Naar inhoud springen

Bakkersdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bakkersdam
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bakkersdam (Zeeland)
Bakkersdam
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Sluis Sluis
Coördinaten 51° 18′ NB, 3° 29′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bakkersdam of Bakkerspolder is een buurtschap behorend tot de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. De in West-Zeeuws-Vlaanderen gelegen buurtschap bevindt zich ongeveer 2 km ten zuiden van Oostburg. Nabij Bakkersdam ligt natuurgebied De Plate.

De buurtschap is vernoemd naar de Bakkersdam die in 1788 in de, toen veel breder dan tegenwoordig zijnde, Passageule werd aangelegd om, samen met de Kapitaledam, de verzanding van deze waterloop tegen te gaan. Dit werd gedaan om militaire redenen, waartoe de dam ook door een geschutsbatterij beschermd werd.

De dam werd op zijn beurt vernoemd naar de Bakkerspolder die in 1650 werd drooggelegd en het zuidelijk deel vormt van de Dierkensteenpolder. De dam lag op de plaats waar de Sint Kruiskreek in de Passageule uitmondt.

Door de aanleg van de dam kon Oostburg niet meer per schip worden bereikt. De schepen konden niet verder komen dan Slepershaven, dat vlak ten noorden van Bakkersdam lag. Maar ook dit duurde niet lang, aangezien de vaargeul naar het westen toe steeds verder verzandde.