Lightwater Valley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lightwater Valley
Lightwater Valley
Eigenaar Brighton Pier Group
Opening zomer 1969
Seizoen maart tot oktober
Oppervlakte 70,8 ha
Attracties
Totaal 33
Achtbanen 2
Waterattracties 2
Locatie
Locatie North Yorkshire, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Officiële website
Lightwater Valley op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Lightwater Valley is een pretpark bij Ripon in het Engelse graafschap North Yorkshire. Het park stond bekend omwille van de langste achtbaan van Europa, The Ultimate.

Lightwater Valley werd gesticht door Robert Staveley. Het park heeft 28 machinale attracties en tot 2018 een roofvogelcentrum.

Het complex werd tot 2021 gecontroleerd door Lightwater Valley Attractions Limited, een divisie van het moederbedrijf Heritage Great Britain PLC.

Het park kreeg rond 2010 gemiddeld 330.000 bezoekers per jaar.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 startte Lightwater Valley als een kleine fruitkwekerij welke toen zeer populair was bij de lokale bevolking. De kwekerij was eigendom van de familie Staveley, die al eigenaar was van het land sinds 1516 toen een kardinaal de gronden gaf aan John Staveley. Na een droogte in 1976 besloot men een meer te graven om zo effecten van langdurige droogte te kunnen tegengaan. Dat meer ligt nog steeds in het park.

Sinds 1987 is Lightwater Valley een pretpark, na het bouwen van de ondergrondse achtbaan Rat Ride. Deze attractie werd toen beschouwd als een van de beste in het land. De jaren nadien werden meer attracties toegevoegd.

In 1990 begon de bouw van 's werelds langste achtbaan. Het project kostte €6.163.247 en was uiteindelijk 2,4 km lang. De achtbaan kreeg de naam The Ultimate en werd geopend voor het publiek in 1991. Het park had hierdoor zijn limiet bereikt. Bijna in de schulden gaf Robert het park aan zijn kinderen John en Lynne Staveley.

In 1997 werd het park verkocht aan Queensborough Holdings (ook eigenaar van Pleasurewood Hills), voor €6.163.247. Hierdoor werd de mascotte ook in Lightwater Valley Woody de beer. 11 maanden later verkocht de groep het park alweer, maar er kwam nooit een goed bod.

In februari 2001 werd Heritage GB eigenaar.

In 2021 kochten de eigenaars van het attractiepark op de Brighton Pier Lightwater Valley voor maximaal 5 miljoen pond.[2]

In datzelfde jaar werden 4 grote attracties uit het park verwijderd. (Eagle's Claw is anno 2023 nog steeds operationeel)[3] Volgens de parkmanager komt dit doordat ze zich meer op kleine kinderen willen focussen, al zou dit besluit ook kunnen komen doordat de attracties hogere onderhouds- en energiekosten hebben dan de kleine attracties die er voor in de plaats komen.

In de winter van 2022-23 werd The Ultimate afgebroken, na 3 jaar gesloten te zijn geweest.

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Lightwater Valley heeft 33 attracties waaronder flatrides, achtbanen en veel kinderattracties. Deze attracties zijn in acht gebieden gelegen.

Achtbanen[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Type achtbaan Opening Sluiting
The Caterpillar Coaster Stalen achtbaan 2003
The Ladybird Tivoli medium 1993
The Sewer Rat Overdekte achtbaan 1987 2019
The Ultimate Stalen achtbaan 1991 2019, tot eind 2022 SBNO
The Twister Draaiende achtbaan 2001 2019

Overige attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Type attractie Openingsjaar
Eagle's Claw After burner 2004
Dragon Drop kinder-vrije val 2004
Carousel Draaimolen
Skyrider Zweefmolen 2006
Hall of Mirrors Spiegelattractie 2022
Dodgems Botsauto's
Lightwater Express Parktrein
Falls Of Terror Waterglijbaan
The Lightwater Wheel Reuzenrad
Flying Camels
Magic Wheel Zweefmolen
Skate Karts afdalen van een heuvel op skatekarts
Buffalo Express
Dragon Boats Watercarrousel 2007
Interactive Arcade and VR Arcadehal + Virtual reality bril 2022
Swan Lake Pedal Boats Peddelboten
Spinning Teacups Theekopjes
Mini Ferris Wheel Mini-reuzenrad
Alice's Car Ride rondrit 2015
Tiki Raft vliegend tapijt 2023
Lady Bug minidraaimolen

The Ultimate[bewerken | brontekst bewerken]

The Ultimate werd ontworpen door Big County Motioneering en de oorspronkelijke eigenaar Robert Staveley. De bouw begon in 1990 en duurde 18 maanden.

De achtbaan werd op 17 juli 1991 door Frank Bruno geopend. Eens open was het de langste achtbaan ter wereld. Het duurde meer dan 5 minuten om de hele rit te doen. The Ultimate had 4 treinen, allemaal vernoemd naar parkmedewerkers: Tony's Tornado, Rons Rocket, Micks Meteor en Jims Jet.

Bird of Prey Centre[bewerken | brontekst bewerken]

Het Bird of Prey Centre was er tot 2018 en was gescheiden van het park, maar met een ticket voor het attractiepark mocht je wel gratis naar het roofvogelcentrum. Er leefde meer dan 60 verschillende roofvogels waaronder uilen, valken en een arend. Bezoekers mochten de dieren eten geven en zien hoe de vogels rondvliegen in het daarvoor bestemde gebouw. Verder was er ook nog een reptielengedeelte waar voedershows gegeven werden.

Ongevallen[bewerken | brontekst bewerken]

De 20-jarige Gemma Savage stierf op 21 juni 2001 na een ongeval de dag ervoor met de "Treetop Twister", een Wild Mouse, dat nog maar open was sinds mei dat jaar.[4] De politie besliste om een onderhoudsmedewerker niet te vervolgen aangezien hij verklaarde slechts 1 uur opleiding gehad te hebben en de attractiehandleiding niet gelezen had.[5]

Zowel in 1994 als in 2014 is er een hert gedood bij de attractie The Ultimate. De 2.268 meter lange baan liep grotendeels op grondhoogte door bosgebied. Ondanks een hek om het park kunnen er 's avonds soms beesten in het park komen.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lightwater Valley van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.