Lijst van rassen uit Star Wars (P-T)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een lijst van rassen uit de Star Warsfilmserie met een beginletter in de reeks P tot en met T.

Pa'lowick[bewerken]

De Pa'lowick zijn inwoners van de moerasplaneet Lowick. Ze hebben grote lichamen met lange dunne benen. Hun ogen bevinden zich op kleine steeltjes. Ze zijn niet technologisch geavanceerd, en de meeste Pa'lowick verlaten nooit hun thuisplaneet.

Paaerduag[bewerken]

De Paaerduag zijn twee symbiotische rassen die samengevoegd zijn tot 1. Het grootste wezen van deze symbiose is een humanoïde met lange dunne ledematen en een hoofd dat net zo groot is als zijn lichaam. Het andere wezen is een hondachtig wezen dat zich laat dragen door zijn gastheer. Paaerduag verwijzen naar zichzelf als “wij”.

Hun thuis is Sorjus, een kleine onbelangrijke wereld ver weg van enige handelsroute. Paarerduag beginnen hun leven als individuen, maar op een bepaalde leeftijd gaan ze de symbiose aan.

Pau'an[bewerken]

De Pau'ans komen van de planeet Utapau, waar ze 30% van de bevolking vormen. Ze zijn de bovenste klasse van de Utapaun gemeenschap, en werken als overheid.

Peko-peko[bewerken]

de Peko-peko zijn een vliegende omnivore diersoort die voorkomen in de moerassen Naboo.

Phlog[bewerken]

De Phlogs zijn vredelievende reusachtige wezens van de planeet Genesia.

Polis Massan[bewerken]

Polis Massans zijn humanoïde wezens die wonen op de asteroïdekolonie Polis Massa. Deze dunne wezens kunnen niet praten. Ze leiden mijnexpedities en medische missies naar afgelegen gebieden. Het ras komt oorspronkelijk van een wereld in de Subterrel sector.

De gemiddelde Polis Massan is een kort klein wezen met een bleek plat gezicht en grijze handen met aan elke hand vier vingers. Ze gebruiken gebarentaal als communicatie. Ook hebben ze beperkte telepathische krachten.

De Polis Massan waren de dokters die hielpen bij de geboorte van Luke Skywalker en Leia Organa.

Priapulin[bewerken]

De Priapulin zijn een ras van rupsachtige aliens, afkomstig van de planeet Pria. Ze moeten bijna hun hele leven in het water doorbrengen, en kunnen alle kanten opkijken.

Psadan[bewerken]

Dit ras verscheen in de laatste roman uit de Thrawn trilogie. Ze wonen op de planeet Wayland.

P'w'eck[bewerken]

De P'w'ecks zijn een warmbloedig dinosaurusachtig ras gelijk aan de Ssi-Ruuk,. Maar met minder intelligentie en kleinere staarten. Ze worden al duizenden jaren onderdrukt door de Ssi-Ruuk.

Quarren[bewerken]

Quarrens of Qarrens zijn een ras van in het water levende humanoïden. Ze wonen op de planeet Mon Calamari, en zijn rivalen van de gelijknamige aliens op die planeet. Tijdens de kloonoorlogen vochten ze mee met de Separatisten. Opvallend zijn de vier tentakels die aan de onderkant van de schedels groeien

Quermian[bewerken]

Een ras van intelligente gewervelden, gerelateerd aan de Xexto van Troiken. Ze komen van de planeet Quermia. Ze hebben twee stel hersenen (een in hun hoofd en een in hun torso), ene lange dunne nek en zes dunne benen. Ze hebben een aangeboren talent voor telepathie en gedachtenbeheersing. Hun telepathie werkt slechts op korte aftstand, en ze moeten iemand recht in de ogen kijken om dit toe te passen.

Rancor[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rancor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rancors behoren tot de meest gevreesde wezens in het sterrenstelsel. Het zijn 5 tot 10 meter hoge, zeer sterke monsterlijke beesten met scherpe tanden en klauwen. Ze zijn erg lastig te doden daar hun huid bestand is tegen veel wapens. Ze hebben een voorkeur voor rauw vlees.

Rancors zijn niet echt intelligent, maar kunnen wel worden afgericht om een meester te herkennen. Het hebben van een Rancor als huisdier wordt onder veel criminelen gezien als een statussymbool. De bekendste Rancor is die van Jabba de Hutt, gezien in “Return of the Jedi”. Jabba gebruikt deze Rancor om ongewenste gasten uit de weg te ruimen. De Rancor werd gedood door Luke Skywalker, die een zwaar hek op het beest liet vallen.

In het Expande Universe komen regelmatig getemde Rancors voor aan de kant van de schurken.

Rakata[bewerken]

De Rakata zijn een amfibisch humanoïde ras, dat ooit over een keizerrijk van 500 planeten heerste. Dit rijk bestond 1000 jaar voor de republiek werd opgericht. Door de combinatie van een burgeroorlog en een genetische ziekte ging hun rijk te onder. Het ras genoemd in Knights of the Old Republic. Hun situatie ten tijde van de films is niet bekend.

Ranat[bewerken]

De Ranat zijn een ras van humanoïden met een ratachtig uiterlijk.

Reek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Reek (Star Wars) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rillian[bewerken]

De Rillan zijn een groot vogelachtig ras van een onbekende planeet. Ze lijken qua uiterlijk op kippen en kunnen tot 4 meter hoog worden. Men ziet ze vooral in de steden van Coruscant en Vorzyd V.

Rishii[bewerken]

De Rishii zijn een vogelachtig ras van de planeet Rishii. Ze hebben mensachtige handen aan het eind van hun vleugels. Ze vliegen met hoge snelheid en jagen op kleine knaagdieren voor voedsel. Ze wonen in nesten gebouwd op klippen. De Rishii zijn een zachtaardig ras. Ze kunnen andere talen niet echt leren spreken, maar wel na leren doen (gelijk aan een papegaai).

Rodian[bewerken]

Rodians zijn een ras van groene humanoïden met antennas op hun hoofd en insectachtige ogen. Ze komen van Rodia. Rodians zijn geboren jagers. Op hun thuisplaneet hebben ze bijna alle andere levensvormen uitgeroeid, en gingen zelfs op elkaar jagen in gladiatorengevechten. Nadat de republiek hen vond, werden veel Rodians premiejagers. De bekendste hiervan is Greedo, die door Han Solo wordt neergeschoten in de Mos Eisley kantine in A New Hope.

De Rodians dienen vooral de Hutts sinds die hun planeet hebben gekoloniseerd.

Ronto[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ronto voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Roonan[bewerken]

Roonans zijn een ras van aliens met amandelvormige ogen. Ze komen van de planeet Roona.

Ryn[bewerken]

Ryn zijn een humanoïde ras. Hun lichamen zijn bedekt met een vacht. Hun haar boven op hun hoofd doet denken aan dat van een mens. Ze hebben tevens staarten die dienen om iets vast te grijpen.

De Ryn zijn de zigeuners van Star Wars. Ze trekken het hele sterrenstelsel door en zijn al lang vergeten wat hun thuiswereld is. Ze worden vaak gehaat en genegeerd door andere rassen. Ooit hadden ze een sterke krijgerstraditie, maar deze is verloren gegaan sinds ze hun thuiswereld verlieten.

Een Ryn genaamd Droma hielp Han Solo tijdens de Yuuzhan Vong crisis.

Saffa[bewerken]

De Saffa zijn een ras dat bekendstaat om hun kunstvorm. Ze maken schilderijen sinds ze in contact zijn gekomen met de Thennqora. Hun gouden tijdperk was 1550-2200 jaar geleden.

San Vestras[bewerken]

Volgens Xbox Insiders Report: 2006 was San Vestras een god van de Blood Disciples, het broederschap van San Vestras. Dit broederschap was alleen toegankelijk voor mensen die de Kracht konden gebruiken, en hiermee San Vestras wilden dienen.

Sando Aqua Monster[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sando Aqua Monster voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sanyassan[bewerken]

De Sanyassan Marauders waren een groep van barbaarse reptielachtige wezens met een grijsgroene huid. Ze kwamen van de planeet Sanayssa, maar stortten op een onbepaald tijdstip neer op de bosmaan Endor. Daar kwamen ze bij de Ewoks bekend te staan als Marauders. Onder leiding van hun koning, Terak, bouwden ze een kasteel op Endor en begonnen met een zoektocht om de maan te kunnen verlaten. De Sanyassan spelen een grote rol in de film Ewoks: The Battle for Endor.

Saurin[bewerken]

Saurin zijn een priestersras dat de planeet Bimmiel bewoont.

Scurrier[bewerken]

De Scurriers zijn een omnivore diersoort gelijkend op een kangoeroe met muizekop. Ze komen voor in de straten van de steden op Tatooine. De mannelijke dieren hebben hoorns.

Selkath[bewerken]

Selkath zijn de oorspronkelijke inwoners van de planeet Manaan. Ze zijn waterwezens en derhalve erg goede zwemmers. Ze lijken op antropomorfe katvissen. In oude tijden waren hun voorouders slaven van de Rakata. Hun planeet heeft slechts 1 stad boven water: de hoofdstad Aho City. Hun wetten zijn erg streng. In conflicten blijven de Selkath bijna altijd neutraal.

Alle Selkath beschikken over giftige klauwen, maar gebruik hiervan in geen gevecht wordt gezien als oneervol en een teken van gestoordheid.

De Selkathpopulatie is altijd laag geweest, zelfs in voorspoedige tijden. Desondanks is het percentage dat de Kracht kan gebruiken bij Selkath groter dan bij enig ander ras.

Selonian[bewerken]

Een ras dat nog wel het meest lijkt op kolossale wezels of otters. De meeste Selonians zijn onvruchtbaar. Slechts 1 op de 100 is een man, en 5 op de 100 zijn vruchtbare vrouwen.

Selonians leven in groepen. Hoewel ze geavanceerde technologie hebben, verlaten ze maar zelden hun planeet.

Shaak[bewerken]

De Shaak zijn een herbivore diersoort die voorkomen op de graslanden van Naboo. Ze gelijken op koeien met lamakoppen.

Sharu[bewerken]

Een ras dat volgens verhalen uitgestorven zou zijn. Ze waren ooit zeer geavanceerd. Enkele jaren voor de vernietiging van de Death Star bleek dit ras toch nog te bestaan. Ze hielden zich schuil op de Toka.

Shawda Ubb[bewerken]

Shawda Ubb zijn inwoners van de planeet Manpha. Shawda Ubb zijn korte amfibische wezens.

Shi'ido[bewerken]

Een erg menselijks ras van aliens. De enige bekende Shi'ido komt voor in het Expanded Universe, en heet Mammon Hoole.

Shistavanen[bewerken]

Ook wel “Wolfmannen” genoemd. De Shistavanen zijn wolfachtige wezens van de planeet Uvena Prime, een van de vele bewoonbare planeten in het Uvenasysteem. Hun lichamen zijn bedekt met donker haar en ze hebben gloeiende rode ogen en scherpe tanden. Hun sterke zintuigen maken hen goede jagers. Net als de Wookiees zijn ze erg geschikt als verkenners. Ze werden vooral veel ingezet door het Galactische Keizerrijk. De Shistavanen zijn erg op zichzelf, en willen niet dat buitenstaanders zich met hen bemoeien.

Sika[bewerken]

De Sika zijn een buitenaards ras van de planeet Sikan.

Sith[bewerken]

Niet te verwarren met de tegenstanders van de Jedi. De Sith waren oorspronkelijk en ras van de planeet Sziost. Ze hadden een rode huid en baarden gemaakt van tentakels. Ze waren van nature bedreven in het gebruik van de Kracht. Ze waren echter ook erg wreed en manipulatief. Toen de eerste Dark Jedi op de planeet arriveerden, werden ze door de Sith als goden vereerd.

De Sith werden uiteindelijk uitgeroeid, maar de sterkste van de Dark Jedi namen hun naam over voor hun eigen groep.

Skakoan[bewerken]

Skakoans zijn een ras dat erop gebouwd is grote druk te kunnen weerstaan. Dit vanwege de zeer dichte atmosfeer op hun thuisplaneet, Skako. In omgevingen met een normale atmosfeer moet den Skakoan altijd een beschermend pak dragen om decompressie te voorkomen.

Snivvian[bewerken]

Snivvians zijn korte humanoïde wezens van de planeet Cadomai. Ze hebben korte tanden, en worden soms ook wel Snaggletooths genoemd. Omdat ze van een koude wereld komen, hebben ze een dike huid. Ze zijn ervaren verkenners en spoorzoekers.

Space slug[bewerken]

De space slug is een omnivore lange slang-achtig wezen dat tot 800 mater lang kan worden. In kraters van de asteroïden waar XXXXX op land in de asteroïdengordel rond de planeet Hoth huist zo een space slug. Ze kunnen nog net uit zijn muil ontsnappen in Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back nadat blijkt dat de krater waar ze in schuilden de muil van de space slug was.

Squib[bewerken]

Een volk van de planeet Skor II. Squibs staan bekene om hun verzamelwoede en liefde voor handelen. Ze lijken op vossen en zijn ongeveer 1 meter hoog. Hun thuisplaneet heeft vrijwel onbeperkte grondstoffen. Hun vacht doet ook dienst als reuk- en smaakzintuig. Zo kan een Squib een voorwerp onderzoeken door het aan te raken. Ze letten alleen bij hun onderzoek nauwelijks op gevaar.

Ssi-Ruuk[bewerken]

De Ssi-Ruuk zijn een dinosaurusachtig ras afkomstig uit het onbekende gebied van het sterrenstelsel. Ze drongen kort na Return of the Jedi de nieuwe republiek binnen. Ze waren blijkbaar via de kracht gecontacteerd door Darth Sidious, maar hij was al verslagen toen ze arriveerden. Ze probeerden eerst de planeet Bakura over te nemen, maar de rebellen hielden hen tegen.

Sullustan[bewerken]

De Sullustan zijn inwoners van de planeet Sullust. Ze zijn korte humanoïden met muisachtige oren en grote ogen. Ze werken voornamelijk als monteurs en handelaren.

De Sullustans wonen in grotten. De meesten werken voor de Sorusuub Corporation. Ze hebben een sterke reputatie als piloten. Als ras beschikken ze over een goed richtingsgevoel dankzij het wonen in donkere ondergrondse tunnels. Ze kunnen hele routes die ze slechts 1 keer op een kaart hebben gezien onthouden.

Een Sullustan genaamd Nien Nunb vloog mee als co-piloot met Lando Calrissian in de battle of Endor.

Tarasin[bewerken]

Tarasin zijn kameleonachtige aliens die communiceren met hun huidskleur.

Talz[bewerken]

De Talz zijn een ras van wezens met twee sets ogen: een voor overdag en een voor in het donker. Ze zijn meestal vredelievend,maar werden door het Keizerrijk gebruikt als slaven.

Foul Moudama was een Talz jediridder die stierf toen hij Palpatine beschermde tegen Generaal Grievous.

Tauntaun[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tauntaun voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Taung[bewerken]

De Taung waren de oudste inwoners van de hoofdstadplaneet Coruscant. Ze zijn de voorouders van de Mando'a sprekende Mandalorians.

Tchuukthai[bewerken]

De Tchuukthai, ook wel Wharls genoemd, zijn vierbenige roofdieren van een onbekende planeet. Ze zijn intelligent, maar de meeste mensen denken dat ze slechts legendarische dieren zijn. De Tchuukthai doen zelf niets om dit gerucht te ontkrachten.

Teek[bewerken]

Teeks zijn knaagdierachtige wezens die wonen op de bosmaan Endor. Ze werden voor het eerst genoemd in het boek The Illustrated Star Wars Universe en gezien in de film Ewoks: The Battle for Endor. Ze staan erom bekend te stelen uit dierennesten en Ewokdorpen. Teeks hebben lange puntige oren, een witte vacht en zwarte ogen. Ze kunnen met ongelooflijke snelheid rennen.

Teevan[bewerken]

Teevans zijn een flexible ras. Een bekende Teevan is Tru Veld.

Thakwaash[bewerken]

Een paardachtig ras van de planeet Thakwaa. Hun hele ras is getroffen door een vorm van dissociatieve identiteitsstoornis: elk individu beschikt over meerdere persoonlijkheden. Elk van deze persoonlijkheden heeft een ander talent.

Theelin[bewerken]

Theelin zijn een ras waarvan elk individu een andere huid- en haarkleur heeft.

Thennqora[bewerken]

Dit ras is beïnvloed door de Saffa schilderijen bij hun eerste contact, millennia geleden.

Thisspiasian[bewerken]

Thisspiasians zijn serpentineachtige wezens van de planeet Thisspias. Master Oppo Rancisis, een lid van de jediraad, was de enige van dit ras die meedeed in de films.

Thrella[bewerken]

Een uitgeroeid ras van de planeet Mimban. Ze werden genoemd in de roman Splinter of the Mind's Eye.

T'landa Til[bewerken]

Een ras van vierbenige aliens die menselijke zintuigen kunnen manipuleren om zo een gevoel van vreugde te creëren.

Tof[bewerken]

Groene humanoïde aliens van de planeet Tof. Ze worden geregeerd door koningen die vaak militaire ervaring hebben. Ze zijn de natuurlijke vijanden van de Nagai.

Togorian[bewerken]

Togorians zijn de katachtige inwoners van Togoria. De meeste van hen zijn meer dan twee meter hoog, geheel bedekt met een vacht en erg gespierd. Een Togorianman brengt vrijwel al zijn tijd door met jagen. Eenmaal per jaar keren ze terug naar hun huis in de stad om te paren. Vrouwelijke Togorians zijn bedreven op het gebied van technologie.

Togruta[bewerken]

De Togruta zijn een ras van de planeet Shili. Ze beschikken over een passieve vorm van echolocatie waarmee ze hun omgeving aftasten. Ze werken goed in grote groepen, en individualisme wordt maar zelden bij hen gezien. Een Togruta genaamd Ahsoka Tano staat gepland voor de serie Star Wars: The Clone Wars.

Toydarian[bewerken]

De Toydarian zijn een ras dat oorspronkelijk afkomstig is van Toydaria. Ze zijn korte blauwe zoogdieren met een slurfachtig uitsteeksel op hun kop. Ze beschikken over relatief kleine vleugels, maar kunnen hier toch mee vliegen dankzij hun met helium gevulde maag. Ze zijn immuun voor de jedigedachtentruc. De bekendste Toydarian is Watto uit “The Phantom Menace”.

Trandoshan[bewerken]

Trandoshan zijn grote reptielachtige aliens van de planeet Trandosha. Ze hebben zeer gevoelige ogen die ook het infraroodspectrum kunne zien. Verder kunnen ze regenereren. Ze zijn een oorlogszuchtig ras dat een bondgenootschap vormt met het Galactische Keizerrijk tijdens de burgeroorlog. Ze zijn de natuurlijke vijanden van de Wookiee’s, die door de Trandoshan als slaven worden gebruikt.

Trianii[bewerken]

Een geavanceerd en avontuurlijk katachtig ras. De Trianii bewonen de buitenste werelden van de Corporate Sector. In veel opzichten zijn ze gelijk aan de Togorians, Cathar, en Catuman Warriors. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor springen. Hun thuisplaneet is Trian.

Tusken Raider[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tusken Raiders voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Twi'lek[bewerken]

Twi'lek
1rightarrow blue.svg Zie Twi'lek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tyberian[bewerken]

Tyberians zijn een ras van reptielachtige wezens die door het universum zwerven. Ze wonen van nature op de jungleplaneet Tyberia. Het zijn carnivoren. De planeet is voorstander van de republiek. Tijdens het Galactische Keizerrijk vochten de Tyberians mee tegen de keizer, maar naderhand voegden ze zich niet bij de nieuwe republiek.