Lijst van rassen uit Star Wars (U-Z)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een lijst van rassen uit de Star Warsfilmserie met een beginletter in de reeks U tot en met Z.

Ubese[bewerken]

Ubese zijn humanoïde wezens die voornamelijk werken als huursoldaten of premiejagers. Ze zijn erg agressief. Hun thuiswereld is niet bekend, maar volgens geruchten had de Galactische Republiek de Ubese’s planeet gebombardeerd in oude tijden. De Ubese leven teruggetrokken in geheime genootschappen. Ze hebben een grote haat tegen de Jedi, dus gebruiken ze vooral wapens die een lichtzwaard kunnen weerstaan.

Ugnaught[bewerken]

Een Ugnaught

Ugnaughts zijn een ras van de planeet Gentes, in het Anoatsysteem. Ze zijn ongeveer een meter hoog en hebben een levensverwachting van 200 jaar.

Ugnaughts zijn een vredelievend ras. Banen en vaardigheden worden van ouders op kinderen doorgegeven.

Drie stammen van Ugnaugts werden gezien in Cloud City in de film “The Empire Strikes Back”. Veel Ugnaughts vluchtten weg uit de stad toen het keizerrijk de stad innam, maar keerden terug na de val van het keizerrijk.

Umbaran[bewerken]

Umbarans verblijven in de duistere wereld van Umbara, diep in de Ghost Nebula. Ze hebben de gave om mensen te manipuleren of zelfs te beheersen.

Unu[bewerken]

Unu zijn een van de subrassen van de Killiks. Ze verzorgden de Jedi Raynar Thul toen hij neerstortte op hun planeet. Ze komen voor in de The Dark Nest trilogie van Troy Denning.

Utai[bewerken]

De Utai zijn een van de twee rassen die de planeet Utapau bewonen. Hun ogen zitten op lange steeltjes. Verder hebben ze een kort lichaam, twee tenen per voet en drie vingers per hand.

De Utai gemeenschap bestaat samen met die van de Pau'an. De Utai worden enkel gezien in Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith.

Utapaun[bewerken]

De oorspronkelijke bewoners van Utapau. Ze zijn onder te verdelen in twee subrassen: de grotere verder Pau'ans en de kleinere Utai.

Vaathkree[bewerken]

Dit ras is afkomstig van de planeet Vaathkree. Ze lijken te zijn gemaakt van steen en metaal, maar dat is slechts hun pantser. Ze staan bekend om hun religie.

Varactyl[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Varactyl voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Veknoid[bewerken]

Veknoids, ook wel Velkoids genoemd, zijn een volk dat woont op de planeet Moonu Mandel. De beroemde podracer Teemto Pagalies was een Veknoid, evenals jedimeester Zao.

Vella[bewerken]

Vella zijn de amfibische inwoners van de planeet Velreone.

Verpine[bewerken]

De Verpine bewonen het Roche asteroïdeveld alwaar ze de compagnie Slayn & Korpil runnen. Ze kunnen met elkaar communiceren via een organisch radiosignaal via hun antennes. Ze kunnen ook met het blote oog microscopische beschadigingen zien, wat hen tot uitstekende monteurs maakt.

Vodran[bewerken]

De Vodrans zijn een ras van 1.8 meter hoge humanoïde reptielen. Ze hebben een harde huid die qua kleur varieert van olijf tot bruin. Ze zijn warmbloedig. Vodran komen van de gelijknamige planeet.

Voor oprichting van de Galactische Republiek werden Vodrans benaderd door Dojundo the Hutt, een afgezand van de Hutts, die hen om hulp vroeg voor de oorlog tegen Xim the Despot. De Vodran gingen akkoord. Na verloop van tijd gingen de Vodran zelfs de Huttcultuur zien als hun eigen cultuur.

Vor[bewerken]

De Vor zijn een pterosaur-achtig ras van de planeet Vortex. Ze gebruiken in conflicten liever hun sterke moraal en intellect dan brute kracht.

Vornskr[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vornskr voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voxen[bewerken]

de Voxen zijn een reptielachtig ras bekend om hun sterke verdedigingsmechanisme. Ze zijn zeer wendbaar, hebben giftige uitsteeksels aan hun lichaam, en kunnen een zuur spuwen. Ze werden gebruikt door de Yhuzzan Vong tijden de "New Jedi Order" tijdsperiode.

Vratix[bewerken]

De Vratix zijn oorspronkelijke inwoners van de planeet Thyferra. Ze zin een essentieel in de creatie van het genezende middel Bacta. De Vratix zijn met meer dan de menselijke inwoners van de planeet, maar worden toch gezien als een minderwaardig ras.

De Vratix zijn humanoïde insecten. Ze hebben grote facetogen en drie paar poten.

Vulptereen[bewerken]

Vulptereen zijn een ras van de planeet Vulptereen. De podracer Dud Bolt was een van hen.

Vurk[bewerken]

Vurks zijn een reptielachtig ras met donkere ogen en het uiterlijk van een parasaurolophus. Ze komen van de planeet Sembla, en waterrijke wereld.

De Vurks zijn nomaden en worden vaak als primitief gezien door andere rassen.

Jedimeester Trebor was een Vurk.

Wampa[bewerken]

Een Wampa

Wampas zijn roofdieren van de planeet Hoth. Ze lijken qua uiterlijk nog wel het meest op Yeti’s. Ze hebben en witte vacht, en klauwen aan hun handen. Ze voeden zich met rauw vlees.

Deze omnivoren vielen geregeld de rebellen aan tijdens hun verblijf in Echo Base op de planeet Hoth. Een wampa viel Luke Skywalker aan toen die op patrouille was op Hoth, en nam hem mee naar zijn grot. Luke kon ontsnappen door met zijn lichtzwaard een arm van de Wampa af te hakken. Skywalker heeft daar een litteken aan overgehouden.

Weequay[bewerken]

Een ras van humanoïde wezens afkomstig van de planeet Sriluur. Ze hebben een harde huid die bij vrijwel elk individu is aangetast door de zandstormen op hun planeet. Hun ogen zijn donker en liggen diep in hun kassen.

Weequay hebben tradities die sterk geworteld zijn in hun religie. Veel van hun cultuur draait om het aanbidden van meerdere goden. Ze worden vaak ingezet als bodyguards door de Hutts.

Wharl[bewerken]

Wharls is een andere naam voor de Tchuukthai.

Whill[bewerken]

Whills zijn een vage referentie naar een relatief alom aanwezige, maar toch afstandelijke orde. Toen George Lucas begon met zijn Star Wars project, was hij eerst van plan de Whill als verteller op te laten treden. Volgens fans van de films was Yoda deels getraind door de Whill, maar George Lucas ontkent dit.

Whiphid[bewerken]

Whiphids zijn kleine gespierde wezens met grote horens. Ze komen van de planeet Toola. Whiphid zijn grote jagers, en exporteren ijs naar andere planeten. Ze kunnen ook een coma-achtige toestand betreden om te genezen van grote verwondingen.

Een bekende Whiphid was J'Quille, die werkte voor Jabba de Hutt maar ooit probeerde Jabba te vermoorden.

Veel Whiphids werken in de onderwereld.

Wirutid[bewerken]

Een Wirutid is een zeer intelligent soort schimmel dat een menselijke gedaante kan aannemen als bescherming.

Wol Cabasshite[bewerken]

De Wol Cabasshites zijn een uniek voorbeeld van een cultuur die zich heeft ontwikkeld tot intelligent leven zonder de noodzaak voor technologie. Hun levenscyclus is voor de meeste buitenstaanders bizar.

Wol Cabasshites kunnen in zeer erbarmelijke omstandigheden overleven, waaronder in het vacuüm van de ruimte. Met een plasmarijk dieet en een buitengewoon hoge hoeveelheid metaal in hun bloed kunnen Wol Cabasshites een magnetisch veld opwekken rondom zichzelf. Met dit veld kunnen ze onder andere communiceren tot op 25 meter afstand. Ze kunnen er ook magnetische velden van apparaten mee beheersen.

Wol Cabasshite planten zich vooral aseksueel voort.

Wookiee[bewerken]

Wookie
1rightarrow blue.svg Zie Wookiee voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wroonian[bewerken]

Wroonians zijn een humanoïde ras met en blauwe huid. Ze komen van de planeet Wroona.

X'ting[bewerken]

De X'ting zijn een insectachtig ras van de planeet Cestus. Ze kunnen om de drie jaar van geslacht veranderen. In de roman Cestus Deception werd vermeld dat ze met uitsterven worden bedreigd.

Xexto[bewerken]

De Xexto zijn 1.3 meter hoge wezens met vier armen, twee benen en een lange nek. Ze komen van de planeet Troiken. Een bekende Xexto is de podracer Gasgano. Ook jedimeester Yarael is een Xexto.

Yam'rii[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Yam'rii voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Y'bith[bewerken]

De Y'bith zijn een subras van de Bith, een volk van de planeet Clak'dor VII. De Bith bouwden miljoenen jaren geleden al grote steden op hun planeet. 300 jaar geleden ontstond er echter een burgeroorlog, waarbij een biologisch wapen werd gebruikt. De meeste Bith kwamen om, maar sommigen ontwikkelden een immuniteit voor het wapen en werden Y'bith, wat te vertalen is als "Spook Bith."

De Y’bith staan bekend om hun vaardigheden op het gebied van biologie. Ze worden maar ten dele geaccepteerd door de Bithcultuur.

De Y'bith proberen al lange tijd geaccepteerd te worden in de Galactische gemeenschap. Ze hebben zich ook op andere werelden gevestigd, waaronder Nar Shaddaa en Coruscant.

Yaka[bewerken]

De Yaka zijn een raas van bijna menselijke cyborgs. Ze werden cyborgs nadat hun thuisplaneet eeuwen geleden werd aangevallen door de superintelligente Arkanians. Zij dwongen de Yaka een operatie te ondergaan die hen tot cyborgs maakte.

Yaka’s zijn een stuk slimmer dan ze eruit zien. Een bijeffect van de implantaten is dat ze een bizar gevoel voor humor hebben.

Yevetha[bewerken]

Yevetha zijn een ras van skeletachtige humanoïden. Het ras is erg zeldzaam, en sommigen beweren zelfs dat ze al uitgestorven zijn. Ze komen/kwamen van de planeet N'zoth, vlak bij de diepe kern van het Star Warssterrenstelsel.

De Yevetha waren enorm op zichzelf en beschouwden alle andere rassen als ongedierte. In het Galactische Keizerrijk werden ze ingezet als monteurs, vooral vanwege hun ervaring op het gebied van technologie. De Yevetha kwamen echter in opstand, namen de Black 15 hangar over, en maakten de keizerlijke soldaten aldaar tot slaven.

In hun gloriedagen hadden de Yevetha een groot aantal Imperial Star Destroyers, Interdictor Cruisers en hun eigen schepen tot hun beschikking.

Yoda’s Ras[bewerken]

Een ras wiens echte naam niet bekend is, en waarvan Yoda het enige lid is dat in de films wordt gezien. Ze zijn kleine groen humanoïde aliens met puntige oren, en drie vingers aan elke hand.

Yuuzhan Vong[bewerken]

De Yuuzhan Vong zijn een ras van buiten het Star Warssterrenstelsel. Ze zijn de primaire antagonisten in de The New Jedi Order-boekenreeks.

De Yuuzhan Vong komen van een levende planeet. Al hun technologie en machines zijn biologisch van aard. Ze kunnen niet gedetecteerd worden middels de Kracht, en zijn immuun voor rechtstreekse kracht-aanvallen.

De Yuuzhan Vong zien het als hun missie het universum te ontdoen van technologie, daar volgens hun geloof biologische machines zoals zij die hebben de toekomst zijn. Toen het Galactische Keizerrijk was gevallen maar de nieuwe Republiek nog in de kinderschoenen stond, zagen de Yuuzhan Vong hun kans om het sterrenstelsel binnen te dringen.

Yuzzem[bewerken]

De Yuzzem zijn een groot machtig ras van zoogdierachtige wezens. Ze lijken qua uiterlijk op Wookiees, maar dan met een meer wolfachtig uiterlijk. De meeste waren tot slaven gemaakt ten tijde van het Galactische Keizerrijk. Hun thuisplaneet is Ragna III.

Yuvernian[bewerken]

De Yuvernians zijn een soort reptiel/paard hybriden van de planeet Yuvern. Een Yuvernian genaamd Cane Adiss was te zien in Jabba’s paleis in Episode: VI.

Yuzzumi[bewerken]

De Yuzzums zijn zoogdieren met een vacht, een brede mond bovenop hun hoofd en lange benen. Ze wonen op de bosmaan Endor, en zijn minder intelligent dan Ewoks. Ze jagen in groepen. Sommige Yuzzumi zijn door andere rassen gevangen als huisdieren.

Zabrak[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zabrak voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zandmensen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tusken Raiders voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zeltron[bewerken]

Dit ras verscheen voor het eerst in de originele Marvel Comics Star Wars serie.

De Zeltrons zijn een bijna menselijk ras van de planeet Zeltros. Hun huid is helder roze tot diep rood, een kleur die ze te danken hebben aan de straling van hun zon. Ze kunnen sterke feromonen afscheiden, die effect hebben op zowel een individu als een hele groep.

Zeltrons kunnen gevoelens van anderen voelen, en hun eigen gevoelens op anderen overbrengen. Derhalve is hun liefde en comfort erg belangrijk voor hen. Hun overheid zorgt ervoor dat niemand van de Zeltrons ongelukkig is. Ze geven niet veel om planetaire verdediging of militaire strijdkrachten. Desondanks zijn ze wel bedreven vechters die te allen tijde in goede conditie blijven.

Zhell[bewerken]

De Zhell zijn vermoedelijk een oud ras waaruit de mens is geëvolueerd. Ze waren dominant op Coruscant tot de Taung de planeet overnamen.