Wurgseks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Choking - 365 Day 59 (4986869985).jpg

Wurgseks (ook choking, ademhalingscontrole, erotische asphyxiatie, breathplay of breath control) is een seksuele handeling waarbij de ademhaling tijdelijk onderbroken wordt.

Het leidt tot zuurstofgebrek in de hersenen waardoor een lichte trip kan ontstaan. In sommige gevallen speelt het uitoefenen van macht een rol, maar meestal gebeurt het op verzoek van de partner. Bij masturbatie wordt dit ook wel auto-erotische asfyxie (AEA) genoemd.

Handelingen waarbij de ademhaling onderbroken worden zijn riskant en kunnen dodelijk aflopen.

Technieken[bewerken | brontekst bewerken]

Het beheersen van de ademhaling kan via verschillende technieken. Het kan door de mond of neus te blokkeren met een mondknevel, tape of masker, lichaamsdelen zoals een hand of gezicht of gebruik te maken van plastic folie of onderdompeling. Daarnaast kan de zuurstoftoevoer in het lichaam beperkt worden door de slagaders in de nek of luchtpijp in te drukken.[1]

Risico's[bewerken | brontekst bewerken]

Hersenen kunnen maximaal drie minuten zonder zuurstof, daarna ontstaat ernstig hersenletsel. Het dichtknijpen van de luchtpijp kan daarnaast ook plaatselijk letsel veroorzaken. Wurgseks kan tot verstikking leiden, zeker wanneer men dit doet zonder een waakzame partner. In Nederland kwamen volgens het CBS bij auto-erotisch ongevallen door verstikking in 1998 acht gevallen, in 1999 twaalf, en in 2000 vijf personen om het leven. Seksuoloog Rik van Lunsen van het AMC schat door gebrek aan registratie het aantal doden hoger in, op jaarlijks 60.[2] Een van de eerst geregistreerde door wurgseks omgekomen personen is componist Franz Kotzwara in 1791.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het zichzelf of elkaar op verzoek verwurgen staat bij kinderen bekend als het stikspelletje en kan in enkele gevallen dodelijk aflopen.[3] In Franssprekende landen spreekt men van ook wel van ´le jeu du foulard´ (sjaalspelletje).[4]