Knokke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie het artikel Zwevegem-Knokke voor het gehucht in de West-Vlaamse gemeente Zwevegem
Knokke
Deelgemeente in België Vlag van België
Knokke (België (hoofdbetekenis))
Knokke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Knokke-Heist Knokke-Heist
Fusie 1971
Coördinaten 51° 20′ NB, 3° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22,54 km²
Inwoners (31/12/2007) 15.708
(697 inw./km²)
Overig
Postcode 8300
NIS-code 31043(A)
Oude NIS-code 31013
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België
Sint-Margarethakerk bij het binnenrijden van Knokke, vanaf de expresweg N49

Knokke (Frans: Knocke) is een Belgische badplaats en een deelgemeente van Knokke-Heist. Knokke telt ruim 15.000 inwoners, bijna de helft van de bevolking in de hele gemeente. Knokke ligt tegen het Zwin, een natuurgebied op de grens van België en Nederland.

De badplaats staat bekend als exclusief vanwege de ligging aan zee, de prachtige villa's en appartementen bij zee en het casino. Vanwege de vele (mode)winkels, kunstgalerijen en restaurants wordt Knokke ook wel 'Petit Paris' genoemd.

Etymologie[bewerken]

De naam Knokke gaat terug op het Oudnederlandse woord *knok, dat "hoge, aanwassende landtong in zee" betekent. Eind 11e eeuw groeide vanuit het verdwenen dorp Koudekerke bij Heist zo'n duinenaanwas of "knok" in oostelijke richting. Later werd de knok bewoond en ontstond er een dorpje met de naam Ten Knokke ("op de knok"), dat een kapel kreeg, gewijd aan de heilige Catharina. Op die manier kreeg Knokke de naam "Sint-Katelijne-ten-Knokke".

Geschiedenis[bewerken]

Knokke ontstond waarschijnlijk in de 13e eeuw na inpolderingen. Visserij was vroeger de belangrijkste bron van inkomsten in Knokke. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het toerisme op onder aanvoering van de families Lippens en Van Bunnen. De bevolking groeide daardoor aanzienlijk.

Wijken[bewerken]

Knokke telt naast het centrum verschillende wijken, zoals Het Zoute, Albertstrand, Oosthoek, Het Kalf, Zevenkote, Hazegras of De Vrede.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Knokke is een badplaats met zandstrand, gelegen aan de Noordzee. De kust is intensief bebouwd met appartementsgebouwen. Ten westen van Het Zoute loopt het Natuurreservaat Provinciaal Natuurpark Zwin door tot de Nederlandse grens. Het bestaat uit duinen, vlakten, schorren en een vogelpark. Meer landinwaarts liggen onder meer ook de Oude Hazegraspolder en binnenduinen, en de Hazegraspolder, die alle beschermde landschappen zijn; zie Hazegras en De Vrede voor hun geschiedenis en beschrijving. Ten zuiden van de bebouwing van Het Zoute ligt het Koningsbos, een duinpark.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Galerij[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Het Zoute, Albertstrand, Westkapelle

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]

Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Knokke.