Kanaal door Walcheren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kanaal door Walcheren
Kanaol deu Walchren (Zeeuws)
WalcherenKanaol.jpg
Lengte 14,5 km
Jaar ingebruikname 1873
Van Veerse Meer bij Veere
Naar Westerschelde bij Vlissingen
Loopt door Vlag Zeeland Zeeland
Stationsbrug over het Kanaal door Walcheren
Stationsbrug over het Kanaal door Walcheren
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Kanaal door Walcheren is een waterwegverbinding tussen de Westerschelde bij Vlissingen en het Veerse Meer bij Veere, in de Nederlandse provincie Zeeland. De aanleg vond plaats tussen 1870 en 1873 en droeg bij aan het economisch herstel van Middelburg. Koning Willem III opende op 8 september 1873 het kanaal en op diezelfde dag ook de nieuwe haven van Vlissingen.[1] Naast het kanaal werd tussen Middelburg en Vlissingen een jaagpad aangelegd.

Het kanaal volgt voor een gedeelte het tracé van het oude havenkanaal van Middelburg uit 1817. De aanleg vond gelijktijdig plaats met die van het Walcherse gedeelte van de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen; door de aanleg van de Sloedam ten behoeve van het spoor was het Sloe als vaarroute immers niet meer te gebruiken. Het kanaal snijdt te Middelburg een sectie van de oude stadswallen af. Aldaar moest voor de aanleg de Vlissingse poort worden gesloopt, zodat de (Oude) Vlissingseweg niet meer doorliep tot in de binnenstad; in Vlissingen moest de Rammekenspoort het veld ruimen.

Het kanaal speelt een bescheiden rol in de beroepsvaart, maar is het vooral voor de pleziervaart van belang. Tussen Middelburg en Veere takt het Arnekanaal af naar Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland.

Het water van het kanaal is relatief zout, waardoor het 's winters zo goed als nooit dichtvriest. Hierdoor komen in de winter roeiverenigingen hier trainen als elders in het land vaarwegen zijn dichtgevroren.

Het kanaal, gezien vanaf de Grote Kerk (Veere)