Wurging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

(Ver)wurging, verhanging of strangulatie is een methode om een lucht-ademend organisme te doden. Door het dichtknijpen van de luchtpijp en/of de halsslagaders sterft het slachtoffer, als dit te lang duurt, aan de gevolgen van zuurstofgebrek (verstikking). Wanneer de zuurstoftoevoer naar de hersenen volledig is afgesloten, volgt bewusteloosheid doorgaans snel. Het maakt hierbij echter veel uit of alleen de toevoer van lucht naar de longen wordt afgesloten, wat pas na minuten tot bewusteloosheid leidt, of dat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken, waarbij dit effect veel sneller intreedt (seconden). In de forensische geneeskunde wordt de term 'wurging' (met de handen) vaak onderscheiden van verstikking door omsnoering (met touw, sjaal of dergelijke voorwerpen) en van verstikking door het bedekken van mond en neus met bijvoorbeeld een kussen.

Doodstraf[bewerken]

Verwurging is lange tijd een methode geweest om de doodstraf uit te voeren. Bij verwurging werd de veroordeelde aan een paal gebonden (zittend of staand), waarna de beul van achteren een koord om de nek steeds strakker aandraaide. In de Nederlanden was wurging evenals verdrinking lange tijd een straf die vooral aan vrouwen werd opgelegd als alternatief voor ophanging. Hiermee werd voorkomen dat mannelijke toeschouwers van de executie onder de rok van de veroordeelde vrouw konden kijken. Om de straf extra wreed te maken, kon de rechter de beul vragen de wurging te onderbreken. Mensen die veroordeeld waren tot de brandstapel werden vaak eerst gewurgd, levend verbranden was voorbehouden aan de ernstiger gevallen. In 1809 werd wurging een van de drie toegestane methoden om de doodstraf te voltrekken, naast ophanging en onthoofding.

In Spanje werd verwurging (garrote) als manier om de doodstraf te voltrekken pas in 1974 afgeschaft.

Zelfverdediging[bewerken]

Verwurging is ook een techniek die bij vechtsporten zoals jiujitsu, karate en judo wordt geleerd. Hierbij zal de uke normaal gesproken afkloppen voordat hij of zij het bewustzijn verliest. De tori zal de techniek onmiddellijk bij het afkloppen staken. Zoals er vele soorten verwurgingen bestaan, van voren, van achteren, van dichtbij, met de handen, met de benen, met de arm, enzovoorts, zijn er nog meer verdedigingstechnieken hiertegen.

Seksuele wurging[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie wurgseks voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zuurstofgebrek veroorzaakt een toestand in de hersenen die op een lichte roes lijkt. Een orgasme zal dan veel heviger zijn dan normaal. Sommige koppels knijpen tijdens geslachtsgemeenschap elkaars keel dicht om dit te bereiken (wurgseks). Andere mensen masturberen terwijl ze aan een zelfgeknoopte strop hangen. In beide gevallen zijn de risico's groot, omdat men per ongeluk de partners keel te lang kan dichtknijpen, of na de seksuele bevrediging niet meer uit de strop kan komen.

Zie ook[bewerken]