Roompot (recreatiebedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roompot Vakanties
Oprichting 1965
Oprichter(s) Piet Kortekaas
Hoofdkantoor Goes
Producten Vakantiepark
Sector Recreatie
Omzet € 400 miljoen (2018)
Website www.roompot.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Roompot Vakanties is een keten van vakantieparken in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Roompot was oorspronkelijk een Zeeuws bedrijf, maar werd in november 2016 eigendom van de Franse investeringsmaatschappij PAI Partners voor een bedrag van 503 miljoen Euro.[1][2][3] PAI Partners nam Roompot Vakanties toen over van Gilde Buy Out Partners en BNP Paribas Fortis Private Equity.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in 1965[4] en groeide in de loop van de tijd uit van een eenvoudige camping "Roompot" in Kamperland (Zeeland, Nederland) tot nationaal marktleider en een van Europa's grootste aanbieders van vakantiewoningen. Het dankt zijn naam aan De Roompot, een vaargeul in de Oosterschelde aan de noordzijde van Noord-Beveland dat sinds 1984 met een sluis (de Roompotsluis, een onderdeel van Oosterscheldekering) worden afgesloten, waar de camping en vandaag vakantiepark Roompot Beach Resort is gelegen. Roompot heeft aan de vaargeul ook een jachthaven.

Een bekende en gekende naam in de geschiedenis van Roompot is die van Henk van Koeveringe die in de jaren 70 de camping "Roompot" van zijn schoonouders overnam. Onder zijn bewind groeide Roompot uit tot een groep van vakantieparken. Van Koeveringe verkocht een groot deel van zijn aandelen aan private equity-firma Gilde Buy Out Partners in 2012.

Aanbod[bewerken | brontekst bewerken]

Met de acquisitie van Hogenboom Vakantieparken in 2009 en de introductie van Roompot Reizen in 2010 heeft Roompot Vakanties zijn aanbod uitgebreid tot meer dan 150 vakantieparken, 18 campings en 5 hotels in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. In totaal heeft het 19.000 vakantieaccommodaties in die landen in portfolio.

De ambities van Roompot lijken sindsdien niet te zijn afgeremd. In 2019 vervoegden minstens 3 parken het aanbod en opende Roompot zelf zijn eerste gasloze ecoresort Water Village. Het bedrijf kondigde in het laatste kwartaal van dat jaar ook aan dat het in 2021 en 2022 verschillende vakantieparken zou openen, waaronder Vakantiepark VeerseKreek[5] aan het Veerse Meer en een luxeresort in Haamstede[6], beiden in Zeeland. In het buitenland zou een van de volgende Roompot-projecten in het Oost-Vlaamse Oudenaarde (België) zijn gepland. In 2019 antwoordde Roompot aan verschillende kranten dat het het park in Oudenaarde in 2021 zou willen openen.

Personeel[bewerken | brontekst bewerken]

In het hoogseizoen stelt Roompot zo'n 2000 mensen te werk, waarvan iets minder dan 400 op het hoofdkantoor. In 2005 waren er dat er nog 135. Roompot Vakanties heeft zijn vakantiepark activiteiten de afgelopen jaren uitgebreid met andere activiteiten, waaronder vastgoedbeheer, onder de naam Roompot Projects, en speciale zorgvoorzieningen zoals nierdialyse en zorg ter plaatse om zorgbehoevenden de mogelijkheid te geven van hun vakantie te genieten.

Omdat het toenmalige hoofdkantoor in Kamperland en de twee andere vestigingen in Middelburg, waar onder andere Roompot Projects was gevestigd, te klein waren geworden, bouwde de groep een nieuw hoofdkantoor op bedrijventerrein De Poel in Goes (Zeeland, Nederland). Roompot nam voor het ontwerp RoosRos Architecten in de arm. De eerste paal van het nieuwe kantoor werd op 4 juli 2018 geslagen. 11 maanden later, in juni 2019, verhuisden alle medewerkers van de drie locaties richting het nieuwe hoofdkantoor, dat langs de A58 is gelegen. Elke dag rijden zo 60.000 mensen langs het gebouw.

Het nieuwe kantoor is een zogeheten ‘open space office’ met panorama-uitzicht door de langgerekte raamstroken. Het ontwerp bestaat uit twee delen: het witte gedeelte, het daadwerkelijke kantoor met vijf verdiepingen en een naastgelegen tweede gebouw in het zwart voor het logistieke centrum.

Wielerploeg[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2015 verbond Roompot zich aan de wielersport. Het werd toen hoofdsponsor van een in Nederland opgerichte pro-continentale ploeg Team Roompot dat in 2018 onder Belgisch-Nederlandse vlag en de naam Roompot — Charles Cycling Team verderging. Op 23 juli 2019 kondigden Roompot en de ploegleiding aan dat Roompot Vakanties geen sponsor meer zou zijn van de wielerploeg na 31 december 2019.[7] Zo'n twee maanden later maakte ploegmanager Michael Zijlaard zelf bekend dat het Roopot - Charles Cycling Team in 2020 niet meer te zien zou zijn in het profpeloton, ook niet onder een andere naam met een andere hoofdsponsor.[8]

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Roompot kwam in 2016 negatief in het nieuws als een bedrijf dat zich sterk maakt voor het projecteren en bouwen van tal van vakantieparken langs de Nederlandse kust, ondanks het verzet tegen het volbouwen van de kust.[9][10]

In 2018 kwam Roompot opnieuw negatief in het nieuws toen het bedrijf een artikel van de Consumentenbond probeerde tegen te houden over "vieze vakantiehuisjes" van Roompot en andere aanbieders van vakantiewoningen. Roompot spande een rechtszaak aan tegen een onderzoekster van de Consumentenbond, maar werd door de rechter op alle punten in het ongelijk gesteld.[11][12][13][14][15] In 2013 verrichtte de Consumentenbond al een eerder onderzoek naar de hygiëne in vakantiehuisjes; toen scoorde Roompot het vieste huisje (in vakantiepark Kijkduin in Den Haag).[16] Reviewwebsites, zoals Zoover, Tripadvisor, Holidaycheck en Google, lijken aan te tonen dat Roompot best wat inspanningen leverde om die situatie aan te pakken. Roompot stond eind 2019 als een van de best scorende organisaties op Zoover.nl en won sindsdien ook tal van awards.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]