Cadzand-Bad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cadzand-Bad
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Cadzand-Bad (Zeeland)
Cadzand-Bad
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Sluis Sluis
Coördinaten 51° 22′ 42″ NB, 3° 23′ 20″ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 804
Woonplaats (BAG) Cadzand
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Cadzand-Bad is een badplaats, in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen, in de gemeente Sluis. Cadzand-Bad ligt in het uiterste zuidwesten van Nederland aan de grens met België en is een onderdeel van het naburige Cadzand.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalig badhuis

Pieter Christiaan Jacob Hennequin, die ook burgemeester van Aardenburg zou worden, heeft veel voor de ontwikkeling van Cadzand tot badplaats gedaan. Hij had er een soort buitenhuisje en in 1900 werd het Badhuis gebouwd, een hotel-café-restaurant op een duintop.[1]

In 1902 werd aan de kust bij de monding van het Uitwateringskanaal een haventje ingericht, waaruit de buurtschap Cadzand-Haven ontstond. De haven diende voor de overslag van landbouwproducten en er lagen enkele vissersschepen. De scheepscode van Cadzand was CZ.

Hier was ook een reddingsstation van de Koninklijke Zuid-Hollandse Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS). Deze is in 1991 opgegaan in de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

In 1927 kwam een tramlijn van de SBM naar de haven gereed die voornamelijk voor het bietentransport werd gebruikt. Na de watersnoodramp van 1953 werd de haven gedempt en werd een dijk van 9 meter hoogte aangelegd. Ook kwam er een nieuwe zeesluis.

Cadzand-Bad kwam later tot stand. Dit is door de in 1719 aangelegde Noorddijk met Cadzand-Haven verbonden. In 1963 werd daar een winkelgalerij geopend. De boulevard werd nog eens gerenoveerd in 1987, waarbij betonnen kunstwerken werden toegevoegd.

Spectaculair was de stranding van de Uilenspiegel, een betonnen zendschip van de illegale zender Radio Antwerpen. Dit schip is in 1971 opgeblazen, aangezien het een veiligheidsrisico vormde.

Ook spectaculair was de duinafslag in de jaren 60 van de 20e eeuw. Boven op de duinen bij Cadzand-Haven stond Hotel Noordzee dat hierdoor steeds meer bedreigd raakte. Uiteindelijk heeft men het moeten afbreken, waarna een nieuw gebouw is neergezet. Voor dit gebouw bevindt zich een bronzen beeld van een haaientand, dat één meter hoog is.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ten westen van Cadzand-Bad bevindt zich, naast het kleine duingebied van de Kievittepolder ook het natuurgebied Het Zwin, waar bij laag tij over de grens naar Het Zoute kan worden gewandeld.

Op het strand kan men unieke fossiele schelpen vinden. Vooral de Zwinkokkel komt in grote aantallen voor. Veel zeldzamer zijn de fossiele zwarte haaientanden.

Het Uitwateringskanaal, in het verlengde van de Passageule, watert via zeesluizen in de Wielingen uit. Deze sluizen werden aangelegd in 1872. De monding van het Uitwateringskanaal deed van 1902-1954 dienst als haven.

Algemene informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Cadzand-Bad is de meest westelijke badplaats van Nederland. Opmerkelijk aan deze plaats is het hoge aantal uur zonneschijn per jaar, het hoogste van Nederland.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Cadzand-Bad leeft vooral van het toerisme. Er is een breed zandstrand aanwezig, maar geen zeedijk. De grootste straat van het dorp, de 'Boulevard de Wielingen', herbergt enkele restaurants en winkeltjes. Onder meer het met twee Michelinsterren gewaardeerde Pure C, van chef-kok Sergio Herman, is gevestigd in Cadzand-Bad. Er zijn twee vakantieparken, Roompot Noordzee Résidence Cadzand-Bad met ongeveer 440 luxe vakantievilla's en Zomerdorp het Zwin met ongeveer 80 vakantiehuizen. In het dorp van Cadzand-Bad zijn ook verschillende losse vakantiewoningen.

In 2016 werden bij de monding van het Uitwateringskanaal twee strekdammen gebouwd en een jachthaven aangelegd. De jachthaven, die plaats biedt aan zo'n 125 schepen, kwam in mei 2017 in gebruik en wordt beheerd door de Royal Yacht Club België (RYCB) uit Antwerpen.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere maandag is er tijdens de zomer een markt in Cadzand-Bad en er is ook een jaarlijks vliegerfeest.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]