Abdij van Cambron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruïne van de abdijkerk

De Abdij van Cambron was een cisterciënzerabdij die zich bevond in Cambron-Casteau, een dorpje in Henegouwen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De abdij werd gesticht omstreeks 1148 vanuit de Abdij van Clairvaux en groeide uit tot een van de rijkste abdijen van het graafschap Henegouwen. Ze was gelegen aan de Blanche, een zijrivier van de Dender. De stichting kwam voort uit een schenking van ene Anselme de Trazegines, kanunnik te Zinnik. Naar verluidt zou Bernard van Clairvaux bij de oprichting betrokken zijn.

Monniken van deze abdij deden in 1217 een succesvolle poging om de benedictijnse Abdij van Boudelo om te vormen tot een cisterciënzerabdij. Voorts had deze abdij uithoven te Diksmuide, Rosières, Tienen, Horrues, Wodeke, Rebais, Lombise en Stoppeldijk. Ook was er een tiendschuur van de abdij in Bermeries. Eind 14e eeuw waren er 70 monniken in de abdij aanwezig.

In de 18e eeuw werden vele gebouwen vernieuwd. In 1789 kwam het bestaan van de abdij onder druk te staan, door de hervormingspolitiek van keizer Jozef II. Nochtans kon de abdij nog enige tijd gehandhaafd blijven. De abdij werd in 1796, nadat de Franse troepen waren binnengevallen, opgeheven, gedeeltelijk vernield in 1797 en verkocht in 1798. Lang bleef de abdijruïne in het bezit van de familie Val de Beaulieu. In 1982 werd ze geklasseerd als monument en in 1993 werd ze verkocht aan het Parc Paradisio en werd op het terrein een dierentuin gevestigd, tegenwoordig Pairi Daiza genaamd.

Gebouw en park[bewerken | brontekst bewerken]

Koetshuis

Van de kerk, de vroeggotische crypte en de kapittelzaal is slechts weinig behouden gebleven. Het portaal van de classicistische kerk uit 1769 en de torenruïne uit 1774 overgebleven. Ook zijn er enkele zwaar beschadigde gotische liggende grafbeelden uit de 14e eeuw aanwezig, toegeschreven aan de Doornikse School, een arduinen ex voto uit 1412, een lage zaal uit het einde van de 12e eeuw, een poortgebouw uit 1722, een neerhof uit 17271729 met koetshuis en duiventoren. Ook is er een looierij, zijn er overblijfselen van een watermolen uit 1721, ruïnes van een brouwerij en een meubelmakerij uit 1722, een put uit 1624 en een dubbele trap met balustrade uit 1776, welke over een beek van het plein der abdij naar het park voerde.

Dit park, omgeven door een 13e-eeuwse muur, bevat ook het neoclassicistische Kasteel van Cambron, uit 1854. Het 52 ha groot park bevat prachtige lanen, oude bomen en vier vijvers. De hoofdstructuur ervan gaat terug tot 1724. Tegenwoordig is hier de reeds genoemde dierentuin gevestigd.