Galactische Republiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Galactische Republiek is de democratische regering in de Star Wars saga in Episode I, II en III. In Episode III wordt de Republiek gereorganiseerd door Palpatine in het Galactische Keizerrijk die verder te zien is in Episode IV, V en VI. De regering zetelt op de stadsplaneet Coruscant.

Van de Galactische Republiek bestaan 2 versies; de Oude Republiek die bestond tot het einde van de kloonoorlogen en de opkomst van het Galactisch Keizerrijk, en de Nieuwe Republiek, die wordt opgericht door de rebellenalliantie na de ondergang van het Keizerrijk van Keizer Palpatine.

Oude Republiek[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Oude Republiek wordt onder andere gezien in de prequel-filmtrilogie. Deze Republiek ontstond in 25.053 BBY, en bestond tot Darth Sidious de macht greep in 19 BBY.

Het wordt gezegd dat de complete geschiedenis van de Republiek tienduizend bibliotheken zou vullen. De formatie van de Republiek was een feit toen het eerste verdrag tussen meerdere planeten uit het Star Warssterrenstelsel werd getekend op de stadsplaneet Coruscant. De republiek begon als een samenwerkingsverbond en onderlinge handel tussen verschillende planeten. De Jedi Orde dient de Galactische Republiek en zorgt voor vrede en gerechtigheid.

Galactische Senaat[bewerken | brontekst bewerken]

De Galactische Republiek wordt geregeerd vanaf Coruscant door de Galactische Senaat, waarin vertegenwoordigers van alle lidplaneten zetelen. De Grootkanselier bekleedt het hoogste ambt en wordt gekozen door de Senaat. De belangrijkste senatoren kunnen echter een Motie van wantrouwen indienen als zij de Kanselier niet langer willen steunen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 32 jaar BBY tegen Kanselier Finis Valorum door Koningin Amidala van Naboo, zodat later Palpatine hem opvolgde.

Militairen en Jedi[bewerken | brontekst bewerken]

De Galactische Republiek heeft geen leger, omdat de Jedi de taak hebben om voor de veiligheid te zorgen in de Republiek. Jedi zijn ook vaak de ambassadeurs van de Republiek en lossen conflicten en geschillen op. Er is wel de Galactische Senaatswacht of de Blauwe Garde, maar deze dient vooral een ceremoniële functie. Daarom hebben veel grote handelsorganisaties, zoals de Handelsfederatie (Trade Federation) binnen de Republiek hun eigen leger van onder andere Battle Droids ter bescherming.

In 22 BBY komt er echter wel een leger. Op de waterplaneet Kamino is namelijk op mysterieuze wijze een leger besteld dat gekloond wordt op basis van een menselijke premiejager met de naam Jango Fett. Duizenden Clone Troopers staan klaar om te worden ingezet. Wanneer de Republiek wordt bedreigd door een afvallige Jedi (Graaf Dooku) die samen met verschillende handelsorganisaties een heel leger droids laat produceren, zet de Republiek dit geheimzinnige leger in tegen deze Confederacy of Independent Systems, die ook wel 'de Separatisten' genoemd worden.

Ondergang en het Galactische Keizerrijk[bewerken | brontekst bewerken]

De oude Republiek komt ten val wanneer een grote groep planeten zich onafhankelijk van de Republiek verklaarde, en de Kloonoorlogen begon. Hoewel de Republiek deze oorlog wist te winnen, werd ze er zelf wel economisch door verzwakt en kwamen vele Jedi en klonen om. Bovendien kon Kanselier Palpatine dankzij de oorlog speciale noodbevoegdheden krijgen, waarmee hij aan het eind van de oorlog een staatsgreep pleegde, de Jedi liet uitroeien (Bevel 66), en het Galactische Keizerrijk stichtte. Palpatine benoemt zichzelf tot Keizer. Men kan stellen dat bureaucratie de Galactische Republiek mede de das om heeft gedaan. Palpatine blijkt bovendien een Sith te zijn en wilde wraak nemen op zijn vijanden, de Jedi. Door de Kloonoorlogen en Bevel 66 werden de Jedi dus uitgeroeid en kon Palpatine langer aanblijven om steeds meer macht te verwerven. De wraak van de Sith was compleet. Het Galactische Keizerrijk werd echter een dictatuur en Palpatine regeerde door middel van terreur en angst.

Nieuwe Republiek[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuwe Republiek wordt opgericht nadat de rebellenalliantie het keizerrijk weet te verslaan in de Slag om Endor in het jaar 4 ABY. Deze Republiek wordt in geen van de films gezien, maar wel in het Star Wars Expanded Universe getoond.

De Nieuwe Republiek wordt op dezelfde manier opgericht als de Oude Republiek, en hanteert qua bestuur hetzelfde systeem. In de eerste jaren kampt deze Nieuwe Republiek nog met onder andere economische tegenslagen en gevechten met de laatste aanhangers van het Keizerrijk. Door de slechte economie kan de Republiek zich geen grote militaire vloot veroorloven. Pas na enkele jaren komt hier verandering in.

In de boekenreeks The New Jedi Order wordt de Nieuwe Republiek al kort na de formatie weer vernietigd door de Yuuzhan Vong, waarna de Galactische Alliantie wordt opgericht.

Andere media[bewerken | brontekst bewerken]