Schoondijke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schoondijke
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Schoondijke
(Details)
Schoondijke
Schoondijke
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Sluis
Coördinaten 51° 21′ NB, 3° 33′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 1472
Detailkaart
Schoondijke in de gemeente Sluis
Schoondijke in de gemeente Sluis
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schoondijke is een dorp in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 1472 inwoners (2010). Het dorp werd reeds in de middeleeuwen genoemd (als "Vulendike", "Sconendica" en "Sconendike", tegenwoordig ook Oud-Schoondijke genoemd), maar lag toen op een iets andere plek. Ten gevolge van militaire inundaties is Oud-Schoondijke verdwenen. Het nieuwe Schoondijke bevindt zich in de Generale Prins Willempolder die in 1652 gereed kwam. Tot Schoondijke behoorde de buurtschap Sasput en de rooms-katholieke parochie had tot eind 2002 een kerkje in de noordelijk gelegen buurtschap Slijkplaat.

Schoondijke, kerk
Hulsters Molen

Schoondijke is tijdens de Tweede Wereldoorlog vlak voor de bevrijding ernstig getroffen door granaten en vliegtuigbommen. Het dorp is na de oorlog nagenoeg volledig herbouwd in een voor die tijd typisch kaarsrecht stratenplan en typische architectuur. Dit is nog goed te zien aan het voormalige gemeentehuis (Schoondijke ging in 1970 op in de voormalige gemeente Oostburg) en de drie kerken in het dorp.

Het centrale plein in het dorp ("de Brink") herbergde heel lang de in de wijde omtrek bekende "centrale winkel" en bakkerij Goethals (alias "bakker Zoetekoeke"[bron?]), eveneens een begrip in West-Zeeuws-Vlaanderen. Verder was er een rotonde, waar vier hoofdwegen tezamen kwamen. Hier bevond zich Hotel De Zwaan, oorspronkelijk voor handelsreizigers bedoeld. Dit is gemoderniseerd maar de oude gevelsteen is er nog steeds.

Schoondijke had een lagere landbouwschool, later de landbouwpraktijkschool. Dit was een unieke instelling. Begin 21e eeuw is deze gesloten. Enkele fraaie tuinen zijn nog overgebleven. Op deze plek verrijst momenteel het "Technopark", met technisch georiënteerde bedrijven.

Hiernaast heeft Schoondijke in de jaren 50 van de 20e eeuw nog een katholieke middelbare school gekend, die was gevestigd in een kamp van nissenhutten ten oosten van het dorp. Later is deze naar het meer centraal gelegen Oostburg verhuisd.

In het dorp staat de korenmolen Hulsters Molen, een rijksmonument (monumentnummer 31528).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]