Portaal:Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BruggeVlag.png
BEL COA Bruges.svg

P o r t a a l

b r u g g e

Panorama van de stad vanop het belfort (2009).


Cartella blu.jpg
Ambox notice.png
Introductie

Brugge (Frans: Bruges) is de hoofdstad en grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad ligt in het noordwesten van het land en telt circa 118.000 inwoners.

In de middeleeuwen groeide Brugge uit tot een van de belangrijkste handelsmetropolen van Europa. Tegenwoordig speelt de stad opnieuw een aanzienlijke economische rol met de snelgroeiende zeehaven Zeebrugge.

Bruegge huidenvettersplein.jpg

Brugge heeft zich in de 20e eeuw ook ontwikkeld tot een belangrijk toeristisch centrum. De historische binnenstad is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cartella blu.jpg
Crystal Clear mimetype txt.png
Uitgelicht artikel
Toegangsbewijs tot de allereerste jaarvergadering van het Genootschap voor Geschiedenis, gehouden in het stadhuis van Brugge op 16 september 1839.

Het Koninklijk Genootschap voor Geschiedenis te Brugge is het oudste nog actieve geschiedkundig genootschap in België.

De oprichting van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge werd op 1 september 1838 beslist en op 16 januari 1839 werden de statuten goedgekeurd van de vereniging, waaraan de naam werd gegeven van 'Société d'Emulation pour l'histoire et les antiquités de la Flandre Occidentale'.

De initiatiefnemer hiertoe was de 'duivel-doet-al'-kanunnik Charles Carton. Hij was hiertoe aangezet door Sylvain Van de Weyer, voormalig minister en op dat ogenblik ambassadeur van België in Groot-Brittannië, die voorbeelden van gelijkaardige 'learned societies' in Engeland had leren kennen. Carton had hem in september 1837 ontmoet tijdens de reis die hij naar Groot-Brittannië ondernam, om er de onderwijsmethodes gebruikt bij doofstommen en blinden te bestuderen. De basis voor de vereniging was al gelegd door het informeel bijeenkomen vanaf ongeveer 1836 van een kransje in geschiedenis geïnteresseerde bewoners van Brugge: drie priesters (Charles Carton, Joseph-Olivier Andries en Ferdinand Van de Putte), edelsmid François De Hondt en apotheker Philippe De Stoop, die als gastheer optrad.

De vereniging stelde zich tot doel geschiedkundige studies te ondernemen en vooral ook bronnen voor de geschiedenis te publiceren. Ze dacht hierbij aan oorkonden en diploma's, aan oude kronieken, gedenkschriften, verzamelingen van wetten, historische studies, enz.

Crystal Clear app kfind.png
Lees meer...
Cartella blu.jpg
Isimple system icons web find.png
Deelgemeenten
MnpBruggeMap.svg
Cartella blu.jpg
Crystal Project Warehause.png
Categorieën
Cartella blu.jpg
Feat lists better.svg
Lijsten
Cartella blu.jpg
Crystal128-klatin.svg
Bezienswaardigheden

Cartella blu.jpg
Teatro.svg
Cultuur en ontspanning

Cartella blu.jpg
Olympic rings square.svg
Sport

Commons heeft mediabestanden in de categorie Bruges.


Subportalen van België

Gewesten: Brussel · Vlaanderen

Provincie: Luik

Steden: Antwerpen · Brugge · Gent · Kortrijk

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht