Wurgseks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wurgseks (ook ademhalingscontrole, erotische asphyxiatie, breathplay of breath control) is een seksuele handeling waarbij de adem tijdelijk ontnomen wordt door middel van het dichtknijpen van de keel of andere methoden. Het kan leiden tot zuurstofgebrek in de hersenen waardoor een lichte trip kan ontstaan.

In sommige gevallen speelt het uitoefenen van macht een rol, maar meestal gebeurt het op verzoek van de partner. Bij masturbatie wordt dit ook wel auto-erotische asfyxie (AEA) genoemd. Erotische wurging is reeds eeuwen oud.

Risico's[bewerken]

Bedrijven van wurgseks kan tot de dood leiden, zeker wanneer men dit doet zonder een deskundige partner. Het precieze aantal doden door wurgseks is onbekend; in de Verenigde Staten komen volgens een vaak genoemde schatting jaarlijks zo'n 250 tot 1000 personen door wurgseks om het leven.[bron?] In Nederland kwamen volgens het CBS door auto-erotische verstikking in 1998 acht gevallen, in 1999 twaalf, en in 2000 vijf personen om het leven. Seksuoloog Rik van Lunsen van het AMC schat door gebrek aan registratie het aantal doden hoger in, op jaarlijks 60.[1]

Overleden personen[bewerken]

Zie ook[bewerken]