Kortgene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kortgene
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Kortgene Wapen van Kortgene
(Details) (Details)
Kortgene
Kortgene
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Noord-Beveland
Coördinaten 51° 34′ NB, 3° 48′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2008) 1847
Detailkaart
Kortgene in de gemeente Noord-Beveland
Kortgene in de gemeente Noord-Beveland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De dorspkerk van Kortgene

Kortgene (Zeeuws: Kortjeen) is een stad en voormalige gemeente op Noord-Beveland, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het aantal inwoners bedraagt 1847 (1 januari 2008).

Geschiedenis[bewerken]

Kortgene wordt al in 1247 genoemd als parochie, en kreeg in 1413 stadsrechten van jonkheer Philips van Borssele. Bij een hevige brand ging vervolgens het hele stadje in vlammen op, inclusief de in aanbouw zijnde nieuwe kerk.

Op 5 november 1530 werd heel Noord-Beveland tijdens de Sint-Felixvloed overstroomd, en in 1532 gebeurde dat nogmaals. Vrijwel alle bebouwing werd weggevaagd; alleen de kerktorens van Kortgene en Wissenkerke bleven behouden.

Met het opnieuw inpolderen van Noord-Beveland werd in 1598 begonnen. In 1684 werd ook het gebied bij Kortgene weer ingepolderd. De oude kerktoren bleek de 150 jaar in het water te hebben overleefd, en kon weer in gebruik worden genomen. Er werd een nieuw schip aangebouwd.

Nadat Kortgene was herbouwd kreeg de plaats opnieuw stadsrechten, als enige plaats op Noord-Beveland. Kortgene had geen zitting in de Staten van Zeeland, reden waarom het een smalstad werd genoemd.

Rond 1930 begon een discussie over gemeentelijke herindeling. In 1941 werden Colijnsplaat, Kats en Kortgene samengevoegd tot de gemeente Kortgene. Deze ging in 1995 op in de gemeente Noord-Beveland.

Gebouwen[bewerken]

Recreatie[bewerken]

Kortgene heeft verschillende activiteiten die door het jaar worden gehouden, voornamelijk in de zomer. Het Ringrijden, Wake-boarden, de kermis etc.. Verder heeft Kortgene een haven, genaamd Delta-Marina. Het is de eerste haven op Noord-Beveland gezien van de Zandkreeksluis. Verder heb je camping de Paardekreek.

Geboren in Kortgene[bewerken]

Zie ook[bewerken]