Kats (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kats
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kats (Zeeland)
Kats
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Noord-Beveland Noord-Beveland
Coördinaten 51° 34′ NB, 3° 53′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
450[1]
Overig
Woonplaatscode 3192
Detailkaart
Kaart van Kats
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kats is een dorp en voormalige gemeente in het zuidoosten van Noord-Beveland, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het inwonertal bedraagt 450 personen (1 januari 2021).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Middeleeuwen werd Kats anders genoemd, namelijk Suburchdike; het zou nauwe banden met Souburg hebben gehad en moet een welvarend dorp zijn geweest. Tijdens een stormvloed op 5 november 1530 verdween echter heel Noord-Beveland in de golven. In Kats kwamen 150 mensen om. In 1532 vaagde de Allerheiligenvloed vrijwel alle bebouwing van Noord-Beveland weg.

Kats, de Nederlands Hervormde kerk

Pas in 1598 werd een deel van Noord-Beveland weer ingepolderd, en werden de dorpen Colijnsplaat en Cats volgens een plan met haakse kavels opgebouwd. De naam komt waarschijnlijk van de gelijknamige familie; in een oorkonde uit 1209 al genoemd als Caths. Cats groeide slechts langzaam, onder andere als gevolg van een pest-epidemie van 1603 tot 1605 en een tweede in 1650. In 1629 stond er al wel een molen. In 1659 woonden er voldoende mensen voor een eigen hervormde gemeente. De eerste predikant was Johannes Jones. Zoals meer inwoners van Noord-Beveland, was hij geboren in Engeland. In 1687 werd in Kats het Witte kerkje gebouwd.

In 1922 werd de molen op de dijk bij Kats verwoest. In de jaren dertig werd gesproken over een bestuurlijke herindeling, en in 1941 gingen Colijnsplaat, Kats en Kortgene op in de gemeente Kortgene. In 1998 werd het 400-jarig bestaan van Kats gevierd, 10 jaar later, in 2008 het 800-jarig bestaan. Het ging hierbij om verschillende plekken waar het dorp Kats was gevestigd.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een jachthaven. Voor de bouw van de Zeelandbrug werd bij Kats een werkhaven aangelegd met twee grote portaalkranen, waar de brugelementen werden gebouwd. De voormalige werkhaven is nu in gebruik als op- en overslagterrein in beheer bij een bouwbedrijf.

Bij Kingfish Zeeland worden geelstaart vissen op het land gekweekt. In grote bakken worden de vissen grootgebracht en in 2017 werd de eerste kweekvis verkocht.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In de Oosterschelde bij Kats ligt het natuurreservaat Katseplaat. Het is eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Bij Kats ligt een landschapstuin van 4 hectare met meer dan duizend soorten rozen; De Zeeuwse Rozentuin.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dr. J.B.V. Welten Pioniers aan de Oosterschelde (1991; De Bataafse Leeuw)
Zie de categorie Kats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.