Nationaal park Banc d'Arguin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Banc d'Arguin
Werelderfgoed natuur
Nationaal park Banc d'Arguin
Land Vlag van Mauritanië Mauritanië
UNESCO-regio Arabische Staten
Criteria ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 506
Inschrijving 1989 (13e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het nationaal park Banc d'Arguin (Frans: Parc National du Banc d'Arguin) is een beschermd natuurgebied aan de kust van Mauritanië, tussen Nouakchott en Nouadhibou. Het nationaal park bestaat uit zandduinen, kustmoerassen en naast het eiland Arguin verschillende kleinere eilanden.

Het nationaal park staat sinds 1989 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, mede omdat het een van de meest vogelrijke gebieden van de wereld is. Het is een belangrijk overwinteringsgebied van vele vogelsoorten, waaronder voor de regenwulp. De vogelpopulatie bestaat onder andere uit flamingo's, breedbekstrandlopers, pelikanen en sterns.

Onder de zoogdieren bevindt zich een populatie van zo'n 200 dorcasgazellen. Daarnaast komen er onder andere goudjakhalsen, woestijnvossen, woestijnkatten, Afrikaanse wilde katten en genetkatten voor. Het park is ook de thuisbasis van een kleine kolonie van de met uitsterven bedreigde mediterrane monniksrob. De omringende wateren zijn enkele van de rijkste viswateren in West-Afrika en dienen als broedgebied voor de hele regio. In deze wateren komen verschillende soorten schildpadden en dolfijnen voor.

Zie de categorie Banc d'Arguin National Park van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.