Kapitalendam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Deze pagina mist (gemeentelijke) bronnen en er is onduidelijkheid over de naam. Zie ook de wijzigingen op 11 dec 2014.
Dit sjabloon is geplaatst op 11 december 2014.
Vraagteken
Kapitalen Dam
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Kapitalendam
Kapitalendam
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Sluis[1]
Coördinaten 51° 18′ NB, 3° 41′ OL
Algemeen
Inwoners (2016) 25[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kapitalendam is een buurtschap in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap, in de regio Zeeuws-Vlaanderen, bestaat uit enkele boerderijen en is gelegen aan de weg Kapitalendam ten noorden van Pyramide. De adressen vallen onder het dorp Biervliet, gemeente Terneuzen, maar het gebied waarin de buurtschap ligt, valt onder de gemeente Sluis.[1]

Dam[bewerken]

De buurtschap is vernoemd naar de gelijknamige dam. In 1786 werd de Passageule aan de oostkant afgesloten met een dam, die de naam 'Kapitalen Dam' kreeg. De naam geeft aan dat het toentertijd een belangrijke waterkering was. De dam ligt ten oosten van de Passageuleweg. Aan de noordkant van de dam kwamen twee afwateringssluizen te liggen: een voor de Zuiddiepepolder en een ander voor de Passageulepolder.

Fort[bewerken]

De aanleg van de dam maakte, samen met andere dijken, dat de Passageule geen zeearm meer was. Tegenwoordig is de eerstgenoemde sluis vervallen, de tweede is daarentegen nog gedeeltelijk in functie. De sluizen werden in de periode 1788-1815 beveiligd door het Magdalenafort. Vanaf dit fort ontstond in westelijke richting een bebouwing langs de Magdalenadijk; een bebouwing die nu wordt aangeduid als buurtschap Kapitalen Dam. De bewoners waren werkzaam in de landbouw. In het fort werd een café uitgebaat. Bij de sluis was een overzetveer naar het Mauritsfort bij Hoek.

Opstand[bewerken]

Tijdens de Belgische Opstand werd op de ochtend van twee augustus 1831 om acht uur vanuit IJzendijke een Nederlandse aanval geopend op Belgische troepen die waren gelegerd bij de sluizen aan de Kapitalen Dam en bij de schansen bij het Verlaat. Een compagnie van de 9e Afdeling Infanterie onder bevel van kapitein Schwarz en een compagnie schutters onder kapitein Deinema wisten de Belgen van beide locaties te verdrijven.

Uitbreiding[bewerken]

Na de indijking van de Koninginnepolder in 1894 ontstond in de nieuwe polder een buurtschap met een smidse, een wagenmakerij en een café op ongeveer 150 meter afstand van de oorspronkelijke bebouwing. Deze nieuwe buurtschap werd ook aangeduid met “De Dam”. Tot 1965 was er jaarlijks op 'De Dam' in september kermis met wielerkoers. De smederij aldaar hield stand tot 2013.

Zie ook[bewerken]