Knokke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie het artikel Zwevegem-Knokke voor het gehucht in de West-Vlaamse gemeente Zwevegem
Knokke
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Knokke
Knokke (België)
Knokke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Knokke-Heist Knokke-Heist
Fusie 1971
Coördinaten 51° 20′ NB, 3° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22,54 km²
Inwoners
(31/12/2007)
15.708
(697 inw./km²)
Overig
Postcode 8300
NIS-code 31043(A)
Oude NIS-code 31013
Detailkaart
Kaart van Knokke
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België
Sint-Margarethakerk bij het binnenrijden van Knokke, vanaf de expresweg N49

Knokke (Frans: Knocke) is een Belgische badplaats en een deelgemeente van Knokke-Heist. Knokke telt ruim 15.000 inwoners, bijna de helft van de bevolking in de hele gemeente. Knokke ligt tegen het Zwin, een natuurgebied op de grens van België en Nederland.

De badplaats staat bekend als exclusief vanwege de ligging aan zee, de villa's en appartementen bij zee en het casino.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Knokke gaat terug op het Oudnederlandse woord *knok, dat "hoge, aanwassende landtong in zee" betekent. Eind 11e eeuw groeide vanuit het verdwenen dorp Koudekerke bij Heist zo'n duinenaanwas of "knok" in oostelijke richting. Later werd de knok bewoond en ontstond er een dorpje met de naam Ten Knokke ("op de knok"), dat een kapel kreeg, gewijd aan de heilige Catharina. Op die manier kreeg Knokke de naam "Sint-Katelijne-ten-Knokke".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Knokke ontstond waarschijnlijk in de 13e eeuw na inpolderingen. Visserij was vroeger de belangrijkste bron van inkomsten in Knokke. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het toerisme op onder aanvoering van de families Lippens en Van Bunnen. Op 18 maart 1890 werd de stoomtramlijn Brugge - Heist, via Dudzele, Westkapelle en Knokke (dorp) geopend.[1] Bij zowel Heist als Brugge was een aansluiting op het Belgisch spoornet.[2] Door de goede bereikbaarheid groeide bevolking daardoor aanzienlijk.

Tram[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1904 werd een paardentram tussen Knokke dorp (bij de toenmalige Hotel de Bruges) tot Knokke aan Zee (Bunnenplein), langs de Lippenslaan, geopend door de maatschappij 'SA du Tramway de Knocke-s-Mer'. Deze tramlijn was metersporig en 1,7 kilometer lang. Op 29 juni 1912 werd deze succesvolle tramlijn overgenomen door de buurtspoorwegen en vervangen door een elektrische tram[3] die verder doorreed naar het Zoute. In 1928 en 1929 wordt de tramlijn in twee stappen verder verlengd tot de Nederlandse grens. (Oosthoek en Retranchement). Samen met een tramlijn op de Elizabethlaan en de Zoutelaan had deze streek een lokale tramnet met diverse tramlijnen gaande naar Sluis, Brugge, Retranchement en Heist. Zie tramlijnen Knokke. Er waren ook doorgaande excursie trams vanuit Breskens, Nederland. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werden de meeste tramlijnen opgeheven. Na de opheffing van de lijn naar Zoute in 1967, bleef alleen de huidige kusttram over met het eindpunt bij het station.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Knokke telt naast het centrum verschillende wijken, zoals Het Zoute, Albertstrand, Oosthoek, Het Kalf, Zevenkote, Hazegras of De Vrede.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Knokke is een badplaats met zandstrand, gelegen aan de Noordzee. De kust is intensief bebouwd met appartementsgebouwen. Ten westen van Het Zoute loopt het Natuurreservaat Provinciaal Natuurpark Zwin door tot de Nederlandse grens. Het bestaat uit duinen, vlakten, schorren en een vogelpark. Meer landinwaarts liggen onder meer ook de Oude Hazegraspolder en binnenduinen, en de Hazegraspolder, die alle beschermde landschappen zijn; zie Hazegras en De Vrede voor hun geschiedenis en beschrijving. Ten zuiden van de bebouwing van Het Zoute ligt het Koningsbos, een duinpark.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zoute, Albertstrand, Westkapelle

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rail Atlas Vicinal, Uitgever: Rail memories. Door Stefan Justens & Dick van der Spek, hoofdstuk 'Groep van de kust'
  2. kaart kuststreek 1905
  3. W.J.K. Davies: 100 Years of the Belgian Vicinal SNCV/NMVB 1885-1985: A Century of Secondary Rail Transport in Belgium. bladzijde 202. Uitg. Light Rail Transit Association, London, 1985. ISBN 0-900433-97-3
Zie de categorie Knokke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.