Station Knokke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Station Knokke
Station Knokke - Foto 1 (2010).png
Opening 29 juni 1920
Sluiting 1987 (goederen)
Telegrafische code FKK
Aantal sporen 4
Lijn(en) 51B
Coördinaten 51° 20′ NB, 3° 17′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
740
460
837
Beheerder NMBS
Station Knokke
Station Knokke
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het station Knokke is een kopstation aan het eind van spoorlijn 51B bij de deelgemeente Knokke in de gemeente Knokke-Heist. Tussen Station Heist en Knokke loopt de kusttram die hier al van 1890 haar eindstation heeft evenwijdig met de spoorweg.

Geschiedenis[bewerken]

Na meer dan 30 jaar strijden werd de spoorlijn Brugge - Heist verlengd vanaf Heist tot aan de weg van Knokke naar Westkapelle. Tot dan toe was Knokke alleen bereikbaar per kusttram vanaf Heist. Bij de opening op 29 juni 1920 lag het station aan het eind van spoorlijn 51 (Brugge - Blankenberge - Zeebrugge - Heist - Knokke). In 1937 werd het gedeelte Blankenberge - Zeebrugge opgebroken en kwam het station Knokke te liggen aan het eind van spoorlijn 51A (Brugge (Y Blauwe Toren) - Zeebrugge - Heist - Duinbergen - Knokke). Na het opbreken van het gedeelte Zeebrugge - Heist in 1983, op het einde van spoorlijn 51B (Brugge (Y Dudzele) - Heist - Duinbergen - Knokke).

Het eerste station van Knokke bestond uit twee houten barakken die ongeveer 50 m westwaarts waren gelegen van het huidige station. Op 10 juli 1932 werd een nieuw station ingehuldigd, gelegen op de huidige plaats van het station. Dit stationsgebouw werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters gedeeltelijk opgeblazen, waardoor men ook tijdelijk niet meer naar Brugge kon sporen. Pas vanaf 1946 kon men vanuit Knokke terug naar Brugge sporen en pas op 21 juli 1956 werd het nieuwe huidige stationsgebouw ingehuldigd. Het gebouw werd ontworpen door architect F. Verbeemen en staat in het verlengde van de sporen. In de jaren '90 werd het stationsgebouw gerenoveerd. De lokethal werd volledig vernieuwd. Zo verdween het krantenstalletje en werden er nieuwe sanitaire voorzieningen geïnstalleerd.

Tot de verbouwing in de jaren 2000 waren er, voor het reizigersvervoer, 7 sporen waarvan er slechts 4 aankwamen op een perron (spoor 2, 3, 5 en 6). Sindsdien waren er nog 4 sporen die allemaal op een perron aankomen. In 2016 werd ook spoor 1 opgebroken. Enkel de sporen 2, 3 en 4 blijven nog over. Tot 1987 was er ook goederenvervoer tot in Knokke op een aparte loskade.

Ooit was er een stationsrestauratie in het station, maar die is gesloten. Momenteel is er een Fietspunt (fietsverhuurbedrijf) voorzien in het station.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC-03 Knokke/Blankenberge - Brussel - Genk 1x/u
ICT Knokke - Brugge 1x/u (tijdens de zomermaanden, 's avonds)
P Knokke - Brugge Tijdens de piekuren, 's morgens

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC-03 Knokke/Blankenberge - Brussel - Genk 1x/u
ICT Knokke - Brugge 1x/u (tijdens de zomermaanden, 's avonds)