Schoorlse Duinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schoorlse Duinen
Natuurgebied
Schoorlse Duinen
Schoorlse Duinen
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 42′ NB, 4° 39′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Schoorl
Informatie
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
in noordelijke richting
in noordelijke richting

De Schoorlse Duinen zijn een duingebied gelegen ten westen van Schoorl in Noord-Holland. Het zijn de hoogste (54 meter) en breedste (5 kilometer) duinen van Nederland.

In het noorden grenst het natuurgebied aan de Hondsbossche zeewering, in het zuiden aan het Noordhollands Duinreservaat en in het westen aan de Noordzee. Aan de oostzijde van het gebied liggen de plaatsen Groet, Catrijp, Bregtdorp en Schoorl. Het duingebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een eeuw geleden had het zand nog vrij spel, totdat Staatsbosbeheer begon met aanplanting. Nu vindt men er heide, naald- en loofbossen. Het gebied wordt doorsneden door wandel- en fietspaden. Enkele langeafstandwandelpaden - het Nederlands kustpad en het Groot-Frieslandpad - doorkruisen het gebied.

In een deel van het gebied heeft de zee weer vrij spel gekregen doordat het water bij springtij en stormen weer landinwaarts kan stromen. In dit gebied - de Kerf - is een afwisselend natuurgebied ontstaan met kenmerkende flora en fauna voor zoutwatergebieden, zoals bijvoorbeeld zeekraal.

Zie ook[bewerken]