Boudewijn Seapark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boudewijn Seapark
De ingang van het Boudewijn Seapark in 2006
Slagzin Beleef een dolfijn avontuur!
Eigenaar Aspro Ocio
Opening 1963
Eerdere namen Boudewijnpark
Seizoen Hoogseizoen april - november, waterpark Bobo’s Aquasplash vanaf mei, ijspiste gesloten.
Winterseizoen: Bobo’s Indoor binnenspeeltuin, de ijspiste en de dolfijnenvoorstelling. Attractiepark en waterpark gesloten.
Attracties
Totaal 18 (buiten), 12 (binnen), 4 shows
Achtbanen 1
Darkrides 0
Simulators 0
Waterattracties 2
Locatie
Locatie Brugge, Vlag van België België
Officiële website
Boudewijn Seapark op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Boudewijn Seapark, vaak nog Boudewijnpark genoemd, is een themapark (dieren- en attractiepark) in Sint-Michiels, een deelgemeente van Brugge. Het werd genoemd naar koning Boudewijn.

Het park bestaat naast de attracties onder andere uit een dolfinarium, een dierenpark, een schaatspiste en expositiehal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren 1963 - jaren 1970[bewerken | brontekst bewerken]

Boudewijn Seapark opende in 1963 de deuren als het Boudewijnpark, genoemd naar de toenmalige koning Boudewijn. De locatie was op en rond een meer dat voordien de naam "Cloet zijn put" had. Het was een lokaal recreatiepark voor de buurt, met wat trapveldjes, een speelpleintje, tennisvelden, een sportzaaltje een zwembad en een theehuis.

Ook werd dit jaar de Oberbayernzaal gebouwd dat diende als polyvalente zaal van 1.600 vierkante meter waar o.a. concerten of muziekevenementen werden gehouden.[1]

Eigenaren waren toenmalig burgemeester van Brugge Michel Van Maele en enkele bevriende financiers[2], die samen enkele omliggende gronden die bestemd waren als recreatiegebied, opkochten en zo deze bestemming gaven.

Bij de ingang stond een torengebouw dat de Halletoren van Van Maele werd genoemd, een knipoog naar de Halletoren in Brugge. Oorspronkelijk was deze toren bedoeld was als een staande wip voor de lokale boogschuttervereniging en was van heinde en ver zichtbaar.

In 1966 werd er een tweede, grotere sportzaal bijgebouwd. Al snel breidde het park uit met, lokalen van de Schuttersgilde van Sint-Michiels, een overdekte schaatspiste (1969), een ponyranch (1972), een minigolfparcours en een go-cartcircuit. Er werd meteen ook een schaatsclub opgericht; de Boudewijn Shorttrack Club.

Jaren 1970 - 2002 Van Maele Groep grootaandeelhouder[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1970 werd het stadsbestuur, "de Van Maele Groep"[3], voor twee derde eigenaar van het park, waardoor de stad moest instaan voor het grootste deel van de lopende kosten. Bezoekers kregen aan de ingang een kaart met losse scheurbonnetjes, die konden worden gebruikt om een bepaalde attractie te doen en werden uitgewisseld tussen de bezoekers.

Voormalig Dolfinarium in het Boudewijnpark.

Aan de overkant van de Alfons de Baeckestraat opende het eerste Belgische dolfinarium de deuren in 1971.[4] Het telde drie dolfijnen. Het gebouw had sinds 1975 een permanente houten binnenconstructie en de zitjes waren klapstoeltjes. Men wou de straat tussen het park en het dolfinarium verwijderen, maar het stadsbestuur wou deze behouden waar die lag. Bezoekers kregen daarom een handstempel, waarmee ze de dolfijnenshow konden bekijken.

In 1977 kwam vanuit Sint-Niklaas de Heirmanklok, een astronomisch uurwerk vervaardigd door horloge- en klokkenmaker Edgard Heirman, naar het Boudewijnpark. In 1978 werd het 100-toetsig LH605-dansorgel,[5] genaamd "Condor"[6], gefabriceerd door de firma Hooghuys, geïnstalleerd in het park.[4]

In 1983 werd er een uitbreiding met meerdere dieren gedaan in het park en werden er een volière, een hertenpark, een vijver naast het dolfinarium voor zeehonden en zeeleeuwen bijgebouwd en was er ruimte voor een reptielententoonstelling in het dolfinarium. In de reptielententoonstelling werden slangen, krokodillen en andere reptielen permanent tentoongesteld en werd aangevuld met een permanente videofilm.[4]

In 1988 kreeg het park de kans om het volledige attractiearsenaal (een tiental attracties, waaronder kermisspookhuis Castillo del Terror) over te kopen van het in Benidorm failliet gegaan attractiepark Europa-Park. Hierdoor werd het een van de vijf grootste Belgische pretparken.

Buitenaanzicht van het nieuwe dolfinarium.

Een grote brand in 1988 waarbij drie tuimelaars omkwamen[7] zorgde ervoor dat het oorspronkelijke dolfinarium en de aangrenzende reptielenzoo volledig in de vlammen opgingen. In 1990 heropende het park met een nieuw dolfinarium. In dit dolfinarium werden er dolfijnen en zeeleeuwen geplaatst in het decor van een Caraïbische vissershaven. Dagelijks worden er shows gegeven.

In 2000 pakte het park uit met een nieuwe topattractie: de eerste achtbaan, Orca Ride, een Zierer-achtbaantje dat gethematiseerd is met ijsberen en ijsschotsen door Plopsaland-ontwerper Piet De Koninck. De 20 wagens tellende trein bestaat uit wagons in de vorm van orka's.

In de jaren 90 en begin jaren 2000 ging het minder goed met het park[8]: een gebrek aan nieuwe investeringen, grote concurrentie uit binnen- en buitenland, tegenwerking van de woonwijken in de buurt, de grote brand in 1988, diverse schandalen rond wanbeleid en fraude met combitickets, vele klachten van dierenverenigingen over de slechte omstandigheden van de dieren ...[bron?] De bezoekers bleven weg en hun aantal zakte tot een dieptepunt van 350.000 in 2003.[bron?] Hierdoor werden ook de inkomsten steeds kleiner en zakte het park diep in de rode cijfers.

Omdat er geen geld meer was voor vernieuwing en uitbreiding, ging het stadsbestuur op zoek naar een geschikte partner om mee samen te werken.

Castillo der Terror kreeg in 2001 een metamorfose en werd Octopussy Castle: het werd een darkride, gethematiseerd als een soort van middeleeuws kasteel, in een nautisch piratenthema dat geheel in de greep zit van de tentakels van een grote octopus.

2003 - heden Overname door Aspro Ocio Group[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 nam de Spaanse Aspro Ocio-groep Boudewijnpark over.[9] De Aspro Ocio-groep werd hiermee de eigenaar van tweeëntwintig water- en dierenparken in Europa, waarvan er twaalf over een dolfinarium beschikten.

Op 8 september 2003 verleende het Vlaamse ministerie van Leefmilieu, afdeling natuur, de wettelijke vergunning aan het verzorgersteam van het dolfinarium. Deze vergunning verleent de toestemming om 12 tuimelaars te huisvesten en is gemotiveerd op grond van de verantwoorde educatieve en wetenschappelijke werking binnen het dolfinarium.[bron?] In 2004 werd officieel bevestigd dat het dolfinarium voldoet aan de strengste CITES-normen die vandaag worden opgelegd.[bron?] Op basis van deze beide vergunningen en met de goedkeuring van de Dierentuinencommissie, verkreeg het Brugse Dolfinarium op 28 mei 2004 de officiële erkenning als dierentuin.[bron?]

Het Boudewijnpark kreeg in 2005 de nieuwe naam: Boudewijn Seapark, waarbij het Dolfinarium en het Boudewijnpark fuseerde.[10] Deze nieuwe naam werd gekozen omdat ze internationaler klinkt en de vele toeristen die Brugge jaarlijks komen bezoeken zo zou uitnodigen naar het park.[bron?] Daarbij stonden nog wat investeringen op het programma: een nieuw entreegebouw, de broodnodige facelift van de parkinfrastructuur en de verwijdering van de straat die het park in twee scheidde.

Er kwamen ook nieuwe attracties bij, waaronder Hurricane, een zogenaamde schipschommel op rails, een rockin' tug, die op en neer en om zijn as draait.

In 2007 werd een nieuw zeeleeuwentheater in het park toegevoegd.[11] Ook liep het huurcontract voor de Heirmanklok af, waardoor deze uit het Boudewijnpark diende te verhuizen. In plaats van de klok kwam er in 2008 een filmzaal met 220 zitplaatsen.[12]

In 2009 opende het park met een nieuwe zone, Bobo's Indoor. Deze indoorwereld bedekt meer dan 2.000 m² en bestaat uit een grote overdekte speeltuin met kleine attracties, zoals een ballenbak, speeltoestellen, mini-botsauto's en dergelijke. Een groot deel van de attracties werd overgekocht van het failliete Ooit Tongeren. Op deze manier kan Boudewijn Seapark het hele jaar door de deuren openen.

Op de Orca Ride werd in 2010 een Belgische primeur gelanceerd. Het West-Vlaamse bedrijf VisionWare probeert de volledige dag in het pretpark van een bezoeker op dvd vast te leggen. Een soortgelijk systeem werd reeds geïnstalleerd in het Britse Alton Towers, maar heeft er sinds 2010 ook een Belgische première aan gekoppeld, geïnstalleerd op de achtbaan, gebruik makend van gezichtsherkenning.[bron?]

Eind 2010 werd de cyanobacterie aangetroffen in het grote meer, waardoor de bootjes tijdelijk niet konden uitvaren. Begin juni 2011 was dit opgelost.[13]

Voor het seizoen van 2011 startte het seizoen met een groot paasfeest rond de paashaas Hop. Het park komt dan ook naar buiten als nog kindvriendelijker, met nieuwe accenten, vooral gericht op jonge kinderen tussen 2 en 10 jaar. Bobo's Indoor werd verder uitgebreid met de Hopla KidsCorner, een afgebakend plekje voor de allerkleinsten tussen 2 en 5 jaar.

In 2012 breidde Bobo's Indoor verder uit tot 2500 m² en werden twee nieuwe attracties in gebruik genomen: de Klimvulkaan en Bobo's Toren. De Klimvulkaan is 10 meter hoog en 18 meter breed, waarlangs 4 klimroutes (elk met een andere moeilijkheidsgraad) naar boven leiden. Bobo's Toren is een mechanische attractie, een toren, van 14 meter hoog, waar ronddraaiende zitjes de bezoekers omhoog hijsen tot in de nok van Bobo's Indoor.

Het park vierde in 2013 zijn vijftigjarig bestaan. Dat jaar werden de dolfijnenshow en het decor in een nieuw jasje gestoken.[14] Dit jaar werd ook het reuzenrad verkocht.[15]

In 2014 investeerde Boudewijn Seapark ruim 1 miljoen euro in een gethematiseerd waterpark, Bobo's AquaSplash. Dit waterpark is 1100 m² groot en heeft 4 grote en 4 kleine waterglijbanen, waterspuiten, katrollen, een groene ligweide en gratis wifi. Het pretpark wil op termijn het hele domein meer thematiseren in de maritieme stijl. Het nieuwe waterpark is een eerste stap in die richting.[16]

In 2015 was er gedurende enkele maanden een renovatie in het dolfinarium. Zo werd het dak vernieuwd en werden er extra lichtelementen aangebracht in het dolfinarium voor tijdens de shows.

In 2023 werd de vergunning afgegeven om de Oberbayernzaal te slopen om plaats te maken voor een attractie, die gepland staat te openen in 2024.[17] Er werd al in 2001 al aangegeven dat de zaal niet paste in het beeld van een kinder- en familiepark en dat de zaal verouderd was.[8]

Dolfinarium[bewerken | brontekst bewerken]

Binnenin het dolfinarium

Het dolfinarium van het Boudewijn Seapark ligt dicht bij de ingang van het park. In het dolfinarium bevindt zich een educatieve cel met informatie over het behoud van zeezoogdieren en de biodiversiteit. Verder in het dolfinarium is er een groot hoofdbassin met tribune. Dit bassin bevat ongeveer drie miljoen liter zout water en is 37 meter lang, 13 meter breed en bijna zes meter diep. Het beschikt verder over een zwangerschapsbassin voor zwangere dieren en een quarantainebassin voor zieke dieren. Het dolfinarium huisvestte anno 2019 acht tuimelaardolfijnen.

Het dolfinarium is niet onomstreden.[18][19] Dierenrechtenorganisaties, zoals Bite Back, voeren geregeld actie tegen de leefomstandigheden van de tuimelaars.[20][21] Die krijgen onder meer steun van Chris Dusauchoit, bekend van dierenprogramma's op de VRT.[22]

Per 2018 kreeg de dolfijnenshow een aangepast, meer educatief karakter.[23] Sinds 2023 wordt de dolfijnenshow gecombineerd met een educatief theaterstuk.[24] Om verder tegemoet te komen aan het dierenwelzijn moet er tegen 2027 een buitenbassin komen voor de dieren.[25]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Bobo's Indoor[bewerken | brontekst bewerken]

In de indoor speelwereld van 2500 m² zijn er 12 attracties:

Attractie Type Attractie Opening
Ballenbad Ballenbak 2010
Bobo's Toren Toren 2012
Mini Autoscooters Botsauto's 2010
Hopla KidsCorner 2011
Mini Wave-Swinger Kettingmolen 2010
Klim en Klauter 2010
Klimvulkaan 2012
Lachspiegels Lachspiegels 2010
Springkastelen, o.a.
 • Dolfi Challenge
 • Bobo's Disco
 • Survival
Springkasteel 2010
Playland

Boudewijn Seapark[bewerken | brontekst bewerken]

Old Timers en Orca Ride.
Carrousel in Boudewjin Seapark.

In het attractiepark zijn er - anno 2019 - 20 attracties:[26]

Attractie Type Attractie Opening
Bobo's Aquasplash Waterpark

Buitenbad met waterspeelplaats en glijbanen

2014
Bobo's Mini Farm Kinderboerderij
Calimero Draaimolen
Carrousel Draaimolen
Dolfi-Swing Draaimolen met armen (dolfijnen)
Hurricane (The Storm) Rockin' Tug 2005(?)
SpringRide (The Bouncer) Vrije val (valtoren voor kinderen)
Kiddy Fun Speeltuin
Kids Island Speeltuin
Autoscooters Botsauto's
Minigolf (18 holes) Minigolf
Mini Trein

(treintje rond Nordic Lagoon)

Rondrit 1988
Oldtimers Rondrit 1988
Orca Ride Stalen achtbaan, model Tivoli New (Zierer) 2000
Paardenbaan Rondrit
Sancta Maria 1492 Schommelschip 1988
Waterglijbaan Hara Kiri Raft Slide
Wave-Swinger Zweefmolen

Shows[bewerken | brontekst bewerken]

Dolfijnshow in 2019
Zeeleeuwshow in 2019

Het park biedt - anno 2016- drie shows:[27]

 • De dolfijnenshow Moana's Blue World
 • Nocturne Aqua Show (tijdens de winterperiode)
 • Zeeleeuwenshow in het zeeleeuwentheater
 • Nordic Lagoon - Zeehondenshow in de openlucht

Andere[bewerken | brontekst bewerken]

 • IJspiste (elke winterperiode)
 • Zaal Aubern Mayern (feestzaal)
 • Educatieve programma's voor o.a. scholen
 • SeaDreams (cinemazaal)
 • Pelikanen

Restaurants[bewerken | brontekst bewerken]

 • Seaside Restaurant
 • MacDolphin Snack

Souvenirwinkels[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dolfi Shop
 • Orca Shop

Verwijderd[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Reuzenrad, Explorer II
Attractie Type Attractie Opening Sluiting
Manege Manege 1972[4] -
Minikarting Go-carts 1981[4] -
Waterfietsen Waterfietsen ? -
Octopussy Castle Spookhuis 1988 2008
Space Vliegtuigmolen 1988 2006
Explorer II Reuzenrad 1988 2013
Octopus Polyp 1989 2007
Mississipiboot Rondvaartboot 1981[4] 2014
Indoor rolschaats- en skeelerbaan - ? -

Verwijderde shows[bewerken | brontekst bewerken]

Boudewijnpark met o.a. de voormalige go-carts en de 'Halletoren Van Maele' (1992).
 • Papegaaienshow (Papegaaiencircus)
 • Roofvogelshow (Vogelshow)

Andere verwijderde elementen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Halletoren Van Maele
 • Heirmanklok (1977-2007)
 • Haai Freddie: Muziek Express (1998)
 • Het Beest: tocht in soort luchtkasteel (2009)
 • Salon schieten
 • Paleis van de Lach: geïnstalleerd in een boot

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Op gebied van dieren, zijn er verschillende soorten gekomen en gegaan. Vaak betreft het kinderboerderijdieren zoals geitjes, pony's en lama's, maar ook verschillende vogelsoorten en exotische diersoorten zoals capibara's. De roofvogelshow werd na het seizoen van 2013 opgezegd. De dolfijnen zijn altijd gebleven, net zoals de zeeleeuwen, die in 2007 een nieuw verblijf kregen. Ook een zeehondenverblijf behoort tot de vaste attracties van het park.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1998 had Studio 100 interesse om het park over te kopen voor 15 miljoen euro en hiervan het eerste Plopsaland te maken. Hiervoor wou Studio 100 de volledige controle over het park, maar dit stuitte op verzet van Michel van Maele en zijn familie, die nog steeds voor een derde eigenaar waren van het park. De deal ging bijgevolg niet door en zo werd het Meli Park overgenomen en omgetoverd naar Plopsaland De Panne.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Boudewijnpark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.