Schoorlse Duinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Cougar-helikopter is bezig met bluswerkzaamheden in de Schoorlse Duinen tijdens de duinbrand in april 2010

De Schoorlse Duinen zijn een duingebied gelegen ten westen van Schoorl in Noord-Holland. Het zijn de hoogste (54 m) en breedste (5 km) duinen van Nederland.

In het noorden grenst het natuurgebied aan de Hondsbossche zeewering, in het zuiden aan het PWN-gebied en in het westen aan de Noordzee. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een eeuw geleden had het zand nog vrij spel, totdat Staatsbosbeheer begon met aanplanting. Nu vindt men er heide, naaldbossen, loofbossen en strand.

Recreatie[bewerken]

Er is meer dan 60 kilometer wandelpad bestaande uit gemarkeerde wandelingen of zelf samen te stellen wandelingen door het verbinden van wandelknooppunten. Het langeafstandwandelpad Noordzeepad doorkruist ook het gebied. Ook zijn er vele verharde fietspaden. Belangrijke ingangen voor fietsers zijn de Schoorlse zeeweg bij het bezoekerscentrum aan de Oorsprongweg (knooppunt 45), de Hargense zeeweg, Camperduin of in het zuiden bij Duinvermaak in Bergen of via Bergen aan Zee.

In Aagtdorp is het startpunt van een mountainbikeroute. De route is 15 km lang en valt door zijn vele klimmetjes in de zware categorie.

Zie ook[bewerken]