Haringvreter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haringvreter
Eiland van Nederland
Haringvreter (Zeeland)
Haringvreter
Locatie
Land Nederland
Locatie Veerse Meer
Coördinaten 51° 33′ NB, 3° 41′ OL
Algemeen
Inwoners onbewoond

Haringvreter is een eiland gelegen in het Veerse Meer. Het eiland dankt zijn naam aan de vele zeehonden die vroeger op het eiland verbleven en door de lokale vissers 'haringvreters' genoemd werden. Het eiland is tegenwoordig grotendeels beplant met een bos van ca. 20 ha vooral zomereik en Gladde iep. Voorts vormen meidoorn, gelderse roos, spaanse aak, sleedoorn en vlier de struiklaag. Tevens bestaat het gedeeltelijk uit weidegebied met koeien en orchideeën. Sinds de jaren tachtig zijn er damherten illegaal losgelaten en is hun aantal toegenomen tot zo’n 300 dieren in 2017.[1][2] Het is nu een foerageer- en overnachtingsgebied voor vele soorten vogels. Jaarlijks overwinteren zeker 40.000 gasten uit Scandinavië en Noord-Rusland, Er zijn dan onder meer brandganzen, kolganzen, blauwe kiekendieven, brilduikers, middelste zaagbekken, nonnetjes en smienten.[3] Kenmerkend is ook de noordse woelmuis die er veelvuldig voorkomt. Het eiland is in handen van Staatsbosbeheer die het eiland beheert.

Jaarlijks wordt Haringvreter gerond door zo'n twintig tot dertig roeisloepen uit het hele land, die vanuit Veere deelnemen aan de Veerse Slag.

Het eiland is net als de onbewoonde Zeeuwse Eilanden Mosselplaat, Goudplaat, Aardbeieneiland en Arneplaat vrij toegankelijk voor de (water-)recreatie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]