Île de Noirmoutier

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Île de Noirmoutier
Eiland van Frankrijk
Locatie
Locatie
Land Frankrijk
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 47°0'NB, 2°16'WL
Algemeen
Oppervlakte 54,5 km²
Inwoners ca. 10.000
Satellietfoto
Het kasteel van Noirmoutier

Het Île de Noirmoutier of Noirmoutier is een eiland voor de Franse kust in de baai van Bourgnef, even ten zuiden van de monding van de Loire.

Geografie[edit | edit source]

Het eiland bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden delen: rotsen in het noorden, Île d'Her genoemd, duinen in het zuiden en het oosten, en tussenin zoutmoerassen. Het eiland is gekend door de Passage du Gois, een weg van 4,5 km die bij hoogtij onder water loopt en alleen berijdbaar is bij laagtij. Sinds 1971 is er ook een brug.

Bestuur[edit | edit source]

Op het eiland liggen vier gemeenten, die behoren tot het departement van de Vendée:

Geschiedenis[edit | edit source]

Om zich te verweren tegen de invallen van de Vikingen en de Normandiërs bouwden de heren van La Garnache vanaf het jaar 830 versterkingen en later, in de 12e eeuw, het kasteel. Het eiland weerstond aan Engelse invasiepogingen in 1342, 1360 en 1386 en aan Spaanse aanvallen in 1524 en 1588, maar de Nederlandse admiraal Tromp bezette het eiland in 1674. Vanaf de 17e eeuw was het een groot aanvoercentrum van gesmokkelde tabak, die van overzee aangevoerd werd met Engelse en Hollandse schepen.

Economie[edit | edit source]

Toerisme is de belangrijkste economische activiteit van het eiland. Nochtans blijven de drie havens belangrijk voor het eiland.

  • De traditionele haven van Noirmoutier-en-l'Île dient nu voor de toeristen.
  • De haven in L'Herbaudière is nu een moderne vissershaven in diep water, bezit een veiling en is na die van Les Sables-d'Olonne de grootste van het departement. Het is ook een belangrijke jachthaven.
  • De haven van L'Épine (de doorn), vroeger genoemd le port de Morin (de haven van Morin), was een belangrijke haven tot 2005 toen de werken van de hotels en dergelijke gedaan waren. Ook hier is nu een jachthaven van gemaakt.

Oesterteelt is eveneens aanwezig in Port van Noirmoutier en in Port du Bonhomme. De visteelt is ook actief op het eiland. Het eiland profiteert ook van het gunstig klimaat voor de productie van vroege aardappelen: La Bonnotte, Sirtema en Lady Christl.

Sinds de 5de eeuw wordt er ook zout gewonnen.

Trivia[edit | edit source]

Externe link[edit | edit source]