Roompot (vaargeul)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Roompot is een geul in de monding van de Oosterschelde. Hij begint ten westen van Stavenisse, waar het Keeten en het Brabantsche Vaarwater samenkomen. Ter hoogte van de Zeelandbrug en Zierikzee is hij de noordelijkste geul, en verloopt hij vlak onder de kust van Schouwen-Duiveland. Voorbij Zierikzee maakt de geul de oversteek naar Noord-Beveland aan de andere oever van de Oosterschelde. Vanaf daar verloopt de geul onmiddellijk onder de kust van Walcheren westwaarts om uit te monden in de Noordzee. Het deel ten noorden van Noord-Beveland en verder landinwaarts, kan sinds 1986 worden afgesloten door middel van de Oosterscheldekering. De scheepvaart kan de geul sindsdien nog slechts vervolgen middels de Roompotsluis.

De herkomst van de naam "Roompot" wordt wel teruggebracht tot Romanorum Portus, een haven uit de Romeinse tijd waar zeevaarders vertrokken voor overtochten naar Britannia en voor kustvaarten richting zuiden (naar Frankrijk, Iberië en de Middellandse Zee). Deze verklaring is echter een speculatieve hypothese.[1]

In 1853 zonk hier het gelijknamige zeilschip Roompot. Enkele kilometers landinwaarts onder de vaargeul, bevindt zich het vakantiepark "Roompot", dat door de jaren heen tot een semi-internationale keten van vakantieparken is uitgegroeid.

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "In the 19th century, it has been suggested that the designation 'Roompot' is a derivative of Romanorum Portus, the Roman name of the settlement, meaning 'Roman harbour'. This remains however a speculative hypothesis." Zie: Guus Besuijen, Rodanum: a Study of the Roman settlement at Aardenburg and its metal finds, Sidestone Press, Leiden, 2008, p. 40 (voetnoot 111).