Station Knokke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Knokke
Station Knokke - Foto 1 (2010).png
Opening 29 juni 1920
Sluiting 1987 (goederen)
Telegrafische code FKK
Aantal sporen 4
Lijn(en) 51B
Coördinaten 51° 20′ NB, 3° 17′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
782
681
1.120
Beheerder NMBS
Station Knokke
Station Knokke
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het station Knokke is een kopstation aan het eind van spoorlijn 51B bij de deelgemeente Knokke in de gemeente Knokke-Heist. Tussen Station Heist en Knokke loopt de kusttram die hier al van 1890 haar eindstation heeft evenwijdig met de spoorweg.

Geschiedenis[bewerken]

Bij de opening op 29 juni 1920 lag het station aan het eind van spoorlijn 51 (Brugge - Blankenberge - Zeebrugge - Heist - Knokke). In 1937 werd het gedeelte Blankenberge - Zeebrugge opgebroken en kwam het station Knokke te liggen aan het eind van spoorlijn 51A (Brugge - Zeebrugge - Heist - Knokke). Na het opbreken van het gedeelte Zeebrugge - Heist in 1983, op het einde van spoorlijn 51B (Brugge - Heist - Duinbergen - Knokke) .

Het eerste station van Knokke bestond uit twee houten barakken die ongeveer 50m westwaards waren gelegen van het huidige station. Op 10 juli 1932 werd een nieuw station ingehuldigd, gelegen op de huidige plaats van het station. Dit stationsgebouw werd door de Duitse bezetters gedeeltelijk opgeblazen op het einde van de 2e wereldoorlog waardoor men ook tijdelijk niet meer naar Brugge kon sporen. Pas vanaf 1946 kon men vanuit Knokke terug naar Brugge sporen en pas op 21 juli 1956 werd het nieuwe huidige stationsgebouw ingehuldigd. Het gebouw werd ontworpen door architect F. Verbeemen en staat in het verlengde van de sporen.

Tot de verbouwing in de jaren 2000 waren er 7 sporen waarvan er slechts 4 aankwamen op een perron (spoor 2, 3, 5 en 6) voor het reizigersvervoer, nu zijn er nog 4 sporen die allemaal op een perron aankomen. Tot 1987 was er ook goederenvervoer tot in Knokke op een apparte loskade.

Er was een stationsrestauratie in het station, maar die is gesloten en de ruimte is nu gedeeltelijk ingenomen door Fietspunt, een fietsverhuurbedrijf.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC-03 Knokke/Blankenberge - Brussel - Genk 1x/u
ICT Knokke - Brugge 1x/u (tijdens de zomermaanden, 's avonds)
P Knokke - Brugge Tijdens de piekuren, 's morgens

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC-03 Knokke/Blankenberge - Brussel - Genk 1x/u
ICT Knokke - Brugge 1x/u (tijdens de zomermaanden, 's avonds)
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.