Big Thunder Mountain Railroad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Big Thunder Mountain Railroad
Big Thunder Mountain Railroad in Disneyland
Big Thunder Mountain Railroad in Disneyland
Algemene informatie
Locatie Vlag van Verenigde Staten 1. Disneyland
Vlag van Verenigde Staten 2. Magic Kingdom
Vlag van Japan 3. Tokyo Disneyland
Vlag van Frankrijk 4. Disneyland Paris
Type Mijntreinachtbaan
Bouwer(s) Arrow Dynamics (Anaheim)
Vekoma (Florida, Tokio en Parijs)
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Status 4. Renovatie
1, 2 en 3. Geopend
Opening 1. 2 september 1979
2. 15 november 1980
3. 4 juli 1987
4. 12 april 1992
Eigenschappen
Topsnelheid 1. 45 km/u
2. 58 km/u
4. 65 km/u
Baanlengte 1. 814 m
2. 847 m
4. 1500 m
Baanhoogte 4. 22 m
Ritduur 2. 3 min en 30 sec
3. 3 min en 40 sec
4. 3 min en 56 sec
Treinen 5
Capaciteit 4. 2424 bezoekers per uur
Veiligheid
Minimale lengte 1. 102 cm
4. 102 cm
Wachtrij
Snelpas Aanwezig
Baby switch 4. aanwezig
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Big Thunder Mountain Railroad of korter Big Thunder Mountain (BTM) is een bekende attractie in de Disney-themaparken, waarvan de eerste versie opende op 2 september 1979 in Disneyland in Anaheim.

Big Thunder Mountain is een zogenaamde mijntreinachtbaan met het wilde westen als thema. Zowel in Disneyland in Anaheim, in het Magic Kingdom in Orlando, in Tokyo Disneyland in Tokyo als in Disneyland Park in Parijs bevindt zich een Big Thunder Mountain. Het Hong Kong Disneyland Resort is momenteel dan ook het enige resort zonder versie van Big Thunder Mountain.

Verhaal[bewerken]

Hoewel de versies van Big Thunder Mountain per park redelijk tot veel verschillen, komt het achtergrondverhaal overal in grote lijnen overeen.

Toen tijdens de goudkoorts in de negentiende eeuw goud werd ontdekt in Big Thunder Mountain, ontstaat in het zuidwesten van Amerika het kleine dorpje Tumbleweed (in Parijs Thunder Mesa geheten). Wat de goudzoekers niet wisten, was dat Big Thunder Mountain een vervloekte en door de indianen vereerde berg was. De vloek kwam uit en veroorzaakte een natuurramp, waarna de inwoners en goudzoekers zich uit de voeten maakten.

Een flinke tijd later ontdekte men de treinen, toen deze zonder bemanning door de berg reden. De bezoekers worden uitgenodigd plaats te nemen in een van de bezeten treinen en een ritje te maken in Big Thunder Mountain.

Trivia[bewerken]

  • Het decor van de eerste Big Thunder Mountain is gebaseerd op Bryce Canyon National Park in Utah. Bij latere versies heeft Disney zich vooral laten inspireren door Monument Valley in Utah en Arizona.
  • De Parijse Big Thunder Mountain is de enige versie waarbij de berg helemaal omringd is door water.
  • In het Disneyland Park in Parijs wordt voor haar werknemers een aantal keer per jaar het Course Canoer georganiseerd. Hierbij wordt door verschillende werknemers van het resort een wedstrijd kanovaren gehouden op de Rivers of the Far West rondom de Big Thunder Mountain Railroad.[1]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]