Sloeproeien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sloeproeien is een tak van de sport roeien waarbij soms gebruik wordt gemaakt van originele reddingssloepen van schepen of walvisjagers. Er zijn 6-, 8-, 10-, 12-, en zelfs 14-persoons roeisloepen. Er worden ook roeisloepen speciaal voor wedstrijden gebouwd.

De sport is met name in Nederland gegroeid in populariteit, er zijn anno 2014 ongeveer 250 sloepen die regelmatig aan de circa 20 wedstrijden deelnemen. De laatste wedstrijd van het seizoen is Muiden-Pampus-Muiden. De FSN (Federatie Sloeproeien Nederland) organiseert het Nederlands kampioenschap. Op de kalender staan diverse wedstrijden, onder andere lange-afstandswedstrijden en sprintwedstrijden. Wedstrijden worden geroeid middels een handicapsysteem waarbij op basis van geleverd vermogen per roeier (wattage) een uitslag wordt berekend.

Er zijn ook wedstrijden in België, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Verenigde Staten, Finland en Italië.

Sloeproeiwedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

De koninginneraces van het jaar zijn de race Harlingen-Terschelling over een afstand van circa 35 km en de Grachtenrace Amsterdam, een race van circa 24 km dwars door het centrum van Amsterdam. Daarnaast zijn er tientallen wedstrijden tussen maart en november, en roeien veel sloepen mee in het klassement van de Federatie Sloeproeien Nederland.

Wedstrijd Muiden-Pampus-Muiden

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]