Oost- en West-Souburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van Oost- en West-Souburg

Oost- en West-Souburg vormde van 1835 tot 1966 een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. Voor 1835 waren Oost- en West-Souburg aparte gemeenten. Wegens een teruglopend inwonertal is West-Souburg in 1835 bij Oost-Souburg gevoegd. Op 1 juli 1966 is 87% van de gemeente bij de gemeentelijke herindeling van Walcheren toegevoegd aan Vlissingen. Een noordelijke strook van de gemeente (7,7% van het totaal) met daarbij de buurtschap Nieuw-Abeele ging naar de gemeente Middelburg, terwijl een westelijk stuk (5½%) ingedeeld werd bij de gemeente Valkenisse).

In het regeringsvoorstel van 1965, ingediend door minister Smallenbroek, was Oost- en West-Souburg gehandhaafd als zelfstandige gemeente. Maar een amendement van het kamerlid Scheps (PvdA) om Souburg bij Vlissingen te voegen, werd aangenomen met 79 tegen 37 stemmen.

De termen oost en west geven tegenwoordig aan aan welke kant van het Kanaal door Walcheren deze plaatsen liggen. Voor de aanleg van het kanaal in 1872 was de situatie anders. De molen 'De Pere', die nu in Oost-Souburg ligt, viel toen nog onder West-Souburg.

Wapen van Oost- en West-Souburg

Het oude gemeentehuis, dat toepasselijk de Middenhof heet, biedt nu onderdak aan Omroep Zeeland.

Souburg, 19e eeuw door J.P. Bourjé. Afbeelding & collectie: Zeeuws maritiem muZEEum, bruikleen Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

West-Souburg grenst aan Vlissingen en kent nog maar weinig eigen voorzieningen. Het dorp is bij de indeling in Postcodegebieden in 1978 ingedeeld in twee Vlissingse buurten van de wijk Groot-Lammerenburg, namelijk West-Souburg en Vrijburg. Oost-Souburg heeft nog veel eigen voorzieningen, waaronder heel wat winkels in de Kanaalstraat en de Paspoortstraat. Oost-Souburg heeft haar dorpse karakter en zelfstandigheid als gemeenschap onder Vlissings bestuur beter weten te bewaren dan West-Souburg, al onderscheidt ook West-Souburg zich nog duidelijk van de oprukkende stad Vlissingen. Tekenend zijn wat dat betreft ook de goede uitslagen van de lokale politieke partij Partij Souburg/Ritthem, die in 2006 bijvoorbeeld bij alle Oost- én West-Souburgse stembureaus boven de 30% van de stemmen haalde.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]