Aamsveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aamsveen
Natura 2000-gebied
Aamsveen (Nederland)
Aamsveen
Situering
Locatie Overijssel
Dichtstbijzijnde plaats Enschede
Coördinaten 52° 11′ NB, 6° 57′ OL
Informatie
Classificatie Hoogvenen
Oppervlakte Nederland: 14,5 km²
Duitsland: 89,5 km²
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Landschap Overijssel
Gebiedsnummer 55
Site code (Europees) NL2003001 (Aamsveen)
DE3807301 (Amtsvenn u. Hündfelder Moor)
Detailkaart
Detailkaart
Locatie van het Natura 2000-gebied
Foto's
het Aamsveen

Het Aamsveen is een hoogveengebied op de Nederlands-Duitse grens aan de westzijde van een lage stuwwal ten zuiden van Enschede, in de Nederlandse provincie Overijssel en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het Nederlandse gedeelte wordt sinds 1967 beheerd door het Landschap Overijssel en is 175 hectare groot. Hiervan bestaat zestig hectare uit heide met plassen en moerassen, veertig hectare is gras en ruim vijftig hectare is hoge opslag. De beheerder streeft naar herstel van de vorming van hoogveen.

Het Duitse gedeelte is ruim 700 hectare groot en bestaat uit drie delen: het Alstätter Venn het Eper Venn en het Graeser Venn.

Beschermd gebied[bewerken | brontekst bewerken]

Drie kerngebieden genieten sinds 1983 de status van natuurgebied (Duits:Naturschutzgebiet): het Amtsvenn (133 ha), het Hündfelder Moor (184 ha) en het kleinere Graeser Venn.

Het gebied is opgenomen in de lijst van Habitatrichtlijngebieden van de Europese Unie (Natura 2000-gebied).

Herkomst naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is waarschijnlijk terug te voeren op de Oudgermaanse stam ama, hetgeen zoveel als waterloop betekent, of anders op ambt, waar men van ambtswege veen mocht steken. De Duitse naam is Amtsvenn.

Flora en Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

De flora en fauna van het Aamsveen zijn kenmerkend voor een veengebied; zo komen er o.a. zonnedauw en de bosorchis voor.
Tot de fauna behoren onder andere de zomertaling, de wintertaling, de roodborsttapuit, de blauwborst, het porseleinhoen en de nachtzwaluw.

Milieurampen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op vrijdag 3 juni 2011 brak aan beide zijden van de grens een ernstige veenbrand uit. Een brand in het veen is een geheel andere dan andere branden, want veen brandt veelal ondergronds. Bij grote droogte verspreidt het vuur zich onder de oppervlakte. Daarnaast is het gebied van het Aamsveen erg moeilijk bereikbaar voor brandweerwagens. Een helikopter van de vliegbasis Deelen hielp blussen met bluswater uit zandwinning het Rutbekerveld. In totaal ging meer dan 100 hectare natuurgebied in vlammen op, waarvan iets meer dan 30 hectare op Duits grondgebied.
  • Onder het Duitse gedeelte van het reservaat wordt keukenzout gewonnen; de na deze winning lege zoutkoepels dienen voor opslag van aardolie en aardgas. Ook een deel van de Nederlandse aardgasreserve wordt hier bewaard. In april 2014 deed zich hier een lekkage in een ondergrondse oliepijpleiding voor, waarbij 53.000 liter aardolie aan het oppervlak kwam en grote milieuschade veroorzaakte; zie verder: Epe (Westfalen).


Zie de categorie Aamsveen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]