Het Zwin (Zeeland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Zwin
Natuurgebied
Het Zwin (Zeeland)
Het Zwin
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Sluis
Coördinaten 51° 22′ NB, 3° 22′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Cadzand-Bad
Informatie
Oppervlakte 0,75 km²
Beheer Het Zeeuwse Landschap
Foto's
Het Zwin in 2010

Het Zwin is een natuurgebied bij de monding van de Westerschelde tussen Cadzand-Bad en Retranchement. Het Zwin is eigendom van Stichting Het Zeeuwse Landschap. Het gebied heeft een oppervlakte van 75 hectare en omvat tevens de Kievittepolder. Het Zwin omvat het Nederlandse deel van de ooit economisch en politiek zo belangrijke zeearm, zie Zwin. Het veel grotere Belgische deel is, onder de naam: Zwin Natuur Park eveneens een natuurreservaat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied verzandde steeds verder en midden 18e eeuw was de haven van Sluis zelfs voor kleine schepen onbereikbaar geworden. In 1861 werd de haven afgedamd en aldus ontstond de Sluissche Havenpolder. In 1864 volgde de noordelijker gelegen Zwinpolder. De huidige vorm kreeg het gebied door de aanleg van de Internationale Dijk (of: Zwindam) in 1873. Toen werd ook het beurtschip Hennenfreud, dat vanuit Retranchement nog een veerdienst op Holland onderhield, verkocht en kwam er definitief een einde aan het Zwin als scheepvaartweg.

Vooral de Compagnie "Het Zoute" heeft zich ingespannen om de Zwinmonding als natuurgebied te behouden, terwijl uiteindelijk ook het Nederlandse deel in handen van een natuurbeschermingsorganisatie kwam. Toch werden van Nederlandse zijde in 1950 nog plannen ter afdamming van de Zwingeul voorgesteld. Aanleiding daartoe was het feit dat de Zwingeul op Nederlands gebied de achterzijde van de duinen begon te ondermijnen. De afdammingsplannen zijn, vooral door protesten van Belgische zijde, nimmer uitgevoerd. In plaats daarvan werd een nieuwe Zwingeul uitgegraven die de duinen niet meer ondermijnde.

Sinds 4 februari 2019 is het Nederlandse deel van het Zwin 10 hectare grotere geworden na het doorsteken van de internationale dijk, het Belgische deel werd 110 hectare groter.[1]

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Achter de duinenrij bevindt zich een schorrengebied. Dit staat via de Zwingeul rechtstreeks met de zee in verbinding. Hier vindt men nog grote oppervlakten aan zeekraal en lamsoor. Vooral de laatste, plaatselijk bekend als schorrebloem, zet tijdens de bloeitijd een groot deel van het gebied in paarse kleur. Daarnaast groeien er andere zoutminnende planten als strandkweek, zoutmelde en in het vloedmerk de zeebiet. Langs de zeedijk wordt de gele hoornpapaver gevonden. Tureluur, kluut en scholekster broeden in het gebied en ook de kleine zilverreiger komt er voor.