Jo Thijsse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Theodoor Thijsse
Jo Thijsse
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 11 april 1893
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 30 april 1984
Overlijdensplaats Leiderdorp
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
Vakgebied Waterbouwkunde
Universiteit TU Delft
Soort hoogleraar gewoon hoogleraarschap
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Johannes Theodoor Thijsse (Amsterdam, 11 april 1893Leiderdorp, 30 april 1984) was een Nederlandse waterstaatkundig ingenieur en lange tijd hoofd van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft.

Het graf van Jo Thijsse op de Algemene Begraafplaats Bloemendaal Bergweg.

Thijsse was de oudste zoon van bioloog en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. Na zijn studie weg- en waterbouw aan de Technische Hogeschool te Delft kwam hij in 1918 in dienst van de Staatscommissie Zuiderzee onder leiding van Hendrik Lorentz. Dit was een jaar voordat Johan van Veen, de latere vader van het Deltaplan, afstudeerde, en met wie hij nogal wat conflicten had.

In 1920 werd hij ingenieur bij de Dienst der Zuiderzeewerken. In opdracht van deze dienst kwam hij in aanraking met hydrodynamisch modelonderzoek.[1] Rijkswaterstaat en de Technische Hogeschool Delft begonnen in 1927 ook met deze onderzoeksmethodiek door de oprichting van het Waterloopkundig Laboratorium, met Thijsse als hoofd. In 1938 kreeg Thijsse ook een aanstelling als buitengewoon hoogleraar in de theoretische en experimentele hydraulica te Delft als opvolger van Gerard Henri de Vries Broekman.

Thijsse werd beschouwd als autoriteit op het gebied van de hydraulica en waterbouwkunde. Voor vrijwel alle waterstaatswerken werd zijn advies gevraagd en deed 'zijn' instituut onderzoek. In 1953 nam hij zitting in de Deltacommissie. In het rapport van de commissie dat leidde tot het Deltaplan nam hij bijdrage IV.1 van deel 5 voor zijn rekening, met daarin de beschrijving van het 'Deltamodel', het schaalmodel van de Nederlandse delta zoals dat bij het laboratorium was nagebouwd.

In 1966 werd een stenen reliëfportret van hem aangebracht in het gebouw van het Waterloopkundig Laboratorium, vervaardigd door de beeldhouwer Henk Etienne.

Thijsse stond aan de wieg[bron?] van de internationale waterbouwkundige opleiding, die later bekend werd onder de naam UNESCO-IHE, in Delft en waar al decennialang vele waterbouwers (met name uit ontwikkelingslanden) worden opgeleid.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 werd ir. Johannes Theodoor Thijsse geselecteerd voor de Alumni Walk of Fame[2] ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de TU Delft. Thijsse kreeg dit eerbetoon voor zijn prestaties als gerenommeerd waterstaatkundig ingenieur en voor zijn functie als hoofd van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft.
Hij is tot erelid benoemd van de International Association for Hydraulic Research (IAHR).

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Johannes Theodoor Thijsse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.