Zwin Natuur Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Provinciaal Natuurpark Zwin)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Provinciaal Natuurpark Zwin

Het Zwin Natuur Park (tot 2016 bekend als Provinciaal Natuurpark Zwin) is het belangrijkste natuurgebied op het Belgisch gedeelte van het Zwin, een oude zeearm van de Noordzee. Het gebied ligt in de gemeente Knokke-Heist. Men vindt er veel zeevogels en duinkonijnen, alsook een grote verscheidenheid aan watervogels. Aan de binnendijkse kant is een broedstation van de ooievaar en een klein vogelpark, waar ook gestrande vogels die verzorgd worden aan het publiek worden getoond. Verder is er een restaurant en een souvenirwinkel.

Het Zwin werd in 1939 een beschermd landschap[1].

Wandelpad in het Zwin

Het werd in 1952 door graaf Léon Lippens tot eerste natuurreservaat in België uitgeroepen. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied 'Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin' (BE2500001) en vogelrichtlijngebied 'Zwin' (BE2501033)).

In 2005 werd er reeds een principeakkoord getekend, waardoor tot 2006 het Zwin beheerd werd door de Compagnie "Het Zoute". Hierna nam de Vlaamse Gemeenschap het 155 hectare grote natuurgebied over en stelde het zich tot doel de verzanding aan te pakken en het natuurreservaat uit te breiden door er delen van de Willem-Leopoldpolder aan toe te voegen.[2] Het bijbehorende vogelpark werd overgenomen door de Provincie West-Vlaanderen.

Flora

Externe links[bewerken]