Duinbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duinbergen
Wijk van Knokke-Heist
Duinbergen (VII)
Duinbergen is nr. VII op de kaart
Kerngegevens
Gemeente Knokke-Heist
Coördinaten 51°20'35"NB, 3°15'29"OL

Duinbergen is een wijk in de gemeente Knokke-Heist in West-Vlaanderen en een bekende badplaats in België. Anders dan Knokke wordt Duinbergen gekenmerkt door vele karakteristieke villa's en weinig winkels.

Voor 1900 was het gebied tussen Heist en Knokke onbebouwd. Rond 1900 werden plannen gemaakt om dit gebied een toeristische functie te geven. De Duitse urbanist en architect Hermann-Josef Stübben kreeg de opdracht om de concessie Duinbergen vorm te geven. Hiervoor werden later ook twee organisaties opgericht: de Société de Duinbergen in 1901 en de maatschappij Knocke-Duinbergen-Extensions (1911).

Duinbergen groeide zeer snel na de start van deze plannen. In 1901 werd het Hotel de Châlet geopend, en in 1903 opende Hotel Pauwels zijn deuren. Daarnaast werden ook veel villa's gebouwd, in 1908 stonden er reeds een tachtigtal. Dit was mede het gevolg van de aanleg van noodzakelijke nutsvoorzieningen zoals waterleiding en riolering. In 1908 waren er reeds 6816 zeebaden.

Duinbergen heeft tot de dag van vandaag veel van zijn charme weten te bewaren. Toch heeft ook Duinbergen te lijden onder de ontwikkeling van het toerisme en de daarbijhorende bouw van appartementsgebouwen. Vooral langs de Zeedijk rest weinig of niets meer van het oorspronkelijke Duinbergen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Duinbergen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.