Station Knokke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Angleur.png 27.png
Het station in 2010
Opening 29 juni 1920
Sluiting 1987 (goederen)
Telegrafische code FKK
Lijn(en) 51B
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
786
778
971
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal sporen 4
Ligging
Coördinaten 51° 20′ NB, 3° 17′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Knokke (Belgisch spoorwegstation)
Station Knokke
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Knokke is een kopstation aan het eind van spoorlijn 51B bij de deelgemeente Knokke in de gemeente Knokke-Heist. Tussen station Heist en Knokke loopt de kusttram die tegenwoordig hier haar eindstation heeft evenwijdig met de spoorweg.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Na meer dan 30 jaar strijden werd de spoorlijn Brugge - Heist verlengd vanaf Heist tot aan de weg/tramweg van Knokke naar Westkapelle (zie 1905 kaart. Tot dan toe was Knokke alleen bereikbaar per buurtspoorweg vanaf Brugge (geopend in 1890) of Heist. Bij de opening op 29 juni 1920 lag het station aan het eind van spoorlijn 51 (Brugge - Blankenberge - Zeebrugge - Heist - Knokke). In 1937 werd het gedeelte Blankenberge - Zeebrugge opgebroken en kwam het station Knokke te liggen aan het eind van spoorlijn 51A (Brugge - Zeebrugge - Heist - Duinbergen - Knokke). Na het opbreken van het gedeelte Zeebrugge - Heist in 1983, op het einde van spoorlijn 51B (Brugge - Heist - Duinbergen - Knokke).

Het eerste station van Knokke bestond uit twee houten barakken die ongeveer 50 m westwaarts waren gelegen van het huidige station. Op 10 juli 1932 werd een nieuw station ingehuldigd, gelegen op de huidige plaats van het station. Dit stationsgebouw werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters gedeeltelijk opgeblazen, waardoor men ook tijdelijk niet meer naar Brugge kon sporen. Pas vanaf 1946 kon men vanuit Knokke terug naar Brugge sporen en pas op 21 juli 1956 werd het nieuwe huidige stationsgebouw ingehuldigd. Het gebouw werd ontworpen door architect F. Verbeemen en staat in het verlengde van de sporen. In de jaren '90 werd het stationsgebouw gerenoveerd. De lokethal werd volledig vernieuwd. Zo verdween het krantenstalletje en werden er nieuwe sanitaire voorzieningen geïnstalleerd.

Tot de verbouwing in de jaren 2000 waren er, voor het reizigersvervoer, 7 sporen waarvan er slechts 4 aankwamen op een perron (spoor 2, 3, 5 en 6). Sindsdien waren er nog 4 sporen die allemaal op een perron aankomen. In 2016 werd ook spoor 1 opgebroken. Enkel de sporen 2, 3 en 4 blijven nog over. Tot 1987 was er ook goederenvervoer tot in Knokke op een aparte loskade.

Ooit was er een stationsrestauratie in het station, maar die is gesloten. Momenteel is er een Fietspunt (fietsverhuurbedrijf) voorzien in het station.

Galerij[bewerken | bron bewerken]

Treindienst[bewerken | bron bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 23a Knokke - Gent - Brussel - Brussels Airport-Zaventem Dagelijks: 1x/u
ICT Knokke - Brugge Dagelijks: tijdens de zomervakantie
P Knokke - Brugge Tijdens de piekuren

Reizigerstellingen[bewerken | bron bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[2]