Jabba de Hutt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jabba Desilijic Tiure
Personage uit Star Wars
Jabba de Hutt
Filmgegevens
Acteur(s) A New Hope:
Declan Mulholland (stand-in)
Return of the Jedi:
Larry Ward (stem)
Mike Edmonds (poppenspeler)
Toby Philpott (poppenspeler)
David Alan Barclay (poppenspeler)
Episodes I, IV en VI
Gegevens personage
Soort Hutt
Thuiswereld Nal Hutta
Geslacht Man
Geboortedatum 596 BBY
Sterfdatum 4 ABY
Organisatie(s) Eigen criminele rijk
Positie(s) Misdaadbaas
Wapens Premiejagers, smokkelaars, moordenaars, Skiff Guards, Gamorean Guards en slaven
Lijst van personages

Jabba Desilijic Tiure, beter bekend als Jabba de Hutt, is een personage uit de Star Wars saga. Hij is een gangsterbaas op de zandplaneet Tatooine en komt voor in Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, Star Wars: Episode IV - A New Hope, Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi en in de animatiefilm en serie Star Wars: The Clone Wars.

Personage[bewerken | brontekst bewerken]

Jabba is een 600 jaar oude Hutt. Net als zijn soortgenoten komt hij oorspronkelijk van de planeet Nal Hutta, maar verblijft al jaren op Tatooine. Hij heeft hier een eigen crimineel netwerk opgebouwd. Jabba bezit vele slaven en slavinnen, runt de beroemde podraces en in zijn hoofdkwartier is er - klaarblijkelijk - altijd een feestje aan de gang. Jabba wordt zelf gekenmerkt door zijn hebzucht en vraatzucht. Zijn reputatie als crimineel meesterbrein is bekend in het geheel Star Wars-sterrenstelsel.

Ofschoon hij een invloedrijk wezen is, is Jabba de Hutt een wanstaltig gedrocht om te zien; bestaande uit een grote rozige vleesmassa met tentakels om zijn slaven en slavinnen, meestal beeldschone vrouwelijke Twi'leks, bij de lurven te pakken op ieder moment dat hem aanstaat.

Jabba en zijn ras waren ooit heersers over Tatooine, maar nadat het Galactische Keizerrijk de planeet innam trok Jabba zich terug in zijn eigen paleis. Het Keizerrijk deed blijkbaar niets om de criminaliteit te stoppen, dus kon Jabba vanuit zijn paleis zijn criminele handeltje voort zetten.

Jabba heeft een duister gevoel voor humor. Toch kent hij zeldzame momenten waarin hij anderen helpt. In het Star Wars Expanded Universe bevindt zich een verhaal waarin Jabba een Chevin genaamd Ephant Mon beschermt tegen de vrieskou op een planeet door hem met zijn lijf te bedekken. Nadat de twee zijn gered wordt Ephant Jabba's trouwste dienaar en de enige persoon die Jabba echt vertrouwt.

Rol in de Star Wars-saga[bewerken | brontekst bewerken]

Jabba is te zien in Star Wars: Episode I: The Phantom Menace (1999), maar hierin heeft hij een bijrol. Hij opent de jaarlijkse podrace met een gong. Tien jaar later, tijdens de Kloonoorlogen, is Jabba ook aanwezig. In de animatiefilm Star Wars: The Clone Wars (2008) speelt Jabba een grotere rol, zijn zoon is hier ontvoerd en de Galactische Republiek en de Jedi-orde brengen hem terug bij de gangsterbaas. Na de film volgt de bijpassende serie waarin ook Jabba een rol heeft.

Jabba de Hutt was aanvankelijk een onzichtbaar personage waarover gesproken werd in Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977) en Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back (1980). Uit de dialogen was af te leiden dat Han Solo diep in de schulden zat bij Jabba. Als Han niet snel over de brug zou komen, zou Jabba een prijs op zijn hoofd laten zetten. Dat gebeurde uiteindelijk ook, en de premiejager Boba Fett bracht Han Solo naar Jabba.

Op de speciale editie van Episode IV: A New Hope (uitgebracht in 1997) is een extra scène geplaatst waarin Jabba ook even voorkomt. Hierin komt hij persoonlijk Han aan zijn schuld herinneren. Han overtuigt hem dat hij net een klusje heeft gekregen dat hem een hoop geld gaat opleveren (Luke Skywalker en Obi-Wan Kenobi naar Alderaan brengen). Jabba gaat akkoord, maar waarschuwt Han dat dit zijn laatste kans is. Deze scène was in 1977 al opgenomen met acteur Declan Mulholland als stand-in voor Jabba. Hij zou later worden vervangen door een stop-motion versie van Jabba, maar dat is nooit gebeurd. In 1997 besloot George Lucas de scène alsnog toe te voegen met een digitaal geanimeerde versie van Jabba. De digitale versie is verbeterd op de dvd-versie en op de blu-rayversie.

Jabba verschijnt voor het eerst in beeld in Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi (1983), wanneer Luke Skywalker en de Rebellen een poging doen Han te bevrijden. Hij vangt R2-D2 en C-3PO als zijn robotdienaren, en maakt van Leia Organa een slavin. Eerst probeert hij Luke aan de Rancor te voeren, maar wanneer Luke dit monster verslaat, geeft Jabba het bevel om Luke, Han en Chewbacca te laten executeren door ze in de put van de Sarlacc, een monster waarin slachtoffers gedurende duizend jaar langzaam verteerd worden, te gooien. Luke en co kunnen ontsnappen, en in de ontstane chaos wordt Jabba gewurgd door Leia.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de sciencefictionparodiefilm Spaceballs werd Jabba de Hutt geparodieerd als het personage "Pizza de Hutt", geïnspireerd op de restaurantketen Pizza Hut.
  • Omdat Jabba pas voor het eerst in beeld verscheen in Return of the Jedi, was het voor uitkomst van deze film onduidelijk hoe hij er precies uitzag. Dit heeft ertoe geleid dat in Star Wars-media gepubliceerd voor uitkomst van Episode VI: Return of the Jedi Jabba er vaak anders uitziet dan in de film. Zo is Jabba the Hutt bijvoorbeeld in de Marvel Comics-strip van A New Hope een humanoïde walrus.
  • Sinds Jabba's optreden in Episode VI: Return of the Jedi is het personage zeker in Amerika een belangrijk icoon geworden in popcultuur. Zo wordt hij geregeld aangehaald als personificatie van corruptie, hebzucht en obesitas.
Zie de categorie Jabba the Hutt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.