Star Wars: Episode II: Attack of the Clones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Star Wars: Episode II -
Attack of the Clones
Star Wars: Episode II: Attack of the Clones
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie George Lucas
Producent Rick McCallum
Scenario George Lucas
Jonathan Hales
Hoofdrollen Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Anthony Daniels
Kenny Baker
Frank Oz
Muziek John Williams
Montage Ben Burtt
Cinematografie David Tattersall
Productiebedrijf Lucasfilm Ltd.
Distributie 20th Century Fox
Première 12 mei 2002 (Los Angeles)
Vlag van Nederland 17 mei 2002
Vlag van België 17 mei 2002
Genre Sciencefiction
Speelduur 142 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 115 miljoen
Opbrengst US$ 654 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 16
Overige nominaties 54
Voorloper Episode I - The Phantom Menace (1999)
Vervolg Episode III - Revenge of the Sith (2005)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones is het tweede, maar als vijfde gemaakte deel uit de Star Wars-saga. Deze Amerikaanse film werd gemaakt in 2002 en geregisseerd door George Lucas naar een eigen scenario.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tien jaar zijn verstreken sinds de vorige film. Er heerst onrust in de Galactische Republiek. Steeds meer planeten hebben zich afgescheiden van de Republiek en vormen nu als de Separatisten een grote dreiging onder leiding van een voormalige Jedi, graaf Dooku. De Republiek moet het hoofd bieden aan deze nieuwe dreiging en daarom wordt er in de senaat druk gediscussieerd of er een groot algemeen leger voor de Republiek komen moet. Op Coruscant wordt een aanslag gepleegd op Padmé Amidala om haar te vermoorden, maar dat mislukt.

Na nog een aanslag verijdeld te hebben, krijgt Obi-Wan opdracht om de moordenaar op te sporen, terwijl Anakin de jonge vrouw moet blijven bewaken. Obi-Wan heeft een mysterieuze gifpijl gevonden waarmee Zam Wesell, degene die Amidala probeerde te vermoorden, werd neergeschoten door een premiejager. Anakin gaat samen met Padmé naar Naboo. Daar krijgt Anakin steeds dromen over zijn moeder.

Obi-Wan gaat naar zijn oude vriend Dexter Jettster. Dexter heeft al jaren gereisd en daarom vraagt Obi-Wan aan hem waar de gifpijl vandaan komt. Dexter vertelt hem dat de gifpijl van een wapen van een Kamino Clone Trooper komt. Obi-Wan gaat naar de planeet Kamino, waar al bijna tien jaar wordt gewerkt aan een geheim Kloonleger voor de Republiek. De man die ervoor gekloond werd, Jango Fett, doet echter nogal geheimzinnig tegen Obi-Wan en vlucht met zijn zoon Boba (die eigenlijk ook een kloon van hem is) in hun ruimteschip Slave I richting de planeet Geonosis, waar op dat moment de Seperatisten de baas zijn.

Er wordt een gevecht gehouden in de ruimte tussen de Slave I en Obi-Wans ruimteschip. Jango Fett weet met zijn zoon naar Geonosis te gaan, terwijl Obi-Wan zich verschuilt achter een steen. Obi-Wan reist naar Geonosis. Daar is hij getuige hoe een enorm droidleger gebouwd wordt en hoe Dooku met de belangrijkste en graaierigste commerciële organisaties, waaronder de Handelsfederatie, de Confederatie van Onafhankelijke Stelsels opricht, maar hij wordt gevangengenomen.

Anakin en Padmé zijn intussen op Naboo hevig verliefd geworden, maar kunnen hier niet mee leven omdat het Anakin als Jedi verboden is zich aan iemand te binden. Tegelijkertijd heeft Anakin angstdromen over zijn moeder Shmi Skywalker. Hij wil haar zoeken op Tatooine en Padmé gaat mee zodat hij zijn plicht voor haar toch niet verzaakt.

Op Tatooine maken Anakin en Padmé kennis met Shmi's nieuwe echtgenoot Cliegg Lars en diens zoon en schoondochter Owen en Beru Whitesun Lars. Cliegg vertelt Anakin dat Shmi is ontvoerd door Tuskens, een nomadenvolk op Tatooine. Anakin gaat op een speeder op weg naar de Tuskens, waar hij ziet hoe zijn moeder Shmi sterft en uit boosheid alle Tuskens doodt. Anakin keert met het dode lichaam van zijn moeder terug naar Cliegg. Daar wordt Shmi begraven.

Gezien de toenemende dreiging worden de bevoegdheden van Grootkanselier Palpatine uitgebreid. Deze besluit het Kloonleger voor de Republiek te gebruiken tegen de Separatisten.

R2-D2 krijgt bericht dat Obi-Wan gevangen is genomen op Geonosis. Daarom reizen Anakin en Padmé naar Geonosis. C-3PO gaat ook mee. Anakin, Padmé, R2-D2 en C-3PO worden daar gevangen gehouden. Er wordt op de planeet een gevecht gehouden tussen Obi-Wan, Anakin en Padmé en drie monsters in een arena.

Terwijl Yoda het Kloonleger formeel gaat activeren, gaan alle beschikbare Jedi onder leiding van Mace Windu naar Geonosis om Obi-Wan, Anakin en Padmé te redden. Dit lijkt succes te hebben, maar uiteindelijk worden de Jedi en Padmé toch door het leger droids in het nauw gedreven. Totdat Yoda met de Clone Troopers ten tonele verschijnt. De Separatistenleiders vluchten. Obi-Wan en Anakin gaan Dooku achterna. Als Obi-Wan en Anakin Dooku vinden, raakt Obi-Wan gewond en Anakins arm wordt eraf gehakt. Yoda blijkt echter wel tegen hem opgewassen, maar met de duistere krachten van de Sith weet Dooku toch te ontkomen.

Dooku, alias Darth Tyranus, komt aan op Coruscant bij zijn meester Darth Sidious met het nieuws dat alles volgens plan verloopt en tevens met speciale bouwplannen van de Death Star. De Kloonoorlogen zijn uitgebroken en het melkwegstelsel zal verscheurd worden door deze enorme oorlog. Maar ondanks alles treden Anakin en Padmé op Naboo in het geheim in het huwelijk, met C-3PO en R2-D2 als getuigen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
McGregor, Ewan Ewan McGregor Obi-Wan Kenobi
Portman, Natalie Natalie Portman Padmé Amidala
Christensen, Hayden Hayden Christensen Anakin Skywalker
Lee, Christopher Christopher Lee Graaf Dooku / Darth Tyranus
Jackson, Samuel L. Samuel L. Jackson Mace Windu
Oz, Frank Frank Oz Yoda (stem)
McDiarmid, Ian Ian McDiarmid Kanselier Palpatine / Darth Sidious
August, Pernilla Pernilla August Shmi Skywalker
Morrison, Temuera Temuera Morrison Jango Fett
Smits, Jimmy Jimmy Smits Senator Bail Organa
Thompson, Jack Jack Thompson Cliegg Lars
Walsman, Leeanna Leeanna Walsman Zam Wesell
Best, Ahmed Ahmed Best Jar Jar Binks
Byrne, Rose Rose Byrne Dormé
Ford Davies, Oliver Oliver Ford Davies Sio Bibble
Falk, Ronald Ronald Falk Dexter Jettser (stem)
Laga'aia, Jay Jay Laga'aia Kapitein Typho
Secombe, Andy Andy Secombe Watto (stem)
Daniels, Anthony Anthony Daniels C-3PO
Carson, Silas Silas Carson Ki-Adi-Mundi
Nute Gunray
Dharker, Ayesha Ayesha Dharker Koningin Jamillia
Edgerton, Joel Joel Edgerton Owen Lars
Logan, Daniel Daniel Logan Boba Fett
Piesse, Bonnie Bonnie Piesse Beru Lars
Phelan, Anthony Anthony Phelan Lama Su (stem)
Owen, Rena Rena Owen Taun We (stem)
McGrath, Alethea Alethea McGrath Madame Jocasta Nu
Ruscoe, Alan Alan Ruscoe Lott Dod
Sloan, Matt Matt Sloan Plo Koon
Segura, Veronica Veronica Segura Cordé
Bowers, David David Bowers Mas Amedda
Rowan, Matt Matt Rowan Senator Orn Free Taa
Jensen, Zachariah Zachariah Jensen Kit Fisto
Baker, Kenny Kenny Baker R2-D2
Clarke, Gin Gin Clarke (archief materiaal) Adi Galllia
Bonfils, Khan Khan Bonfils (archief materiaal) Saesee Tiin
Cottrell, Michaela Michaela Cottrell (archief materiaal) Even Piell
O'Neill Joti, Dipika Dipika O'Neill Joti (archief materiaal) Depa Billaba
Allen, Amy Amy Allen Aayla Secura
Csokas, Marton Marton Csokas Poggle the Lesser (stem)
Neeson, Liam Liam Neeson Qui-Gon Jinn (stem)
Star, Jimmy Jimmy Star Naboo Bewoner
Wood, Matthew Matthew Wood Magaloof (stem)
Seboca (stem)

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De Star Wars saga werd door George Lucas al in de jaren 70 van de twintigste eeuw geschreven als basis voor zes films. In 1999 en 2000 verwerkte Lucas zijn originele plannen voor een tweede film tot een scenario. Jonathan Hales, die zelf bekend is van de The Young Indiana Jones Chronicles, werkte ook mee aan de film als co-schrijver.

Het filmen op locatie gebeurde onder ander in de Tunesische woestijn, in het Plaza de España in Sevilla, Spanje, in Italië in het Villa del Balbianello, en bij het voormalige koninklijke Palace of Caserta. Op zijn eigen aandringen kreeg Samuel L. Jacksons personage Mace Windu een paars lichtzwaard in plaats van de traditionele groene en blauwe.

Net als zijn voorganger, The Phantom Menace, zorgde Attack of the Clones ervoor dat Hollywood meer en meer gebruik ging maken van digitale animatie in films. Zo werd onder andere het personage Yoda in deze films neergezet middels computeranimatie, terwijl hij in de vorige film en de originele trilogie een pop was.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Star Wars: Episode II: Attack of the Clones (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De filmmuziek werd gecomponeerd door John Williams. Deze muziek werd op 23 april 2002 ook op een soundtrackalbum uitgebracht door Sony Classical Records.

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

Net als The Phantom Menace kreeg Attack of the Clones gemengde reacties. Wel deed de film het op zowel Rotten Tomatoes als de IMDb iets beter dan zijn voorganger. Critici die de film niet goed vonden beschreven vooral dat ze de dialogen “stijf en plat” vonden.

De film bracht in Amerika $310.676.740 op, en $338.721.588 in de rest van de wereld. Daarmee was de film financieel gezien minder succesvol dan zijn voorganger. Het was niet de best lopende film van 2002.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

“Attack of the Clones” won in totaal 10 prijzen:

  1. 2003: de Saturn Award voor beste kostuums
  2. 2003: de Saturn Award voor beste speciale effecten
  3. 2003: de BMI Film Music Award
  4. 2002: de Bogey Award in Platin
  5. 2003: de Empire Award voor scène van het jaar.
  6. 2003: de MTV Movie Award voor beste gevecht.
  7. 2003: de Golden Raspberry Award voor slechtste scenario.
  8. 2003: de Golden Raspberry Award voor slechtste mannelijke bijrol (Hayden Christensen)
  9. 2002: de Teen Choice Award voor Film - Choice Actress, Drama/Action Adventure
  10. 2003: de VES Award voor Best Matte Painting in a Motion Picture

Ook zijn er door de film nog 6 prijzen gewonnen in combinatie met andere Star Wars of Lucasfilms.

Daarnaast werd de film ook voor vele prijzen genomineerd, waaronder een Academy Award voor beste visuele effecten.

Animatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen Episode II en Episode III vond de serie Star Wars: The Clone Wars plaats, die werd afgetrapt met een film in 2008.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]