Watt (eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grotere/kleinere eenheden
fac­tor naam sym­bool
10−6 microwatt μW
10−3 milliwatt mW
1 watt W
103 kilowatt kW
106 megawatt MW
109 gigawatt GW
1012 terawatt TW
1015 petawatt PW

De watt (symbool W) is de SI-eenheid van vermogen (energie per tijdseenheid). De eenheid is vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt. De eenheid is een zogenaamde afgeleide eenheid, wat wil zeggen dat zij kan worden ontleed in andere basiseenheden:

Een gloeilamp met een vermogen van 60 watt gebruikt een hoeveelheid energie van 60 joule per seconde.

Een verouderde eenheid van vermogen is de paardenkracht (pk, CV) of nagenoeg de horsepower (hp):

1 pk = 735,498 75 W, terwijl 1 hp ~ 746 W

Een praktische, niet-SI-eenheid die rechtstreeks van de watt is afgeleid is de kilowattuur (kWh): 1 kWh = 3,6 MJ (megajoule). De vermenigvuldiging van de watt (joule per seconde) met een tijdseenheid heeft weer een eenheid van energie als gevolg.

Een apparaat van 10 watt verbruikt in 24 uur:

NB: op veel apparaten is aangegeven wat het apparaat maximaal kan verbruiken; dat wil niet zeggen dat het dat ook daadwerkelijk continu verbruikt.

Een megawatt (symbool: MW) is gelijk aan een miljoen (106) watt. De productiecapaciteit van energiecentrales wordt meestal in megawatt uitgedrukt, ook wel MWe (met de e van elektrisch). Het thermisch vermogen (de hoeveelheid warmte die vrijkomt) is altijd hoger, en wordt ook wel aangeduid als MWth. De opgewekte warmte gaat deels verloren bij de omzetting naar elektriciteit.

Het opgenomen vermogen van apparaten wordt gewoonlijk uitgedrukt in voltampère, in tegenstelling tot het geleverde vermogen dat wordt uitgedrukt in watt. Een uitzondering hierop zijn lampen, omdat men door gewenning beter bekend is met de hoeveelheid licht (geleverd vermogen) die een (gloei)lamp produceert bij een zeker opgenomen vermogen, uitgedrukt in watt.