Île de Noirmoutier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Île de Noirmoutier
Eiland van Frankrijk
Locatie
Locatie
Land Frankrijk
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 46°59'32,14"NB, 2°15'29,81"WL
Algemeen
Oppervlakte 54,5 km²
Inwoners ca. 10.000
Satellietfoto
Het kasteel van Noirmoutier

Het Île de Noirmoutier of Noirmoutier is een eiland voor de Franse kust in de baai van Bourgnef, even ten zuiden van de monding van de Loire.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden delen: rotsen in het noorden, Île d'Her genoemd, duinen in het zuiden en het oosten, en tussenin zoutmoerassen. Het eiland is gekend door de Passage du Gois, een weg van 4,5 km die bij hoogtij onder water loopt en alleen berijdbaar is bij laagtij. Sinds 1971 is er ook een brug.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eiland liggen vier gemeenten, die behoren tot het departement Vendée:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de 7de eeuw wordt er zout gewonnen op het eiland. Hiermee begonnen de monniken van de plaatselijke abdij, gesticht door Sint-Philbert in 674. Om zich te verweren tegen de invallen van de Vikingen en de Normandiërs bouwden de heren van La Garnache vanaf het jaar 830 versterkingen en later, in de 12e eeuw, het kasteel. Het eiland weerstond aan Engelse invasiepogingen in 1342, 1360 en 1386 en aan Spaanse aanvallen in 1524 en 1588, maar de Nederlandse admiraal Tromp bezette het eiland in 1674. Vanaf de 17e eeuw was het een groot aanvoercentrum van gesmokkelde tabak, die van overzee aangevoerd werd met Engelse en Hollandse schepen. In de 18e eeuw vestigde de Duinkerkse familie Jacobsen zich op het eiland. Zij verwierven rijkdom als reders en handelaars en zij lieten de rijke burgerwoning hôtel Jacobsen bouwen en de dijk chaussée Jacobsen en de naastgelegen polders van Müllembourg aanleggen.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Toerisme is de belangrijkste economische activiteit van het eiland. Er zijn verschillende stranden, zoals plage de Mardi-Gras. Bezienswaardigheden zijn het kasteel en de kerk Saint-Philbert.

Nochtans blijven de drie havens belangrijk voor het eiland.

  • De traditionele haven van Noirmoutier-en-l'Île dient nu voor de toeristen.
  • De haven in L'Herbaudière is nu een moderne vissershaven in diep water, bezit een veiling en is na die van Les Sables-d'Olonne de grootste van het departement. Het is ook een belangrijke jachthaven.
  • De haven van L'Épine (de doorn), vroeger genoemd le port de Morin (de haven van Morin), was een belangrijke haven tot 2005 toen de werken van de hotels en dergelijke gedaan waren. Ook hier is nu een jachthaven van gemaakt.

Oesterteelt is eveneens aanwezig in Port van Noirmoutier en in Port du Bonhomme. De visteelt is ook actief op het eiland. Het eiland profiteert ook van het gunstig klimaat voor de productie van vroege aardappelen: La Bonnotte, Sirtema en Lady Christl.

De zoutpannen waar op artisanale manier zout wordt gewonnen beslagen een derde van de oppervlakte van het eiland. Anno 2020 waren nog 130 inwoners professioneel actief in de zoutwinning.[1]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]