Phantasialand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phantasialand
Het logo van Phantasialand boven de hoofdingang (in de winter van 2010 op 2011 verwijderd)
Het logo van Phantasialand boven de hoofdingang (in de winter van 2010 op 2011 verwijderd)
Slagzin Deutschlands Bester Freizeitpark
Opening 30 april 1967
Oppervlakte 28 ha
Attracties
Totaal 38
Achtbanen 7
Darkrides 4
Waterattracties 3
Locatie
Locatie Brühl, Vlag van Duitsland Duitsland
Officiële website
Phantasialand op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Phantasialand is een attractiepark in het Duitse Brühl, vlak bij Keulen. Het park behoort tot de top 15 van meest bezochte parken van Europa. In 2016 werd het park bezocht door 2 miljoen gasten.[1]

Tijdlijn[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Gondelbahn 1001 Nacht, de eerste darkride van het park.
Het themagebied Wild West met de inmiddels afgebroken Gebirgsbahn.
 • 1967 - Eind april 1967 opende in een voormalig mijnbouwgebied Phantasialand, een sprookjespark. Het oorspronkelijke idee kwam van Richard Schmitt, een poppenspeler die in talloze televisieprogramma’s furore maakte met zijn levensechte poppen. Om zijn idee van een sprookjespark vorm te geven, klopte hij aan bij Gottlieb Löffelhardt, een zakenman die voor het benodigde kapitaal kon zorgen. Phantasialand opende zijn deuren op 30 april 1967 en wist zo’n 400.000 Duitsers te plezieren met zijn sprookjesbos, een oldtimerbaan en een treinrondrit. Het sprookjespad, een weggetje waarlangs sprookjes werden uitgebeeld, was de belangrijkste attractie.
 • 1968 - Toen de poppenspeler en oprichter van het park een Oosterse darkride wilde bouwen rond het thema van 1001 nacht ontwierp hij samen met Anton Schwarzkopf Gondelbahn 1001 Nacht. De bedoeling was dat men zich (net zoals in Oosterse sprookjes) zwevend over de wereld zou kunnen verplaatsen. Het resultaat was een hangende rail met daaronder bootjes die elk twee personen konden vervoeren. Het eerste gedeelte van de Gondelbahn was buiten. Vervolgens werden de passagiers opgeslokt door een blauwe draak die als ingang fungeert tot het darkridegedeelte. In snel tempo vliegt een aantal scènes met buikdanseressen, magiërs en de sultan voorbij.
 • 1974 - Opening van de Phantasialand Jet, een monorail. Deze was in 1974 de eerste monorail in Duitsland en dankzij het parcours van iets meer dan een kilometer valt er heel wat te zien. De Phantasialand Jet geeft niet alleen een zicht op de belangrijkste attracties en themagebieden van het park, maar er was ook een indoor gedeelte langs een tijdstunnel waarin men teruggaat naar tijden, waarin oermensen en dinosauriërs regeerden over onze planeet. De Phantasialand Jet had maar één station. Deze kon men terugvinden in het Mexicaanse themagedeelte. Ook opende de Wildwasserbahn, een van de eerste boomstamattracties in Europa. Langs een parcours van 290 meter raasden de boten meerdere afdalingen af.
 • 1975 - Opening van de Gebirgsbahn. Deze achtbaan leidde de bezoekers door een berg, die veel leek op een goudmijn uit het Wilde Westen. Bij de opening was dit een van de grootste achtbanen van Europa. Hiermee verliet Phantasialand haar sprookjestraditie en werd het langzamerhand een attractiepark.
 • 1976 - Opening van Schloss Schreckenstein, een horrorgetinte burcht. Opvallend is dat het Spookslot in de Efteling dat twee jaar later opende, hier veel overeenkomsten mee had.[bron?]
 • 1978 - Opening van de Grand Canyon Bahn, door het succes van de Gebirgsbahn besloot men om een tweede kleinere achtbaan te openen. Deze baan zou een zogenaamde gemotoriseerde achtbaan worden, dat betekent dat het treintje werd voortgedreven door een motor en niet door de zwaartekracht.
In 1998 werd de attractie Mystery Castle geopend.
 • 1981 - Dit jaar opende het park een totaal nieuw themagebied, China. Geister Rikscha werd de hoofdattractie van China Town. Deze spookdarkride voert langs een Chinese onderwereld vol geesten en schimmen. De wachtruimte is een donkere wirwar van tunnels met een paar oplichtende scènes in de muur. Men passeert scènes met demonen, geesten en monsters en, terwijl er een stormwind opsteekt, komt men oog in oog te staan met een spookschip.
 • 1984 - In dit jaar opende er een groots opgezette darkride, waarin bezoekers van Phantasialand afdalen naar een Mexicaanse mijn, de Silbermine. Deze attracties telt 120 animatronics. In de Silbermine wordt men vervoerd via een trein die één grote lus vormt. De rondrit start met een aantal scènes die het harde mijnwerkersleven voorstellen. Wanneer zij een zilverader ontdekken, barst een grote fiësta uit in het Mexicaanse dorp. Maar waar zilver en plezier is, komen al snel mensen met minder fraaie bedoelingen en het komt tot een oorlog met ruiters en geweerschoten.
 • 1985 - Voor de laatste keer werd er geïnvesteerd in het Märchenwald (sprookjesbos), namelijk in de kleurrijke Oosterse tempel met zicht op de vijver en de donkere grot waarin het verhaal van Vrouw Holle werd verteld.
 • 1988 - Phantasialand was een van de eerste parken in Europa die een overdekte achtbaan opende, Space Center, het witte gebouw was een opvallend nieuwe verschijning. Dit was trouwens ook de grootste overdekte achtbaan ter wereld bij de opening. Alles was opgebouwd naar de toenmalige stand van de ruimtevaart. In Phantasialand werd men er zich ook meer en meer van bewust, dat (door het grillige West-Europese zeeklimaat met aanzienlijke hoeveelheden neerslag) overdekte attracties een must waren.
Een van de scènes uit de darkride Hollywood Tour.
 • 1990 - Opening van de Hollywood Tour, deze darkride met bootjes voert langs de grootste scènes uit de geschiedenis van de film.
 • 1994 - Opening van de Galaxy, een futuristisch avontuur dat men door middel van een van de 16 vloeiende simulatoren kon beleven. De oorspronkelijke film ‘Asteroid Adventure’ werd speciaal voor Phantasialand gemaakt,
 • 1996 - Opening van de Colorado Adventure, een op het Wilde Westen gebaseerde mijntreinachtbaan met diepe canyons en indianententen. Deze Vekoma Mine Train werd in 1996 officieel geopend door de wereldster Michael Jackson en kreeg daarom ook de subtitel ‘'The Michael Jackson Thrill Ride’'. Met de achtbaan wou Phantsasialand zich meer wapenen tegen de concurrentie van Euro Disney.
 • 1998 - Opening van Mystery Castle, de thuishaven van de familie Von Windhoven. Het is een zogenaamde bungee drop. Tevens brak er in dit jaar een brand uit in de achtbaan Colorado Adventure. Hierdoor werd de attractie tijdelijk gesloten.
 • 2001 - Phantasialand werd getroffen door een brand, en verloor haar twee oudste achtbanen (Gebirgsbahn en Grand Canyon Bahn). Men besliste onmiddellijk om deze af te breken en te vervangen door iets nieuws.
 • 2002 - Wuze Town, het indoorcomplex van de Wuzen, een fictief volkje. Winja, heerseres van Wuze Town, wijdt de bezoekers van haar stad in in traditionele rituelen van haar volk. De bewoners van Wuze Town moeten hun moed, doorzettingsvermogen en kracht bewijzen door twee spectaculaire routes af te leggen. Winja's Fear & Winja's Force. In deze draaiende achtbanen van Maurer Söhne haalt men makkelijk snelheden tot 60 km/u en draait men tot 20 keer per minuut rondom de eigen as. Beide banen zijn erg gelijkaardig, maar toch bieden ze elk hun eigen bijzonderheden. Zo heeft Winja's Force meer bunnyhops en de zogenaamde hinged track, waar het spoor opzij kantelt. Winja's Fear heeft dan weer een zeer grote bunnyhop bij de start en een zogenaamde seesaw, waar het spoor naar voren kantelt. Op het einde van de rit vindt men bij beide banen een drop track. Behalve Wuze Town opende ook River Quest. In deze attractie, een rapid river, vaart een rond bootje door de gangen van een verlaten kasteel. Deze attractie kwam in de plaats van de verloren gegane achtbanen.
In 2003 opent Feng Ju Palace.
De gethematiseerde topspin Talocan.
 • 2003 - Opening van het madhouse Feng Ju Palace. Dit is een attractie waarbij de bezoeker de illusie krijgt over de kop te gaan. Dit madhouse is gebouwd in Chinese stijl, het huis staat dan ook in China town.
 • 2006 - De omgekeerde achtbaan Black Mamba werd op 24 mei geopend. Het was een van de grootste projecten van het park tot dan toe. De achtbaan werd gebouwd door Bolliger & Mabillard. Om de achtbaan heen is een heel nieuw themagebied ingericht in Afrikaanse stijl, met veel tunnels waar de achtbaan doorheen gaat. Dit themagebied heet "Deep in Africa" en kwam op de plaats waar vroeger de personeelsparking en de tijgershow waren. Dit project kostte € 22 miljoen, 11 miljoen euro voor de baan en 11 miljoen voor de thematisatie.
 • 2007 - Op 23 mei opende de attractie Talocan. Het is een zogenaamde Suspended Topspin van de attractiebouwer HUSS Park Attractions. De attractie is vernoemd naar Zonnegod Talocan en is gebouwd in Mexicaanse stijl.
 • 2008 - Dat jaar opende het park een nieuw hotel, dat zal naast de achtbaan Black Mamba ligt. Dit is het tweede hotel van het park en heeft een Afrikaans thema met de naam Matamba. Tevens wordt de monorail Phantasialand Jet gesloten en afgebroken.
 • 2009 - Voor dit jaar wordt het Märchenwald (sprookjesbos) opgeknapt naar Wuze Town-thema. Ook kwam er een nieuwe attractie, genaamd Wakobato, een Splash Battle. Ook werd de Brandenburger Tor afgebroken. De nieuwe Show 3Freunde speelt in de nieuwe Tula Tempel (het oude monorail-station) en er zijn 2 nieuwe kinderattracties aan de ingang, waar men nu ook de paardenmolen terugvindt. De Gondelbahn en Waltztraum werden op 2 november afgebroken om plaats te maken voor de Kaisersplatz.
 • 2010 - Phantasialand opent vijf nieuwe kinderattracties in het Wuze-dal; Baumberger Irrgarten (Avonturendoolhof), Die fröhliche Bienchenjagd (Jump Around van Zamperla), Wolke's Luftpost (Magic Bikes van Zamperla), Der lustige Papagei (Crazy Bus van Zamperla), en de Würmling Express (Monorail). Behalve nieuwe attracties was er in 2010 ook een nieuwe show: Sieben, de terugkeer van de magie; ook de gebruikelijke shows hebben gespeeld. In de winter 2010/2011 was de vernieuwde versie van Die Magische Rose te zien, die afgesloten werd met vuurwerk. Tot slot eindigt Phantasialand samen met de attractieparken Alton Towers en Dollywood in de finale voor de Applause Award. Uiteindelijk wint Dollywood in de Verenigde Staten.[2]
 • 2011 - Phantasialand opent in 2011 drie nieuwe attracties: de interactieve 3D-darkride Maus au Chocolat, een zweefmolen op de Kaiserplatz, en Tikal een family-freefall in Mexico, in de laatste helix van de achtbaan Colorado Adventure. Maus au Chocolat is een attractie waarbij men de muizenvanger Oskar Koslowski bijstaat om muizen te vangen, omdat hem dat zelf niet lukt. De attractie bevat 3D-effecten. Ook zal Christian Farla 650 keer de show 'Sieben' geven in het Wintergarten-theater. Tot slot is er nog een nieuwe ijsshow, genaamd Relight My Fire in de Arena de Fiesta in het Mexicaanse gedeelte van het park. Op 16 mei 2011 overleed een bezoeker tijdens een rit in de achtbaan Black Mamba aan een hartstilstand.[3] Tevens werden de wildwaterbanen Stonewash en Wildwash Creek afgebroken.
 • 2012 - Phantasialand viert dit jaar haar 45e verjaardag. In juni werd de walkthrough Das verrückte Hotel Tartüff in themagebied Berlin geopend en maakte Phantasialand bekend dat op de plaats van de in 2011 afgebroken boomstamattracties Stone- en Wildwash Creek een nieuw wildwaterbaan gebouwd zal worden onder de naam Chiapas. Deze attractie zal in 2014 geopend worden.[4] Al jaren wil Phantasialand uitbreiden, maar milieuorganisaties waren hierop tegen, omdat Phantasialand omringd wordt door natuurgebieden. In het najaar van 2012 kwam het tot een compromis en kreeg Phantasialand een klein gedeelte ter beschikking. In november maakte Phantasialand bekend dat het op het nieuwe grondgebied eind 2014 zal beginnen met de bouw van een nieuw hotel, nieuwe parkeerplaats en waterpark.[5]
 • 2014 - Begin januari van dit jaar sluit de attractie Silbermine om op termijn gesloopt te worden.[6] Op 1 april gaat Chiapas open, een boomstamattractie met de steilste afdaling ter wereld. Het werd gebouwd ter vervanging van de boomstamattracties stonewash en wildwash creek.
 • 2015 - In het jaar 2015 werd begonnen met de bouw van Klugheim, het gebied dat op de plaats van het oude Western deel komt. Onderdeel van Klugheim zijn de achtbanen Taron en Raik.[7] Ook werd in maart de blikvanger Race for Atlantis afgebroken.
 • 2016 - De achtbanen Raik en Taron werden tezamen met het nieuwe themagebied Klugheim geopend.

Incidenten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van pretparkongelukken#Phantasialand voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Attracties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Phantasialand voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Shows[bewerken]

 • Fantissima
 • Unforgettable Volume II (verdwenen)
 • Arachnomé (verdwenen)
 • Street Xtreme
 • Drakarium
 • Asia Nights (zomerdagen)
 • Mystery Dinner (winter 2010-2011)
 • Die Magische Rose (winter 2010, 2011, 2012)
 • Best Of Phantasialand On Ice (winter 2010-2011)
 • Sieben (met Christian Farla, zomer 2011, 2012, 2013, 2014)
 • Relight My Fire (ijsshow, zomerseizoen 2011,2012,2013)
 • Crazy Christmas (winter 2011-2012)
 • Jump (2017)
 • Tiempo de Fuego (winter)

Themagebieden[bewerken]

Phantasialand telt officieel zes themagebieden:

Er zijn daarnaast nog een zevende en achtste themagebied: Wuze Town (onderdeel van Fantasy) en Klugheim (onderdeel van Mystery).

Parkeerterreinen[bewerken]

Phantasialand telt drie parkeerterreinen. Twee daarvan bevinden zich in het zuiden bij de themagedeeltes Mystery en China Town. Op deze parkeerterreinen is alleen toegang voor auto's en motoren. Op het derde parkeerterrein bij de hoofdingang in het themagebied Berlin bevindt zich een parkeerterrein voor alleen bussen.

Externe link[bewerken]

Panoramafoto "Alt Berlin"
Panoramafoto "Alt Berlin"
Attractieparken in Europa
België:Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Comics Station · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije:Sofia Land
Denemarken:Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland:Bayern-Park · Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Freizeit-Land Geiselwind · Freizeitpark Plohn · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Karls Erlebnis-Dorf · Legoland Deutschland · Märchengarten im Blühenden Barock · Movie Park Germany · Panorama Park · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tatzmania Löffingen · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland:Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk:Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije:Vidámpark
Italië:Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland:Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen:Tusenfryd
Oostenrijk:Wiener Prater
Polen:Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark · Majaland Kownaty
Spanje:Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · PortAventura Park · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk:Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden:Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland:Conny-Land