of Ireland). Deze aanduiding heeft sinds 1949 de status van officiële beschrijving van het land. De officiële, protocollaire naam is echter, sinds 1937, kortweg Ierland.

Lees verder: Ierland


Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Iers volkslied

Amhrán na bhFiann (Iers-Gaelisch, Een soldatenlied) is het volkslied van Ierland. Uitspraak van de titel ongeveer 'au-ròòn nuh viën'. De woorden zijn geschreven door Peadar Kearney, de muziek werd gecomponeerd door Kearney en Patrick Heeney. Het lied werd voor het eerst gepubliceerd in Irish Freedom in 1912, alhoewel het al in 1907 werd gecomponeerd.

Lees: Iers volkslied

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Uit de geschiedenis

standbeeld van St. Patrick op de Hill of Tara

In 430 zond de paus de eerste christelijke missionaris, genaamd Palladius, naar Ierland. Zijn opvolger was de legendarische heilige Patricius of Saint Patrick (Padraig). St. Patrick werd bisschop van Ierland en zou later als gevolg van het vele zendingswerk dat hij verrichtte, uitgroeien tot de nationale heilige van het land.

St. Patrick introduceerde de bisschoppelijke kerkhiërarchie in Ierland, waarbij de bisschop de belangrijkste kerkelijke functie bekleedde. Daarnaast stichtte hij vele kloosters en dat werden er zoveel dat de macht langzamerhand van de bisschop naar de kloosters verschoof. Kloosters werden de belangrijkste centra van geloof en opvoeding en er ontstond een uniek Iers systeem waarin monniken de macht hadden over de kerk. Steden in de moderne zin van het woord waren er in die tijd nauwelijks. St. Patrick's Day (17 maart) is nu de nationale feestdag van Ierland. De klaver met drie bladeren (de Shamrock), aan de hand waarvan hij het mysterie van de Goddelijke Drie-eenheid heeft uitgelegd, is een van de nationale symbolen van Ierland. In de 5e eeuw werden de eerste Ierse documenten geschreven door St. Patrick. Door het werk van St. Patrick werd Ierland tot een bolwerk van de Latijns-christelijke beschaving. Ierland ontwikkelde zich tot een 'eiland van heiligen en geleerden'.

Lees: Geschiedenis van Ierland

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Ierse mythologie

Hope-coventina01a.jpg

Ierse mythologie is de mythologie van pre-christelijk Ierland. Ze is overgeleverd in middeleeuwse teksten die vaak onderverdeeld worden in de Ulstercyclus, de Finn cyclus, de Mythologische cyclus en de Historische cyclus. Daarnaast zijn er diverse volksverhalen waarin mythologische personages voorkomen en een aantal teksten die niet bij de vier cycli ingedeeld kunnen worden.

Lees: Ierse mythologie

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Ierse taal

Iers of Iers-Gaelisch (Gaeilge) is een Keltische taal die gesproken wordt in Ierland.

Het Primitief Iers is bekend uit de vijfde en zesde eeuw door inscripties in het Ogham-alfabet. Vanaf de zesde eeuw zijn er Oudierse glossen, en vanaf 700 een rijke literatuur.

Vanaf de zeventiende eeuw werd de taal teruggedrongen door het Engels.

Lees: Ierse taal

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: vocabulaire en grammatica.

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Afbeelding van de dag: maandag

Het Ierse klavertje dat Shamrock wordt genoemd, en symbool staat voor St. Patrick's Day

St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patrick, of Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.

Lees: Sint-Patrick's Day

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Geografie

Ierland krijgt vaak de bijnaam "Emerald Isle" (Smaragden Eiland) omwille van het overheersend groene landschap

De geografie van Ierland beschrijft een eiland in het noordwesten van Europa in het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. De belangrijkste geografische kenmerken van Ierland zijn de lage centraal gelegen vlakten omgeven door een ring van bergachtige kustgebieden. Het hoogste punt is Carrauntoohil, dat 1041 meter boven de zeespiegel ligt. De westelijke kustlijn is ruw, met veel eilanden, schiereilanden, landtongen en baaien. Het eiland wordt in twee delen gedeeld door de rivier de Shannon met zijn 386 km lange loop en een estuarium van 113 km. De rivier is ook de langste van Ierland en vloeit zuidwaarts van County Cavan in het noordelijke Ulster tot aan de monding in de Atlantische Oceaan ten westen van de stad Limerick. Vanaf deze stad wordt de rivier alsmaar breder tot het uitmondt in de zee ter hoogte van Loop Head (County Clare) en Ballybunion (County Kerry), respectievelijk noordelijk en zuidelijk van de Shannon. Er zijn een aantal behoorlijke meren langs de Ierse rivieren, waarvan Lough Neagh het grootste is.

Lees: Geografie van Ierland

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Graafschappen

Verdeling van Ierland

Historisch was Ierland verdeeld in vier provincies (Ulster, Munster, Leinster en Connacht) die samen 32 graafschappen (counties) omvatten. Een deel van de provincie Ulster is nu Noord-Ierland. Deze provincies hebben geen betekenis voor het bestuur. De historische graafschappen (counties) hebben nog wel een betekenis. Van de 26 graafschappen die in de Republiek liggen, zijn Dublin en Tipperary inmiddels onderverdeeld in meerdere "bestuurlijke" graafschappen.

De steden Dublin, Cork, Limerick, Galway en Waterford hebben een eigen bestuur, los van het bestuur van het graafschap waarin de steden liggen. Andere plaatsen hebben slechts op een aantal onderwerpen een eigen bestuur.

Lees: Graafschappen van Ierland

Coat of arms of Ireland.svg

[bewerk

Navigatie

Subportalen van West-Europa
België

Frankrijk

Ierland
Luxemburg

Nederland

Verenigd Koninkrijk