Rebellenalliantie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rebellenalliantie
Organisatie uit Star Warsuniversum
Rebellenalliantie
Doel Alliantie ter Herstel van de Republiek
Vlag van de Rebellenalliantie

De Rebellenalliantie (Engels: Rebel Alliance) is een fictieve organisatie uit het Star Warsuniversum. Voluit heet de organisatie Alliantie ter Herstel van de Republiek (Alliance to Restore the Republic).

De Rebellenalliantie speelt een grote rol in de Galactische Burgeroorlog, die te zien is in de films Rogue One: A Star Wars Story, Star Wars: Episode IV: A New Hope, Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back en Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi. De alliantie werd gevormd als antwoord op de creatie van het Galactische Keizerrijk. De primaire oprichters waren senator Mon Mothma, Senator Bail Organa, Senator Padmé Amidala, Galen Marek (Starkiller), senator Garm Bel Iblis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer precies de rebellenalliantie is opgericht is niet bekend, maar de formatie heeft vermoedelijk ergens direct na de kloonoorlogen plaatsgevonden, tijdens de opkomst van het Galactische Keizerrijk. In Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith legde het eerste verzet tegen het dictatoriale bewind van Darth Sidious de basis voor de alliantie.

Senators Mon Mothma, Bail Organa, Padmé Amidala, en Garm Bel Iblis worden in het Star Wars Expanded Universe vaak genoemd als eerste oprichters van de alliantie. Ze deden dit toen ze inzagen dat het Keizerrijk absoluut niets gaf om de levens van niet-menselijke wezens en een grote staatsterreur uitoefende. Aanvankelijk bestond de alliantie in het diepste geheim. Padmé’s betrokkenheid bij de oprichting was te zien in een verwijderde scène van Revenge of the Sith.

Samen met talloze andere tegenstanders van het keizerrijk groeide de alliantie uit van een ondergrondse verzetsgroep naar een militaire strijdmacht. Ze wisten al snel een vloot samen te stellen van ruimteschepen, met name X-Wings.

Aanvankelijk beschouwde het keizerrijk de rebellenalliantie niet als een bedreiging, totdat de rebellen bij de Slag om Yavin de Death Star vernietigden. Hierna opende het keizerrijk de jacht op de rebellen, wat leidde tot een grote nederlaag voor de rebellen in de Slag om Hoth. Uiteindelijk was de rebellenalliantie succesvol in het verslaan van het keizerrijk bij de Slag om Endor.

Na de dood van de Keizer stond de alliantie aan het begin van de formatie van de Nieuwe Galactische Republiek.

Belangrijke leden[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichters[bewerken | brontekst bewerken]

Andere leden[bewerken | brontekst bewerken]

Rangen en uniformen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn veel verschillende rangen binnen de alliantie. Er zijn mensen bij de marine, landmacht, technici enzovoort horen. Elk departement heeft zijn verschillende rangen en de daarbij behorende uniformen, die meestal zijn aangepast aan de omstandigheden. Het meest bekend zijn de oranje ruimte pakken van de X-Wing piloten. Waar de uniformen van het keizerrijk vaak zwart, grijs en wit zijn, hebben de uniformen van de alliantie vaak meer kleur.

Hoofdkwartieren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rebel Alliance van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.