Veerse Meer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veerse Meer
Veerse Meer
Situering
Stroomgebiedslanden Zeeland (Nederland)
Hoogte 0,0
winter -0,3 m
Basisgegevens
Oppervlakte 20,3 km²
Soort water kunstmatig brakwater meer
Kustlengte 55 km
Maximale lengte 22 km
Maximale breedte 1,3 km
Gemiddelde diepte 5 m
Maximale diepte 17,3 m
Overig
Belangrijkste bronnen Zandkreek, polderwater
Belangrijkste uitlopen Zandkreek
Eiland(en) 14
Plaatsen Veere, Wolphaartsdijk, Kortgene, Kamperland
Windsurfers op het Veerse Meer
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Veerse Meer
Natura 2000-gebied in Nederland
Situering
Locatie Zeeland (provincie)
Dichtstbijzijnde plaats Goes, Middelburg, Noord-Beveland, Veere
Coördinaten 51° 31′ NB, 3° 42′ OL
Informatie
Oppervlakte 25,39 km²
Geldende richtlijn(en) Vogelrichtlijn
Opgericht 14 maart 2011

[1]

Gebiedsnummer 119
Site code (Europees) NL9802025
Detailkaart
Detailkaart
Locatie van het Natura 2000-gebied

Het Veerse Meer[2] is een kunstmatig brakwatermeer en een Natura 2000-gebied in de provincie Zeeland, dat is ontstaan door de bouw van de Zandkreekdam en de Veerse Gatdam in het kader van de Deltawerken.

Ligging en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Veerse Meer ligt in Nederland ten zuiden van het eiland Noord-Beveland, en ten noorden van Walcheren en Zuid-Beveland. In het westen is het van de Noordzee afgesloten door de Veerse Gatdam die in 1961 werd gesloten. In het oosten is het van de Oosterschelde afgesloten door de Zandkreekdam die op 3 mei 1960 werd gesloten, met daarin de Zandkreeksluis die via de Zandkreek een vaarweg geeft naar de Oosterschelde.
Bij Veere zijn twee sluizen die toegang geven tot het Kanaal door Walcheren, waardoor er een vaarweg is voor schepen tot en met CEMT-klasse Va tussen de Westerschelde (bij Vlissingen) en de Oosterschelde.

Het Veerse Meer is 22 kilometer lang. De breedte varieert van 150 tot 1300 meter; de totale oeverlengte bedraagt 55 kilometer. De diepte varieert fors en bedraagt maximaal 17,3 meter, met een gemiddelde van 5 meter. Het waterpeil wordt in de zomer hoog gehouden (0,0 tot -0,1 meter NAP) en in de winter laag (-0,2 tot -0,4 meter NAP). De totale wateroppervlakte bij NAP bedraagt 2030 hectare. In het meer bevinden zich 13 grote en kleine eilanden, een paar terreinen en eilanden zijn voor het publiek gesloten. Tot 1969 was het beheer van het meer in handen van de Deltadienst.

Het water is brak, met een variërend zoutgehalte. Sinds mei 2004 wordt er zout water doorgelaten van en naar de Oosterschelde via de Katse Heule [3], waardoor het zoutgehalte zal toenemen, en er een getij van ongeveer 10 centimeter ontstaat. Het Veerse Meer is een van de weinige plaatsen in Nederland waar het zuiderzeekrabbetje, de trompetkalkkokerworm, en het palingbrood (Electra crustulenta) voorkomen.

Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

In het meer liggen verschillende eilanden, van west naar oost zijn dat: Schutteplaat, Mosselplaat, Haringvreter, Soelekerkeplaat, Aardbeieneiland, Arneplaat, Oranjeplaat, Bastiaan de Langeplaat, Spieringplaat, Zandkreekplaat, Middelplaten[4], Schelphoekplaat, Sabbingeplaat en Meerkoetplaat.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het meer is een aantrekkelijke watersportplaats voor zeilers, sportvissers, en sportduikers. Er is ook gelegenheid voor surfen en waterskiën via een kabelskibaan en er is een kanohaven bij De Piet. Rond het meer bevinden zich 3500 (betaalde) ligplaatsen voor plezierjachten. Bij de meeste eilanden en verschillende oevers zijn steigers voor pleziervaartuigen, waar gratis aanlegplaatsen zijn die echter maar 24 uur lang gebruikt mogen worden.[5][6] Er zijn enkele duikstekken, onder andere ten noorden van Wolphaartsdijk en aan de westkant van Veere. Jaarlijks worden in het meer circa twaalfduizend forellen uitgezet, waarvan de helft regenboogforellen en de andere helft beekforellen.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Veerse_Meer.
  • Veerse Meer. Rijkswaterstaat (3 september 2022). Gearchiveerd op 3 september 2022. Geraadpleegd op 3 september 2022.

Zie de categorie Veerse Meer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.