Joep van Lieshout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joep van Lieshout
Joep van Lieshout
Persoonsgegevens
Volledige naam Johannes Petrus Antonius van Lieshout
Geboren Ravenstein, 28 september 1963
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) beeldhouwer en ontwerper
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1995-
RKD-profiel
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Petrus Antonius (Joep) van Lieshout (Ravenstein, 28 september 1963) is een Nederlands beeldhouwer, ontwerper en vastgoedontwikkelaar.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Lieshout bracht zijn middelbareschoolperiode door in Oss en studeerde vervolgens aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij maakt objecten die zich bevinden op de grens tussen beeldende en toegepaste kunst zoals de serie Hard Edge.[2] Doordat zijn objecten vaak functioneel zijn, veroorzaakt hij (bewust) verwarring bij de beschouwer van zijn werk.

Sinds 1995 voert hij zijn werk uit onder de naam Atelier Van Lieshout (AVL). AVL is een in Rotterdam gevestigde groep kunstenaars en medewerkers, waarmee hij samen zijn vrije werk en opdrachten uitvoert.

Van Lieshout was in de zomer van 2006 te gast in het televisieprogramma Zomergasten.

In 1996 ontwierp Joep van Lieshout de voordeur van Galerie Fons Welters, Amsterdam, destijds zijn galerie. In 2006 maakte hij in opdracht van de SP een aanhangwagentje in de vorm van een enorme polyester vleestomaat, de SoeP-mobiel, vanwaaruit tomatensoep – naar receptuur van Johannes van Dam – kan worden geserveerd aan hongerigen en passanten. In 2009 werd zijn Bikinibar (beeltenis van vrouw gekleed in bikini op haar rug liggend en dienst doend als bar) tentoongesteld tijdens ArtZuid. In 2019 was hij in die tentoonstelling vertegenwoordigd met vier beelden: Le foot (2015), Philosopher (2017), The sower (2018) en The leader (2015).

Afwijkend in zijn oeuvre is Industrieel monument uit 1993 in Amsterdam-Oost, een gerenoveerd reliek uit de industriële tijd van de buurt.

Tien banken (1993), Kanaalstraat, Gouda (later in felle kleuren overgeschilderd
Cascade (2010), Rotterdam

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Van Lieshout heeft de volgende prijzen in ontvangst genomen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Joep van Lieshout van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.