Bellewaerde Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bellewaerde Park
Ingang (2018)
Slagzin Puur avontuur
Eigenaar Compagnie des Alpes
Opening 3 juli 1954
Eerdere namen 1. Toeristisch Centrum Bellewaerde (1954-1968)
2. Safari Bellewaerde (1969-1971)
3. Bellewaerde Park (1972-2013)
4. Bellewaerde (2014-2021)
Seizoen april-november
Oppervlakte 54 hectare
Attracties
Totaal 35
Achtbanen 4
Waterattracties 6
Locatie
Locatie Ieper, Vlag van België België
Officiële website
Bellewaerde Park op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Bellewaerde Park is een pret- en dierenpark bij Ieper, gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het park is in handen van het Franse Compagnie des Alpes, waar de Walibiparken ook deel van uitmaken. Bellewaerde telt 54 hectare grond en is vooral beroemd om zijn vele dieren en de aandacht voor thematisering. De mascotte van het park is een leeuw verkleed als koning, kortweg Koning Leeuw genoemd. Bellewaerde Park is een park met ongeveer 37 attracties en een groot waterpark.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Opening en evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Bellewaerde voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 3 juli 1954[1] werd in Zillebeke door de familie Florizoone het Toeristisch Centrum Bellewaerde opgericht. Oorspronkelijk was het een dierentuin en safaripark. In 1971 veranderde de naam in Bellewaerde Park, in 2014 werd dit ingekort tot Bellewaerde en in 2021 werd het weer Bellewaerde Park. Vanaf de jaren 80 evolueerde het park naar een attractiepark met attracties zoals River Splash en Keverbaan. In 1981, 1984 en 1995 openden respectievelijk de zones Far West, Mexico en Canada. In 2008 kreeg het park officieel het statuut dierentuin, waarop het park dat jaar de nieuwe themazone Savanne opende met uitsluitend dieren.

Eigenaar[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 1967 stierf Albert Florizoone, waarna zijn vrouw Maria samen met hun drie zonen de leiding over het park nam. In 1990 werd het park opgenomen in de Walibi Group, die zijn parken in 1999 aan Premier Parks verkocht, het latere Six Flags European Division. In 2004 werd deze groep verkocht, waarna bijna al hun parken, inclusief Bellewaerde, onderdeel werden van StarParks. Sinds 2006 is Bellewaerde in handen van Compagnie des Alpes, die het park tot op vandaag beheert.

1950-1970[bewerken | brontekst bewerken]

1954: Het "Touristisch centrum Bellewaerde" werd plechtig geopend. Albert Florizoone, stichter van het park, zag zijn droom in vervulling gaan. Zijn ornithologisch park bood onderdak aan verschillende soorten uitheemse vogels en voor de kinderen kwam er het Kabouterland met zijn mechanische poppen.

1969: Na het overlijden van Albert Floorizoone in 1967, vormden zijn zonen het park om tot een wandelsafari waarin bezoekers in vrijheid kunnen wandelen tussen de dieren.

Olifant Mony kwam aan.

1970-1980[bewerken | brontekst bewerken]

1972: Opening van het leeuwenpark. De bezoekers konden de dieren van dichtbij bekijken in de safaritreintjes die het leeuwenpark doorkruisen.

1974: Het dierenpark werd uitgebreid met Bengaalse tijgers, en later werd de collectie exotische dieren aangevuld met onder meer giraffen, zebra's, antilopen, flamingo's en gnoes.

1978: Na grondige voorbereiding volgde de realisatie van een nieuwe themazone: Jungle, waarin onder andere hoge rotsen en schuimende watervallen werden aangebracht. Daarnaast kon men er meer dan tweehonderd exotische plantensoorten zien.

1980-1990[bewerken | brontekst bewerken]

Mexico dorp met achtbaan Boomerang in 1986.

1980: De eerste waterattractie werd geïntroduceerd: de wildwaterbaan River Splash.

1981: Opening van Frontier City (later omgedoopt tot Far West), een cowboydorp uit het Wilde Westen met een saloon, shops en nieuwe attracties zoals de Oldtimers en de kinderachtbaan Keverbaan.

1982: Suske en Wiske, de twee bekende Vlaamse striphelden, kregen hun eigen plaatsje in het park, op de oevers van de junglerivier. Ze vertolken er het jungle-avontuur Het zoemende ei uit hun gelijknamig album.

1983: Sindsdien kunnen bezoekers het Cowboydorp en de natuur van het Jungle Park ook vanuit de lucht bekijken dankzij de Monorail.

1984: Introductie van het nieuwe thema Mexico. Er werd een Mexicaans dorp nagebouwd met bijhorende bloemen en planten. De Boomerang opende, een rollercoaster met drie inversies. Ook de duikers van de Mexicaans gethematiseerde Acapulco Show deden hun intrede.

1985: Opening van Pepinoland voor de allerkleinsten. (later omgevormd tot KidsPark)

1986: Dankzij de aankoop van een aanliggend domein van 27 hectare werd het Mexicaans dorp verder uitgebouwd.

1988: Inhuldiging van de "Bengal Rapid River”: in ronde bootjes heen en weer slingeren tussen rotsen, watervallen, stroomversnellingen en draaikolken.

1989: Inhuldiging van twee nieuwe attracties: Peter Pan en Big Shute, een waterglijbaan met rubberbootjes.

1990-2000[bewerken | brontekst bewerken]

1990: Bellewaerde Park wordt overgenomen door de Walibigroep. Vanaf dit moment maakte de familie Florizoone deel uit van het management van de Walibigroep. De koffiekoppencarrousel werd ingehuldigd en Pepinoland werd vernieuwd.

1991: Inhuldiging van de darkride Los Piratas, die het verhaal van een onvervalst piratenavontuur vertelt.

1994: Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Bellewaerde Park vonden er allerlei evenementen plaats. Meer dan 200.000 zomerbloemen werden in het park aangebracht. Pronkstuk werd het Bloemenkasteel: een sprookjeskasteel getooid met duizenden zomerbloemen.

1995: Inhuldiging van de nieuwe attractie "Niagara": de hoogste splash van Europa.

1997: Het inmiddels vervallen avontuur van Suske en Wiske bij de junglerivier werd vervangen door de "Voodoo River". Er werd een apeneiland gebouwd voor de nieuwe kapucijnaapjes. Ook de Octopus werd vernieuwd.

1998: De Walibigroep wordt overgenomen door Premier Parks, 's werelds grootste bedrijf in eendagspretparken. Olifant Mony overleed op 65-jarige leeftijd en is daarmee de oudste olifant ooit in een Europees pretpark.

1999: Introductie van drie nieuwe attracties: de Screaming Eagle, een shot-en-droptoren van meer dan 50 m hoog, illusieattractie Houdini's Magische Huis en de Vliegende Carrousel.

2000-2010[bewerken | brontekst bewerken]

2001: Voor het eerst werd het park gedecoreerd en omgebouwd voor Halloween, het zogeheten Halloween Horror Fest.

2002: Pepinoland werd volledig vernieuwd en omgevormd tot KidsPark. Zeven nieuwe attracties deden hun intrede: de Dansende Ballonnen, de Kikker, Express Trein, het Minirad, de Gekke Koets, de Vlinders en Tuff Tuff.

2004: Bellewaerde Park vierde zijn 50ste verjaardag en kreeg het circus Il Florilegio te gast. Po-chin en Asam, twee Indische olifanten deden hun intrede en het park introduceerde Wild Wild West, een festival in het teken van country en western. In april 2004 werd Bellewaerde Park samen met zes andere parken van de Europese Six Flagsdivisie overgenomen door Palamon Capital Partners. De Europese groep opereerde vanaf dat moment onder de naam StarParks.

2005: Met El Volador in de zone Mexico pakte het park uit met een wereldpremière.[2] Het park opende voor het eerst zijn deuren tijdens de kerstvakantie.

2006: twee nieuwe attracties deden hun intrede in de zone Mexico: El Toro en de 4D-cinema. Net voor de zomer werd Bellewaerde Park overgenomen door de Franse groep Compagnie des Alpes.

2007: In de 4D-cinema werd de nieuwe film Fly me to the moon vertoond. Het apeneiland met tien doodshoofdaapjes werd geopend en het park bouwde een nieuw lemurenverblijf binnen het dierenpark.

2010-2013[bewerken | brontekst bewerken]

2010: Bellewaerde is niet meer open in de winter. In april presenteerde het park de nieuwe 4D-film Turtle Vision, een animatiefilm van de Belgische regisseur Ben Stassen. Tijdens de zomer werd een nieuwe show met duikers in gebruik genomen in het Canadese deel van het park: de duikshow Wakanda, waarmee werd teruggegrepen op de Acapulcoshows uit de jaren 80 en 90. De Franse muzikant Manu Katché componeerde dat jaar ook instrumentale muziek voor de zes themazones van het park. Een cd van de parkmuziek werd eveneens uitgebracht.

2011: In 2011 heropende Voodoo River als Jungle Mission. Om de attractie te herlanceren werd een mediacampagne opgezet, in samenwerking met regionale televisiezenders over heel Vlaanderen, waarbij uit elke provincie één bekende Vlaming en twee kinderen een bepaald onderdeel van de attractie hielpen ontwikkelen. De attractie werd hierdoor grondig vernieuwd voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro.

2012: Het park investeerde 2,2 miljoen euro, zo stelde het park nieuwe dieren (Europese bizons) voor, op de plaats waar vroeger de Oldtimers stonden. Ook heeft het park enkele andere investeringen gedaan, waaronder een nieuw uitkijkpunt voor de leeuwen, nabij de Bengal Express en een uitbreiding van parking A. Voorts heeft het park een nieuwe winkel aangelegd aan de hoofdingang. Wakanda, een stuntshow, keerde terug tijdens de maanden juli en augustus. In september 2012 sloot de darkride Los Piratas. En in het najaar pakte het park uit met een nieuw Halloweenconcept: ZoorRror.

2013: De overdekte familieachtbaan Huracan nam in maart 2013 de plaats van Los Piratas in, de eerste nieuwe achtbaan in het park sinds 29 jaar. Huracan werd de grootste investering van het park sinds 1999 met een investeringsvolume van om en bij de 4 miljoen euro.[3]

2014[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 januari 2014 werd de naam Bellewaerde Park ingekort tot Bellewaerde en vernieuwde men het logo, en het uiterlijk van Koning Leeuw. In de zone India zijn sinds dat seizoen drie Amoerluipaarden te bezichtigen. De dieren zijn in het park aanwezig voor een kweekprogramma. Met het dierenverblijf en de rebranding slaat het park verder de weg in van de drie hoofdpijlers: natuur, attracties en dieren. Deze zijn tevens terug te vinden in het parklogo.

Er werd ook een samenwerking gesloten met de Vlaamse commerciële televisiezender VIER. In dat seizoen werden er opnames in het park gemaakt van wat achter de schermen allemaal gebeurt. Dit kwam uiteindelijk in vier afleveringen op het scherm als De Wereld van ... Bellewaerde, dat op vrijdagavond worden uitgezonden in de periode mei - juni. Onder andere de wereldrecordpoging[bron?] van Sam Clauw en de Amoerluipaarden kwamen uitgebreid aan bod.

Dit jaar werd voor het eerst de Halloween Night georganiseerd; een avondopenstelling op de vrijdagavond voor de herfstvakantie waarbij het park geopend was tot 23 uur en waar het doelpubliek jongeren zijn in plaats van families.

2015[bewerken | brontekst bewerken]

In de wintersluiting tussen de seizoenen 2014 en 2015 trok het park onder andere budget uit voor herfstthematisatie. Zo werd er gewerkt aan onder andere de waterval in de Bengal Rapid River, en de rotsen rond de Piratenboot en de Piratenboot zelf. Ook de daken van de attractie Tuff Tuff en van de wachtrij van River Splash werden vernieuwd. 2015 bracht bovendien een nieuwe duikshow, Gold Rush. Deze had een thema over Amerikaans goldrushes in de 19e eeuw. Hiervoor werd een overdekte tribune en een decor gebouwd, zodat deze permanent kon plaatsvinden. Ook kreeg het overdekte gedeelte van Huracan een update met licht- en lasereffecten in het donker.

Daarnaast werd er geld besteed aan digitale informatieborden die op verschillende plaatsen in het park geplaatst zijn. Daarop zijn onder andere showtijden, openingstijden van de dierenverblijven en wachttijden van de grotere attracties te zien.

Tot slot werd er een houten brug gebouwd over de Bellewaerdevijver, de grote vijver achteraan het park. Hierop kwam in de zomermaanden een roofvogeldemonstratie. Onder andere de zwarte wouw en de woestijnbuizerd komen aan bod in de show. Om deze show te kunnen uitvoeren, werden twee dierenverzorgers van het park geschoold in Engeland bij een roofvogelkenner.

De totale investering van de werken in het park in deze periode bedroeg €4 miljoen.

Het grootste restaurant van het park, Buffalo Steak House, werd afgebroken. Dit werd in 2014 nog hernoemd naar Texas Grill en was gelegen onder de drop van River Splash op het Mexicaanse plein. In maart 2015 werd begonnen met de opbouw van een nieuwe Texas Grill, die in juni 2015 opende. Dit restaurant biedt plek aan 500 mensen en was goed voor een investering van bijna 1,6 miljoen euro.[4]

Dit jaar werd ook een tweede seizoen van De Wereld van ... Bellewaerde gemaakt voor VIER. De rode draad bestond onder meer uit de nieuwe show Gold Rush, de voorbereidingen voor de roofvogeldemonstratie en de nieuwe Texas Grill. Ook de Halloween Night werd herhaald.

2016[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het seizoen van 2016 werden de roofvogelverblijven verplaatst naar de andere kant van de houten brug. Daarnaast haalde het park enkele nieuwe roofvogels in huis. Ook de Europese bizons, die tot 2015 in de Far West te vinden waren, zouden naar hier verhuizen. Dit gebeurde echter niet vanwege een vergunningsprobleem met de nieuwe locatie, maar de bizons stonden wel op de nieuwe plaats op de parkplattegrond ingetekend. Op de plaats van de bizons, waar tot 2009 de Oldtimers te vinden waren, samen met het picknickgebied naast de Boomerang, zou het tijdelijke Playa De Mexico komen. Hoewel dit wel op de parkplattegrond stond, is er nooit meer iets over gehoord geweest.

Daarnaast werd in 2016 een belangrijke stap gezet in het kweekprogramma van de Amoerluipaarden: Amoerluipaarden Kitan en Vlada hadden tijdens het valentijnsweekend enkele succesvolle paringspogingen gehad, waarna Vlada drachtig was.[5] Deze dracht, de eerste voor de toen vier jaar oude Vlada, leidde op zaterdag 21 mei tot een worp van drie welpjes.[6] Daarvan werd er eentje echter na vier dagen afgestoten, waardoor het de daaropvolgende donderdag overleed.[7] Het park kon niet tussenkomen om het welpje weg te nemen en afzonderlijk op te voeden, aangezien het risico te groot was dat door die tussenkomst ook de andere twee welpjes verstoten zouden worden.

In 2016 vond ook de eerste editie van het After School Festival plaats. Dit was een laatavondopenstelling op de laatste dag van juni waarbij het park geopend was tot 23 u., vergelijkbaar met de Halloween Night op de laatste vrijdag voor de herfstvakantie. Net zoals bij de Halloween Night was het doelpubliek jongeren in plaats van families. Doorheen het park waren op verscheidene plaatsen verschillende podia met artiesten te vinden.

2017[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 opende een zogeheten "duelling Alpine Coaster" op palen - zoals een echte achtbaan - voor het budget van 4 miljoen euro: Dawson Duel. De attractie werd aangelegd in het bos tussen de Piratenboot en Gold Rush, tot aan Big Chute.

In mei 2017 maakte het park bekend dat ze een waterpark willen bouwen ter waarde van 17 miljoen euro, wat gebouwd zal worden op een deel van parking A en dat het geheel een oppervlakte van 3000 m² krijgt.

2019[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 2019 opende Bellewaerde het Aquapark: een groot indoor waterpark van 17 miljoen euro, wat in 1,5 jaar tijd gebouwd is. Bellewaerde Aquapark ligt direct naast de hoofdingang van het pretpark en bevat een peuterbad en -speelzone, diverse glijbanen, een sauna en een Lazy River, een rustige 'rivier' die in een rondje gaat. De stroming wordt veroorzaakt door een pompmechanisme, in tegenstelling tot een wildwaterbaan, waar dit door een hoogteverschil veroorzaakt wordt.

2021[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het voorjaar van 2021 heet het pret- en dierenpark weer Bellewaerde Park. Sindsdien worden Bellewaerde Aquapark en Bellewaerde Park tezamen Bellewaerde genoemd.[8] Duikshow Gold Rush werd aan het einde van het jaar stopgezet, waarna het decor afgebroken werd. De overdekte tribunes bleven wel staan.

2022[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 11 juni wordt de stunt- & duikshow Bengali op de plaats van de vroegere Gold Rush opgevoerd. Bengali heeft een nieuw verhaal, nieuw decor en een Indisch thema. De afbraak en heropbouw van het decor en andere investeringen voor Bengali kostten € 1,5 miljoen.[9]

2023[bewerken | brontekst bewerken]

Bellewaerde opende twee nieuwe familieattracties en dierenverblijven werden vernieuwd, zo kwam er een uitkijkbrug bij het leeuwen/tijgerverblijf en bij de savanne. Tot slot werd ook het restaurant Carrousel Self-Service vernieuwd en heropende als Kings Table. Dit alles samen was een investering van 16 miljoen euro.

2024[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 maart 2024 opent een nieuw Braziliaans themagebied op de plaats van het gesloopte westerndorp. Hier opent een nieuw type waterattractie van Intamin Rides met de naam Amazonia. Naast deze grote baan van 26 meter hoog opent ook nog een kleine waterbaan voor kinderen en nog een kinderachtbaantje. Voor deze uitbreidingen trekt Compagnie des Alpes 24 miljoen euro uit.[10][11]

Huidige attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Canada[bewerken | brontekst bewerken]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Niagara Shoot-the-Chute 1995 Interlink en Space Leisure Hoogte: 20 m
Screaming Eagle Shot and Drop 1999 HUSS Duur van de start: 2 seconden
Snelheid: met 70 km/u omhoog
Hoogte: 50 m
Indoor speelruimte Speeltuin Gelegen in het horecapunt Canadian Tearoom
Peter Pan Rupsbaan zonder zeil 1989 (2008) Mack Rides Tot 2007 in themagebied India, staat sedert 2008 op de plaats van Octopus in themagebied Canada.
Big Chute Waterglijbaan met rubberbootjes
Model: Hara Kiri Raft Slide
1989 Van Egdom Hoogte: 10 m
Piratenboot Schommelschip 1987 HUSS Op 29 & 30 april en 1 mei 2014 werd op deze attractie een wereldrecord gevestigd door Sam Clauw, die maar liefst 50 uur lang op de attractie bleef zitten.
Dawson Duel Duellerende rodelachtbaan 2017 Wiegand Hoogte: 25 m
Lengte: 450 m per baan
Max. snelheid: 40 km/u
Duel tussen 2 banen. Instapplatform op hoogste punt in uitkijktoren. Remmen is onmogelijk.
Wakala family coaster 2020 Gerstlauer Amusement Rides Hoogte: 21 m

Lengte: 660 m Snelheid: 50 km/u

Psssht Station Barnyard 2023 Zamperla

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

India[bewerken | brontekst bewerken]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Bengal Express Rondrit met een trein langs leeuwen en tijgers 1972 Space Leisure Er zijn 2 treinen.
Bengal Rapid River Rapid river 1988 Vekoma en Space Leisure 8 personen per boot
Hoogte: 3 m
Lengte: 451 m
Bengali Stunt- & diveshow 2022 Diameter bad: 10 m
Diepte bad: 5m
Hoogste sprong: 25 m

Duur: 25 m

Hampi Nebulaz 2023 Zamperla
Hampi Playground Speeltuin 2023 De speeltuin is 400 m²

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Savanne[bewerken | brontekst bewerken]

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Jungle[bewerken | brontekst bewerken]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Jungle Mission Rondvaart, tow boat ride 1978, ondertussen al enkele wijzigingen gehad Intamin AG Naam tot 1982: Jungle Adventure
Naam tot 1997: Het zoemende ei
Naam tot 2011: Voodoo River

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Mundo Amazonia[bewerken | brontekst bewerken]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Rio Do Café Boomstamattractie 1980 Reverchon De belangrijkste val is 12 m hoog
± 4 personen per boot
Amazonia Spinning Rapids Ride 2024 Intamin 2e verticale lift met tweede glijsessie, droptrack aan eind van de rit
Brazilian Buggies Achtbaan 2024 Zamperla Kinderachtbaan
Rio Do Cacao Boomstamattractie 2024 ABC Rides Model Mini Flume.

Mexico[bewerken | brontekst bewerken]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Boomerang Stalen shuttle-achtbaan
Model: Boomerang
1984 Vekoma Maximum G-kracht: 5,2
Maximumsnelheid: 75,6 km/u
Inversies: 2 keer 3
El Volador Topple Tower 2005 HUSS Hoogte mast: 20 m
Tuimelhoek met grond: 60°
El Toro Breakdance 2006 HUSS Tweedehands attractie: tot 2005 in Walibi Holland
4D-Cinema 4D-film 2006 In het zomerseizoen speelt een verfilming van The Son of Bigfoot.
Tijdens de halloweenperiode wordt een andere film vertoond
Huracan Overdekte stalen achtbaan 2013 Zierer On-boardmuziek: uniek in België

Gespeelde films in de 4D-cinema[bewerken | brontekst bewerken]

Het Mexicoplein in 2005. Op de plaats waar zich toen Los Piratas bevond, is nu Huracan terug te vinden.
Films in het gewone pretparkseizoen
Halloweenfilms
Winterfilms

KidsPark[bewerken | brontekst bewerken]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Foto
Carrousel Draaimolen 1983
Palendorp Speeltuin met hangbruggen, netten, tunnels en glijbanen 1985
Nieuw: 2015
Koffietassen Theekopjesattractie 1989 Mack Rides
Magische Huis van Houdini Madhouse 1999 Vekoma
Flying Carrousel Zweefmolen 1999 Zierer
Kikker Jumpin' Star 2002 Zamperla
Exprestrein Rondrit met een treintje 2002 Zamperla
Vlinders Red Baron 2002 Zamperla
Tuff-Tuff Rondrit 2002 Zamperla
Gekke Koets Vliegend tapijt 2002 Zamperla
Minirad Mini-reuzenrad 2002 Zamperla
Dansende Ballonnen Luchtballonnencarrousel 2002 Zamperla

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Verdwenen attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam attractie Soort attractie Themazone Jaren in park Bouwer(s) Reden sluiting
Cinema 180 Cinerama Far West Onbekend – 1986 Onbekend Vernield bij een brand door een kortsluiting in de motor van Enterprise
Enterprise Enterprise 1981 – 1986 HUSS Park Attractions
Tico Tico Show Animatronicsshow Mexico 1986 – 2002 Onbekend Verouderd en versleten.
Nu is de 4D-cinema hier gevestigd
Dancing Queen Zweefmolen, type Paratrooper 1989 – 2004 Frank Hrubetz Moest plaats maken voor El Volador, waarna verplaatst naar De Valkenier
Ballenbad Ballenbak KidsPark Onbekend – 2007 Onbekend Onbekend
Glijbaan Glijbaan met jutezakken Onbekend – 2007 Onbekend Afgekeurd
Monorail Monorail Station: Jungle
Attractieroute: Jungle, Far West, Mexico
1983 – 2007 Mahieu Opkomende metaalmoeheid
Octopus Polyp Canada 1980 – 2007 Carrouselbouw Holland (CAH)
Van Velzen
Te oud om te herstellen. In 2008 werd
Peter Pan, die voorheen in themagebied India stond, naar hier verplaatst
Oldtimers Rondrit Far West 1981 – 2009 Metallbau Emmeln Plaats maken voor Europese bizons
Los Piratas Dark water ride Mexico 1991 – 2012 Mack Rides Verouderd, voldeed niet meer aan brandveiligheid, te duur in onderhoud.
In 2013 vervangen door Huracan
Gold Rush Stunt- & diveshow Canada 2015- 2021 Bellewaerde wilde een nieuwe show: Bengali
Keverbaan Kinderachtbaan
Model: Tivoli achtbaan
Far West 1981- 2022 Zierer Moest plaats maken voor een nieuwe waterattractie van het model Spinning Rapid
Uitkijkpunt op de leeuwen India 2012-2023
Lilly's Casino Arcadehal Far West 1987-2024(?)

Gesloten: november 2013
Heropening: eind mei 2014 Komst nieuwe zone: Mundo Amazonia

Shooting Gallery Schiethal met effecten Far West 1987-2024(?)

Komst nieuwe zone: Mundo Amazonia

Halloween Bellewaerde[bewerken | brontekst bewerken]

Reguliere halloweenweken[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2001 organiseert het park jaarlijks een Halloweenevenement eind oktober en begin november. Het park wordt dan tijdens de Belgische herfstvakantie, en in het weekend ervoor geopend. Er worden tijdens dit evenement ook een aantal nocturnes gehouden waarbij het park enkele uren langer geopend is (tot 21 uur) en waarop op het eind van de dag vuurwerk of een vuurspektakel is op het Mexicaanse plein.

De thema's van het Halloweenevenement van de afgelopen jaren zijn:

  • 2001-2004: Halloween Horror Fest
  • 2005: Halloween The Original
  • 2006-2008: Halloween The Sixth
  • 2009-2011: Halloween Rat Attack
  • 2012-2014: Halloween ZoorRror
  • 2015-2019: Halloween Fiësta Mortal
  • 2020-...: Halloween Treak or Treat

Halloween Night[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 organiseerde het park voor het eerst een avondopening met het label KNT (kinderen niet toegelaten): de Halloween Night. Het is een evenement dat bedoeld is voor jongeren ouder dan 16 jaar en volwassenen. Het park is daarbij geopend van 18 tot 23 uur op de vrijdagavond net voor de herfstvakantie, waarin het gebruikelijke Halloweenevenement plaatsvindt. Tot 2013 was het park die dag altijd gesloten.

Vanwege het grote succes van dit evenement, vond het daarna opnieuw plaats. Nieuw was dat vanaf de tweede editie abonnementhouders ook, weliswaar gratis, moesten reserveren. Op die manier werd een probleem van het jaar ervoor geëlimineerd, namelijk dat het park vanwege de abonnees niet kon inschatten hoeveel mensen er zouden komen. Ook werden dit jaar behalve die in KidsPark alle attracties geopend (op Bengal Rapid River na).

Winter Bellewaerde[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de winter 2005 tot 2009 organiseerde het park ook Winter Bellewaerde Park. Daarmee was het het eerste Belgische pretpark dat gedeeltelijk zijn deuren opende tijdens de kerstvakantie. Alleen de gedeelten Kidspark, Jungle, Far West en Mexico waren toegankelijk voor het publiek, de ticketprijs was ongeveer 50% van die tijdens het zomerseizoen. Wegens tegenvallend succes werd in 2010 beslist dat het park voortaan geen winteropenstelling meer zou organiseren.

Sinds de winter van 2023-24 opent Bellewaerde Park weer een dikke maand in de winter.[12] Hierbij is het volledige park geopend, al zijn enkele attracties niet geopend.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bellewaerde is het oudst werkende themapark in België.
  • Bellewaerde en het "Leeuwtje van Bellewaerde", de mascotte van het park, komen voor in het stripalbum De kattige kat uit de Suske en Wiske-stripreeks.
  • Een aantal afleveringen van Merlina, en Postbus X werden opgenomen in Bellewaerde Park.
  • De clips van de Samson en Gert-liedjes Jimmy de Cowboy en De bel doet het niet werden opgenomen in het Far West-dorp van Bellewaerde.
  • Naast dieren en attracties besteedt men ook veel aandacht aan bloemen. Zo waren er in het verleden ook al heel wat bloemenevents in het park, waaronder The Power of Flowers.
  • Bellewaerde heeft twee ingangen met elk een eigen parking. De hoofdingang heet Ingang A, de ingang langs het Mexicoplein heet Ingang C. Dit komt doordat de benaming "Parking B" al voor de personeelsparking gebruikt werd.
  • Het huidige wereldrecord "langste rit op een pretparkattractie" werd gevestigd op de Piratenboot in Bellewaerde. Sam Clauw zat 50 uur lang in de attractie en zamelde tijdens de recordpoging geld in voor een kweekprogramma met Amoerluipaarden.[13]
  • Bellewaerde bevindt zich bovenop restanten van de Eerste Wereldoorlog, waar de Duitsers voor het eerst vlammenwerpers hadden ingezet op Britse loopgraven.
  • Het 281e Jommeke-album Bollywood in Bellewaerde speelt zich af in het park.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bellewaerde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.