Lepelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lepelaar
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Lepelaar
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie:Threskiornithidae (Ibissen en lepelaars)
Geslacht:Platalea
Soort
Platalea leucorodia
Linnaeus, 1758

Verspreidingsgebied van de lepelaar in Europa

 broedgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lepelaar op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Broedende lepelaars in het natuurgebied Zwanenwater bij Callantsoog (1960)
Foeragerende lepelaar bij zonsondergang
Foeragerende lepelaars op het wad

De lepelaar (Platalea leucorodia) is een vogel uit de familie der ibissen en lepelaars.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De lepelaar heeft een lengte van ongeveer 80 tot 93 cm.[2] De lepelaar is onmiddellijk herkenbaar aan de aan het uiteinde spatelvormig verbrede zwarte snavel, die aan de voorzijde geel is. De vogel is wit met gele/lichtoranje plekken. De verlengde kopveren vormen een bossige kuif.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel komt voor in natte weiden, bij sloten, op slikken en wadden. Het voedsel bestaat uit vis, waterdieren, slakken, insecten en wormen, ook weleens plantendelen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het nest bevindt zich in Nederland gewoonlijk in overjarig riet en is gemaakt van biezen, waterplanten en gras. Het legsel bestaat uit drie tot vijf dofwitte eieren met bruine vlekken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De lepelaar komt als broedvogel voor in het Palearctisch gebied van het Verenigd Koninkrijk en Spanje in het westen tot Centraal-Azië en Japan in het Oosten en ook in Noord-Afrika. De soort telt 3 ondersoorten:

Broedplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland was tot tien jaar geleden het noordelijkste land in Europa waar lepelaars tot broeden kwamen, vooral in moerassen, rietkragen en andere slecht bereikbare plaatsen. Inmiddels broedt de soort ook succesvol in Groot-Brittannië, Duitsland, Polen en Denemarken. Het gaat de laatste jaren goed met de soort in Europa. Het dieet van de lepelaar bestaat uit kleine visjes, waaronder stekelbaarzen. Ze overwinteren normaal gesproken in Afrika.

In België is dit een zeldzame vogel. Hij wordt voornamelijk in het Zwin waargenomen. In Vlaanderen broedde de soort in 2013 op twee plaatsen.[3] In het natuurgebied Les Marais d'Harchies bij de plaats Bernissart in het zuidwesten van België werden in de zomer van 2021 enkele tientallen lepelaars waargenomen. Ook in de Durmevallei, meer bepaald in het Meulendijkbroek te Temse, zijn er in het voorjaar van 2021 een tiental nesten waargenomen.[4]

In Spanje broedt de lepelaar overwegend van de grond in bomen en struiken. In Nederland broedt de lepelaar vooral op de grond in het riet. Dit vormt een risico op predatie door de vos, met name in droge perioden. In het rivierengebied, o.a. in de Blauwe Kamer worden lepelaars steeds vaker broedend in bomen waargenomen.

Trekgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De lepelaars die in West-Europa broeden overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust, zoals in het tropische waddengebied Banc d'Arguin voor de Mauritaanse kust. In het najaar trekken de vogels hiernaartoe via Noord- en Zuid-Spanje. In deze gebieden blijven ze een week of twee om krachten op te doen om verder te kunnen trekken. In totaal kan de trektocht wel twee maanden duren. Tijdens de trek naar Afrika gaat ongeveer de helft van de jongen dood door jacht, hoogspanningskabels of uitputting.

Begin februari vertrekken de lepelaars weer uit hun overwinteringsgebieden. De terugreis wordt veel vaker onderbroken dan de heenreis. Om voldoende energie te hebben voor de tocht moet ook langs de kust van Marokko en Frankrijk gestopt worden. Eenmaal aangekomen in Nederland zijn o.a. Friesland en Groningen de verzamelplaatsen. Van daaruit vliegen de vogels door naar hun broedkolonies. Tegenwoordig overwinteren er enkele tientallen lepelaars in Zeeland en Holland.

Status in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1970 waren er slechts zo'n 100 broedparen in Nederland. De laatste jaren neemt hun aantal gestaag toe en er zijn nu ruim 2500 broedparen. Dit komt door de genomen beschermingsmaatregelen. De lepelaars broeden vooral op de waddeneilanden (geen vossen), in het Zwanenwater, de Poollandse lepelaarspoelen ten noordoosten van Schagen, langs de randmeren van het IJsselmeer, in de Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen, het Naardermeer, de Waverhoek, de Tienhovense plassen en in Zeeland. In de Buitenliede nestelen ook meer dan 20 paren lepelaars.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen:
Zoek lepelaar op in het WikiWoordenboek.