Pairi Daiza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pairi Daiza
Indonesische tempel
Indonesische tempel
Geopend 1994
Locatie Vlag van België Cambron-Casteau, België
Oppervlakte 65 ha
Coördinaten 50° 35′ NB, 3° 53′ OL
Eigenaar Pairi Daiza Belgium nv/S.A.
Lid van EAZA, WAZA[1], EEP
Diersoorten 600
Website
Pairi Daiza (België (hoofdbetekenis))
Pairi Daiza
Pairi Daiza
Brussel
Brussel
Luik
Luik
Gent
Gent
Brugge
Brugge
Antwerpen
Antwerpen
Luxemburg
Luxemburg
Mons
Mons
Pairi Daiza in België

Pairi Daiza (tot en met 2009 Paradisio of Parc Paradisio)[2] is een dierenpark in Cambron-Casteau (Henegouwen), dat op 11 mei 1994 zijn deuren opende. Het park is uitgegroeid van een vogelpark tot een volwaardige dierentuin. Pairi Daiza is gevestigd op de site van de voormalige Abdij van Cambron dat tot de cisterciënzerorde behoorde. In het park zijn vele ruïnes te vinden die hieraan herinneren. Pairi Daiza betekent gesloten tuin in de Perzische taal.

In 2007 bezochten meer dan 635.000 personen dit park. In 2012 was dit opgelopen tot 955.000,[3] hiermee werd het de populairste dierentuin in België. In totaal bezochten 1.243.000 bezoekers het park in 2013. Het bezoekersaantal steeg in 2014 tot 1,39 miljoen. In 2015 heeft het park 1,767 miljoen bezoekers ontvangen.[4] In 2018 ontving het park zo'n 2 miljoen bezoekers.[5] Bovendien werd Pairi Daiza uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa. [6]

In 2006 is de "Droom van Han Wu Di" geopend, de grootste Chinese tuin van Europa, met kraanvogels, een drietal rode panda's en muntjakken. In 2007 werd het Roofvogeldorp geopend, een rij grote volières met verschillende soorten roofvogels en een doorwandelvolière met gieren en andere roofvogels. In 2008 pakte Paradisio uit met een groot Indonesisch gebied.

Sinds zijn ontstaan heeft het vogelpark deelgenomen aan verscheiden kweekprogramma's ter behoud en bescherming van bedreigde diersoorten. Zo heeft de Chinese overheid in 2014 twee Chinese reuzenpanda's, Hao Hao en Xing Hui, voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan het park. In 2016 resulteerde dat in de geboorte van een jong, dat de naam Tian Bao kreeg. [7] Vanaf 2018 wordt de Aziatische olifant Ta Wan erop voorbereid om te worden losgelaten in een natuurreservaat in Laos of Thailand.[8]

Het dierenpark stond tot 23 mei 2016 genoteerd op de Brusselse beurs (PARD). In 2015 werd het de Franstalige Onderneming van het Jaar.[9]

Tijdens bepaalde uren kunnen de bezoekers de maki's zelf voederen.

Onderdelen[bewerken]

Kinderboerderij in Pairi Daiza

Pairi Daiza is thematisch opgebouwd in "Tuinen van de werelden". Het park bestond in 2015 uit zeven werelden en de achtste wereld werd in 2016 geopend met als thema "De wereld van de Koude". Bij de toegang tot de verschillende werelden bevindt zich een mini-boerderij in een monumentaal gebouw, een oud koetshuis met in het gewelf een achthoekige duiventil.[10] Er is een rozentuin waar verschillende oude variëteiten van rozen bloeien.[11] Daarnaast is er een Andalusische tuin met vijvers, fonteinen en bloemen, die de schoonheid van de tuinen in het zuiden van Spanje, in de tijd van de Saracenen, weergeeft.[12]

De Lagune[bewerken]

Paradisio.jpg
Algoa Bay
Verblijven voor zeeberen. De zeehonden en de zwartvoetpinguïns die er zich vroeger bevonden, verblijven sindsdien in een afgesloten deel van de grote vijver.
Madidi
Deze apeneilanden herbergen doodshoofdaapjes afkomstig uit het Amazoneregenwoud en ringstaartmaki's afkomstig uit Madagaskar, die zich vrijelijk tussen de bezoekers kunnen begeven. Men moet echter wel oppassen met het contact met beide apensoorten, aangezien zij kunnen bijten en soms kleine voorwerpen van de bezoekers stelen. Op een niet toegankelijk eiland leven ook enkele gibbons.
Mersus Emergo
Dit is een groot schip, een kopie van een oude walvisvaarder, die drijft op de grote vijver.[13] In de boot bevinden zich reptielenverblijven. Rondom de boot wonen enkele diersoorten, die hun stallen in de boot hebben. Dit zijn de siamangs en de schoenbekooievaars en er zaten van 2009 tot 2014 ook drie Sumatraanse olifanten. In de boot zelf zijn er terrariums voor onder andere Amerikaanse alligators, waterschildpadden, groene leguanen, Ambonese zeilhagedissen, Chinese wateragamen, kameleons, vogelspinnen, gifslangen, gele anaconda's, pythons, insecten en een collectie landschildpadden.
Nautilus
Dit aquarium, met als thema Twintigduizend mijlen onder zee, is ondergebracht in de voormalige abtswoning van het kloosterdomein. Men kan er onder meer reuzenmurenen, wobbegongs, witpunt- , zwartpunt- en verpleegsterhaaien, kwallen, roggen en tandbaarzen bezichtigen. Ook waren hier de Nautilus en de Octopus te zien. Tevens is er een natuurhistorisch rariteitenkabinet in ondergebracht, met onder andere enkele skeletten van baby's van Siamese tweelingen.
De Australische Outback
Het Australische gedeelte van het park met onder andere: emoes, helmkasuarissen en kookaburra's. Ook een doorwandelvolière met onder andere valkparkieten, grasparkieten, kuifduiven, edelpapegaaien, roze kaketoe's, lori's van de blauwe bergen, rosella's, zwaluwpapegaaien, zebravinken, een Lesueurs wateragame en Hagenwallaby's. Verder hebben bezoekers de mogelijkheid om tussen de rode reuzenkangoeroes en Australische pelikanen te wandelen. In 2016 zijn er koala's en mierenegels bijgekomen in het park. Deze zijn beide te vinden in het nieuwe koalahuis.
Zebra's.

De Bakermat[bewerken]

Leeuwen.
Savanne
Afrikaanse dieren: Rothschildgiraffe, blauwe gnoe, sitatoenga, steppezebra, struisvogel, maraboe, grijze kroonkraan, lelkraanvogel, savanneolifant, zadelbekooievaar. In 2012 breidde het park haar collectie uit met onder andere: Afrikaanse leeuw, witte neushoorn, Afrikaans luipaard en gevlekte hyena. In 2016 werd er een groot project gestart waarbij een vulkanisch verblijf voor westelijke laaglandgorilla's gebouwd werd.

De stad van de onsterfelijken (Chinese Tuin)[bewerken]

Reuzenpanda in de Chinese Tuin

Op 1 augustus 2005 werd begonnen met de aanleg van een 3000 vierkante meter grote Chinese tuin (de zesde van zijn soort in Europa). In deze tuin kan men rode panda's en muntjaks aantreffen. Daarnaast zijn er ooievaars (zwarte en witte) en kraanvogels (witnek-, Japanse, juffer-, paradijs-, zwartnek-, Siberische witte en Floridakraanvogel) te vinden. Vanaf 5 april 2014 zijn ook de reuzenpanda's Hao Hao en Xing Hui in de Chinese Tuin te zien. Vanaf 2014 zijn er nog enkele Chinese soorten bijgekomen waaronder: de sneeuwluipaard, de gouden takin en de Chinese reuzensalamander.

Oasis[bewerken]

In deze 7000 vierkante meter grote serre kan men onder meer reuzenschildpadden, dwergmangoestes, pinchéaapjes, dwergotters en rosse neushoornvogels aantreffen, alsook een collectie cactussen. Voor de rest vliegen er ook enkele tropische vogels los door de kas: driekleurige glansspreeuwen, noordelijke karmijnrode bijeneters, witkapbijeneters, witwangtoerako's, bonte muskaatduiven, vorkstaartscharrelaars, kroonparelhoenen, scheepmakers kroonduiven, koningsglansspreeuwen, heremietibissen, beo's, grijsvleugeltrompetvogels en Australische koningsparkieten.

Naast voorgaande soorten zijn er nog een paar loslopende dieren zoals een luiaard en hottentottalingen.

Papegaaien[bewerken]

Een laan met verschillende soorten papegaaien, waaronder kea, blauwgele ara, hyacintara, roze- en geelkuifkaketoe, valkparkiet, zonparkiet, Patagonische rotsparkiet. Ook bevindt zich hier de kuifseriema.

Reuzenvolière[bewerken]

Een afgerichte Falklandcaracara tussen het publiek

In één van de grootste volières zijn heel veel soorten vogels te vinden. Namelijk: rode flamingo, roze lepelaar, rode ibis, hagedash-ibis, nimmerzat, abdimooievaar, wolnekooievaar, hamerkop, schuitbekreiger, koereiger, kleine zilverreiger, scholekster, hawaïgans, verschillende soorten eenden.

Roofvogeldorp[bewerken]

Deze attractie is in 2007 geopend. Hier bevinden zich grote volières voor verschillende soorten roofvogels, namelijk: zeearend, Amerikaanse zeearend, Steller-zeearend, Afrikaanse zeearend, lannervalk, Andescaracara, Andescondor, koningsgier, kleine geelkopgier, lammergier, aasgier, vale gier, monniksgier, witruggier, ruppelgier, kapgier, palmgier, witkopgier, afrikaanse kiekendief, slangenarend, kuifarend, rode wouw, zwarte wouw, oehoe, sneeuwuil en Zuidelijke hoornraaf.

Tijdens demonstraties laat men arenden, buizerds, gieren, uilen en valken rakelings over de hoofden van omstanders scheren.

In het roofvogeldorp is ook nog een verblijf gelegen voor reuzenmiereneters, capibara's en Zuid-Amerikaanse tapirs.

Het Koninkrijk van Ganesha[bewerken]

Het Koninkrijk van Ganesha

Het Koninkrijk van Ganesha is gericht op de Indonesische wereld en Zuidoost-Azië.[14] Ganesha is de olifantengod van het hindoeïsme, de religie van Bali. Hier zijn te vinden:

  • Een grote Balinese tempel.
  • Een zwembad voor de Aziatische olifanten.
  • De Bloementempel Pura Bunga, Balinese architectuur, op de top van de heuvel vanwaar men een panoramisch uitzicht op het gebied van Cambron heeft.
  • Een set van traditionele Timorese huizen, als dozen op houten kolommen gebeeldhouwd.
  • Een "modelsteen" van de Borobudur, een boeddhistisch monument in Java uit de 9de eeuw.
  • Een versteende bos — versteende boomstammen als megalithische staande stenen uit Sumatra, Sulawesi en Sumba.
  • Het huis van de ambachtsman, gelegen in de hoogte, is de thuisbasis van de Thaise stijl van houten architectuur. Een verzameling van houten sculpturen, gesneden in verschillende artistieke soorten, met als belangrijkste thema de olifant.

Naast de olifanten is de fauna van deze regio vertegenwoordigd door waterbuffels, otters, kuifmakaken, stekelvarkens, neushoornvogels en andere Aziatische vogels.

Olifantenwandeling in Pairi Daiza

De kudde Aziatische olifanten van Pairi Daiza omvat een groep van een 20-tal dieren en is hiermee de grootste olifantenkudde van Europa. Ze maken deel uit van internationale wetenschappelijke programma's voor het behoud van de soort. In 2015 was er de geboorte van een vrouwelijke babyolifant. De olifanten zijn gehuisvest in een speciaal reservaat en in het Paleis van Ani[15], een groot gebouw, geïnspireerd op authentieke stallen van het oude India. Sinds 2015 bevat het park een reconstructie van de beroemde Khmertempels van Angkor in Cambodja[16], waaronder de grote lachende gezichten van Bayon in Angkor Thom. Deze tijgertempels zijn verblijf van een paar witte tijgers, twee nevelpanters en een Javaans luipaard.

Ter ere van de Balinese godin van de rijst, zijn op de flanken van de heuvel van Ganesha terrasvormige rijstvelden aangelegd ter weerszijde van de centrale trap en begrensd door twee reusachtige Naga-slangen. Ook bevinden zich hier stenen lavasculpturen, die door Indonesische kunstenaars zijn vormgegeven.

In 2016 is er gestart met de bouw van een nieuw verblijf voor orang-oetans. De kleinklauwotters moesten worden verplaatst en de beermarter is naar de Chinese tuin verhuisd.

La Terre du Froid[bewerken]

Restaurant IZBA in Terre Du Froid

Sinds 2016 is dit thema volledig uitgebreid. Vroeger was er alleen een bizonperk te vinden, maar nu is er een groot Russisch restaurant te bezichtigen. In het gebied komt er een stelplaats voor de parktrein. In Terre Du Froid is een volledig nieuw bizonreservaat aangelegd, een dat net als het olifantenreservaat doorloopt achter de parkmuren. In Terre Du Froid bevindt zich een groot watervliegtuig uit Amerika. Ook een treinmuseum en een verblijf voor wasberen zijn hier aanwezig.

Verder[bewerken]

Dierencollectie[bewerken]

Zie Lijst van diersoorten in Pairi Daiza voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samenwerking met WWF[bewerken]

Op 25 april 2003 werd, in samenwerking met WWF-België en gesteund door verscheidene overheidsinstanties, op een hiervoor gebouwde walvisvaarder (de Mersus Emergo) een permanente tentoonstelling geopend betreffende de gevaren waar ecosystemen aan onderhevig zijn.

Aan boord van de walvisvaarder kan men eveneens een vijftigtal vivariums terugvinden van het revalidatiecentrum "Carapace" waarin verwaarloosde dieren terug op krachten komen.

Sponsoring dier[bewerken]

Iedereen kan middels het geven van een financiële bijdrage (vanaf € 15 tot € 150 afhankelijk van het dier), peter/meter worden van een specifiek dier. Op die manier wordt een financiële bijdrage geleverd aan de programma's ter bescherming van bedreigde diersoorten.