Star Tours

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Star Tours
De ingang van Star Tours in het Disneyland Park in Anaheim.
De ingang van Star Tours in het Disneyland Park in Anaheim.
Algemene informatie
Huidige locatie 1. Disneyland Park, Vlag van Verenigde Staten
2. Tokyo Disneyland, Vlag van Japan
3. Disney's Hollywood Studios, Vlag van Verenigde Staten
4. Disneyland Park, Vlag van Frankrijk
Soort attractie Simulator
Bouwer(s) Intamin AG
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Status 1. Vervangen
2. Vervangen
3. Vervangen
4. Geopend
Opening 1. 19 januari 1987
2. 12 juli 1989
3. 15 december 1989
4. 12 april 1992
Sluiting 1. 27 juli 2010
2. april 2012
3. 7 september 2010
Kosten 1. 32 miljoen dollar
Vorige locaties en/of namen
1. Adventure Thru Inner Space
Eigenschappen
Ritduur 4:30 minuten
Aantal voertuigen 4 - 6 (afhankelijk van locatie)
Capaciteit 40 personen per simulator
Onride foto Nee
Veiligheid
Minimale lengte 102 - 130 cm (afhankelijk van locatie)
Minimale leeftijd 1 jaar (afgeraden jonger dan 3 jaar)
Kinderen jonger dan 7 jaar; onder begeleiding
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor mindervaliden Mindervaliden en/of bij orthopedische klachten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel Veiligheidsgordel
Wachtrij
Snelpas FastPass
Single riders-rij Nee
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Star Tours is een simulator in het Franse attractiepark Disneyland Park Parijs en heeft tot en met 2010 ook bedrijf gedaan in Disneyland Park Anaheim en Disney's Hollywood Studios en tot en met 2012 ook in Tokyo Disneyland.

De bewegingssimulator is gebaseerd op de verhalen en films van de Star Wars saga. De wachtrijen van de bewegingssimulatoren in de verschillende Disneyparken zijn tevens gethematiseerd naar het Star Warsthema. Zo staan er verschillende animatronics van de verschillende personages uit de film. De attractie werkt ook met het FastPass-systeem.

Geschiedenis[bewerken]

Het originele plan voor Star Tours was een interactieve simulatievlucht gebaseerd op de Disney-film The Black Hole uit 1979. Het woord interactief verwees dan naar het feit dat bezoekers tijdens de rit zelf de route konden kiezen, waardoor elke rit anders zou zijn. Echter is dit plan van tafel geveegd vanwege de hoge kosten (50 miljoen dollar) en de impopulariteit van de film The Black Hole. In plaats daarvan besloot Disney samen te werken met George Lucas, de maker van film Star Wars. George Lucas ging akkoord met idee voor een vluchtsimulatie met Star Wars als thema, waarna er vier simulators werden aangekocht met een waarde van 500.000 dollar per stuk. Het special-effect team van de Star Wars films werkt mee aan het ontwerpen van de rit. Nadat de simulators gebruiksklaar waren, werd een programmeur in de simulators gezet die met een joystick de simulator synchroon moest laten lopen met de film die in de simulator gedraaid wordt. Uiteindelijk werd in Disneyland in Anaheim Star Tours geopend op 9 januari 1987. Om dit te vieren was het park 60 uur achter elkaar geopend. De uiteindelijke kosten voor Star Tours waren 32 miljoen dollar. Het dubbele van wat er begroot werd.

Versies[bewerken]

Ingang van Star Tours in Tokyo Disneyland.

Disneyland Park Anaheim[bewerken]

Deze versie is geopend op 9 januari 1987 en verving daarmee de attractie Adventure Thru Inner Space. Tevens was het de eerste Star Tours van alle Disneyparken. Op 27 juli 2010 sloot deze versie van Star Tours en werd vervangen voor de een nieuwe versie onder de naam Star Tours: The Adventures Continue. De attractie stond in het themagebied Tomorrowland.

Tokyo Disneyland[bewerken]

Deze versie werd geopend op 12 juli 1989 en stond in het themagebied Tomorrowland. Op 2 april 2012 werd de attractie gesloten om plaats te maken voor Star Tours: The Adventures Continue die in de lente van 2013 is geopend.

Disney's Hollywood Studios[bewerken]

Deze versie is geopend op 15 december 1989 en is afgebroken op 7 september 2010. De simulator stond in het themagebied Echo Lake. De simulator is vervangen voor de in 2011 geopende Star Tours: The Adventures Continue. Deze versie kenmerkte zich door een grote robot die bij de entree stond.

Disneyland Park Parijs[bewerken]

Deze versie is geopend op 12 april 1992 en is daarmee zowel de laatst geopende als de laatst overgebleven Star Tours van alle Disney-parken. De simulator staat in het themagebied Discoveryland. In de attractie staan zes simulators opgesteld waarin per simulator ruimte is voor maximaal 40 bezoekers per simulator. De attractie zal rond eind 2016 sluiten en worden vervangen door Star Tours: The Adventures Continue, zodat deze weer kan openen in 2017 wanneer het park 25 jaar bestaat. [1]

Veiligheid[bewerken]

Afhankelijk van het Disney-park dient elke bezoeker een minimale lengte van 102 cm of 130cm te hebben. De attractie wordt afgeraden voor bezoekers jonger dan drie jaar. Bezoekers jonger dan zeven jaar mogen de attractie alleen betreden onder begeleiding van een volwassen persoon. Alle bezoekers dienen tijdens de rit een veiligheidsgordel te dragen.

Externe links[bewerken]