Portaal:Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BruggeVlag.png
BEL COA Bruges.svg

P o r t a a l

b r u g g e

Panorama van de stad vanop het belfort (2009).


Cartella blu.jpg
Ambox notice.png
Introductie

Brugge (Frans: Bruges) is de hoofdstad en grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad ligt in het noordwesten van het land en telt circa 118.000 inwoners.

In de middeleeuwen groeide Brugge uit tot een van de belangrijkste handelsmetropolen van Europa. Tegenwoordig speelt de stad opnieuw een aanzienlijke economische rol met de snelgroeiende zeehaven Zeebrugge.

Bruegge huidenvettersplein.jpg

Brugge heeft zich in de 20e eeuw ook ontwikkeld tot een belangrijk toeristisch centrum. De historische binnenstad is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cartella blu.jpg
Crystal Clear mimetype txt.png
Uitgelicht artikel
De noordtribune van het Jan Breydelstadion

Cercle Brugge KSV, kortweg Cercle, is een Belgische voetbalvereniging uit Brugge die uitkomt in Eerste Klasse. De thuishaven is het Jan Breydelstadion in Brugge, dat men deelt met Club Brugge. De vereniging is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 12 en heeft groen-zwart als kleuren. Cercle kende vooral succes in de eerste helft van de 20ste eeuw, toen het driemaal de landstitel binnenhaalde.

Cercle Sportif Brugeois werd opgericht op 9 april 1899 door de "Vereeniging der Oudleerlingen Broeders Xaverianen". Rapid Football Club sloot zich algauw bij de nieuwe vereniging aan. In 1902 werd Vlaamsche FC de Bruges opgedoekt en een deel van de leden trok naar Cercle, een ander deel naar FC Brugeois. De groen-zwarte vereniging sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond op 7 november en ging spelen in de Vlaamse reeks van de hoogste afdeling. Cercle speelde de daaropvolgende jaren in deze Ere Afdeling, maar eindigde meestal onderaan of in de middenmoot, terwijl stadsgenoot FC Brugeois regelmatig in de top van de rangschikking meestreed voor de titel.

Crystal Clear app kfind.png
Lees meer...
Cartella blu.jpg
Isimple system icons web find.png
Deelgemeenten
MnpBruggeMap.svg
1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van wijken in Brugge.
Cartella blu.jpg
Crystal Project Warehause.png
Categorieën
Cartella blu.jpg
Feat lists better.svg
Lijsten
Cartella blu.jpg
Crystal128-klatin.svg
Bezienswaardigheden

Cartella blu.jpg
Teatro.svg
Cultuur en ontspanning

Cartella blu.jpg
Olympic rings square.svg
Sport

Commons heeft mediabestanden in de categorie Bruges.


Subportalen van België
Antwerpen · Brugge · Brussel · Gent · Kortrijk
Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht