Schoorlse Duinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoorlse Duinen
Natuurgebied
Schoorlse Duinen (Noord-Holland)
Schoorlse Duinen
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 42′ NB, 4° 39′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Schoorl
Informatie
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn een duingebied gelegen ten westen van Schoorl in Noord-Holland. Het zijn de hoogste (55,4 meter) en breedste (5 kilometer) duinen van Nederland.

In het noorden grenst het natuurgebied aan de Hondsbossche zeewering, in het zuiden aan het Noordhollands Duinreservaat en in het westen aan de Noordzee. Aan de oostzijde van het gebied liggen de plaatsen Groet, Catrijp, Bregtdorp, Schoorl en Aagtdorp. Het duingebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Omstreeks 1900 had het zand nog vrij spel, totdat Staatsbosbeheer begon met aanplanting. Nu vindt men er heide, naald- en loofbossen. Het gebied wordt doorsneden door wandel- en fietspaden. Enkele langeafstandwandelpaden - het Nederlands kustpad en het Groot-Frieslandpad - doorkruisen het gebied. Het bekendste duin is het Klimduin, dat 51 meter hoog is en direct in het dorp Schoorl uitkomt.

In 1997 is in de duinenrij langs de Noordzee een inham gegraven - De Kerf - waar de zee weer vrij spel heeft gekregen doordat het water bij springtij en stormen weer landinwaarts kan stromen. In dit gebied is een afwisselend natuurgebied ontstaan met kenmerkende flora en fauna voor zoutwatergebieden, zoals bijvoorbeeld zeekraal.