Lissewege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lissewege
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Lissewege
Lissewege
Lissewege
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Brugge Brugge
Fusie 1971
Coördinaten 51° 18′ NB, 3° 12′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,80 km²
Inwoners (31/12/2014) 7.412
(277 inw./km²)
Overig
Postcode 8380
Detailkaart
Locatie binnen Brugge
Locatie binnen Brugge
Portaal  Portaalicoon   België
De kerk van Lissewege (14 sep 2004)

Lissewege is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en sinds 1 januari 1971 een deelgemeente van Brugge. Het dorp telt 2.431 inwoners (2014), de volledige deelgemeente Lissewege, waartoe ook de woonkernen Zeebrugge en Zwankendamme behoren, telt er 7.412. Doorheen Lissewege loopt het Boudewijnkanaal. Lissewege is opgenomen in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

Wetenswaardigheden / geschiedenis[bewerken]

De plaats werd waarschijnlijk voor het eerst tijdens de 10de eeuw bewoond, toen grote kudden schapen werden gefokt op het schorrengebied. Het recht tot het benoemen van een pastoor behoorde reeds in de 12de eeuw toe aan de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars. Lissewege was een tussenstation voor bedevaarders uit het noorden, op weg naar Santiago de Compostella. Ze konden overnachten en een maaltijd gebruiken in het Sint-Jakobshuis, dat nu nog altijd bestaat. In het gemeentewapen van Lissewege komen drie Sint-Jakobsschelpen voor die de weg aangeven doorheen het lis. De kerk was een bedevaartsoord met een mirakelbeeld van de Heilige Maria dat in 1586 werd vernield door de geuzen. Het werd vervangen door een beeld uit 1624 dat nu nog bestaat en wordt rondgedragen tijdens de jaarlijkse processie op de eerste zondag van mei.

Lissewege, gezien vanaf Ter Doest
Straat naar het dorpscentrum
Algemeen gezicht van op de kerktoren

Burgemeesters van Lissewege[bewerken]

Lissewege heeft 15 burgemeesters gehad tussen 1800 en 1970.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van burgemeesters van Lissewege voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De monumentale Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk. Ze is een voorbeeld van kustgotiek en gebouwd van 1225 tot 1275. De kerk is driebeukig en is opgetrokken in zogenaamde moefen (bakstenen van groot formaat, gemaakt van klei uit de polders). De zuilen zijn van Doornikse kalksteen. De toren (zonder spits) dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. Dat er boven op de toren vuur werd ontstoken om bij mist of stormweer de schepen de weg naar de haven te wijzen, is een fabeltje, de meeste daken waren in die tijd van stro gemaakt en één sintel was genoeg om heel het dorp in lichterlaaie te zetten. Het koor van de kerk is veelhoekig en opgetrokken uit lokale veldsteen. Dankzij de toelating van de aartshertogen Albrecht en Isabella werd het kerkgebouw in de 17de eeuw gerestaureerd, zonder zijn oorspronkelijke karakter te verliezen. Het interieur treft door eenheid. De kerk meet 54 bij 21 meter en is 28 meter hoog. De toren is 49,5 meter of 13 Brugse roeden hoog en kan bezocht worden via 264 stenen treden.
  • Ter Doest, abdij van de cisterciënzers, met zijn monumentale 13de-eeuwse tiendenschuur.
  • Het Lisseweegs Vaartje, een oud kanaal doorheen het dorpscentrum.
  • Lissewege heeft veel van zijn authenticiteit uit zijn verleden bewaard, met zijn kleine straatjes en huisjes.
  • Kunstwerk met Willem van Saeftinghe van Jef Claerhout.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Externe links[bewerken]

Polderlandschap in de buurt van Lissewege. Centraal aan de horizon: de kerktoren van Lissewege. Links: de N31. Rechts: Spoorlijn 51A Brugge-Zeebrugge.