Schoondijke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schoondijke
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Schoondijke (Zeeland)
Schoondijke
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Sluis Sluis
Coördinaten 51° 21′ NB, 3° 33′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.360[1]
Overig
Woonplaatscode 2971
Detailkaart
Kaart van Schoondijke
Schoondijke in de gemeente Sluis
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schoondijke is een dorp in de gemeente Sluis in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp ligt in Zeeuws-Vlaanderen, zo'n vijf kilometer ten zuiden van Breskens en zes kilometer ten noordoosten van Oostburg. Schoondijke heeft 1.360 inwoners (2021).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp werd reeds in de middeleeuwen genoemd (als "Vulendike", "Sconendica" en "Sconendike", tegenwoordig ook Oud-Schoondijke genoemd), maar lag toen op een iets andere plek. Ten gevolge van militaire inundaties is Oud-Schoondijke verdwenen. Het nieuwe Schoondijke bevindt zich in de Generale Prins Willempolder 2e deel die in 1652 gereed kwam. Het is een kruiswegdorp.

Schoondijke is tijdens de Tweede Wereldoorlog vlak voor de bevrijding ernstig getroffen door granaten en vliegtuigbommen. Het dorp is na de oorlog nagenoeg volledig herbouwd in een voor die tijd typisch kaarsrecht stratenplan en typische architectuur. Dit is nog goed te zien aan het voormalige gemeentehuis en de drie kerken in het dorp.

Schoondijke was tot 1970 een zelfstandige gemeente en ging toen op in de voormalige gemeente Oostburg. Tot Schoondijke behoorde de buurtschap Sasput en de rooms-katholieke parochie had tot eind 2002 een kerkje in de noordelijk gelegen buurtschap Slijkplaat.

Centrum[bewerken | brontekst bewerken]

Protestantse kerk

Het centrum van het dorp wordt gevormd door het dorpsplein ("de Brink"). Net naast het dorpsplein was er een rotonde, waar vier hoofdwegen tezamen kwamen. Hier bevond zich een hotel, oorspronkelijk voor handelsreizigers bedoeld. Dit is gemoderniseerd maar de oude gevelsteen is er nog steeds. Sinds de aanleg van de rondweg bij Schoondijke als deel van de Rijksweg 61 in 2013, rijdt het doorgaande verkeer niet meer door het dorp. In 2017 werd het centrum opnieuw ingericht, waarbij de rotonde is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor een plein.[2][3]

Scholen[bewerken | brontekst bewerken]

Schoondijke had een lagere landbouwschool, later de landbouwpraktijkschool. Dit was een unieke instelling. Begin 21e eeuw is deze gesloten. Op deze plek bevindt zich nu het "Technopark", met technisch georiënteerde bedrijven.

Hiernaast heeft Schoondijke in de jaren 50 van de 20e eeuw nog een katholieke middelbare school gekend, die was gevestigd in een kamp van nissenhutten ten oosten van het dorp. Later is deze naar het centraler gelegen Oostburg verhuisd.

Tot het begin van de 21e eeuw had Schoondijke drie basisscholen. Hiervan is er sinds de zomer van 2017 nog slechts een over.[4]

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

Hulsters Molen

Aan de rand van het dorp staat de korenmolen Hulsters Molen, een rijksmonument (monumentnummer 31528).

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Schoondijke ligt centraal in de Generale Prins Willempolder 2e deel, in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ruim 1 meter. Deze polder is een grote, strak ingedeelde, renaissancepolder. Direct ten westen van de kom ligt de Molenkreek, en in het oosten ligt de Gaternissekreek. In het noorden loopt de Tragel met de gelijknamige buurtschap.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Breskens, Groede, Oostburg, IJzendijke, Hoofdplaat

Zie de categorie Schoondijke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.